Защо британските лейбъристи вдъхновяват радикалната европейска левица

Джереми Корбин. Снимка: от тв екрана

С около 550 000 активисти и подкрепата на обществени движения и синдикати, Лейбъристката партия, която е основната опозиционна сила във Великобритания, предизвиква завистта на други леви партии в Европа.

„Като организация и брой на активистите това е партия, която се представя много добре – нещо, което е чудновато и различно от онова, което се случва с повечето социалдемократически партии, чието положение се влошава, като това на Социалистическата партия (във Франция)“, подчертава пред АФП Филип Марлиер, преподавател по политически науки в Лондонския колеж.

В Европа „единственият друг пример за социалдемократическа партия, която е в добро състояние, е в Португалия“, смята той.

След като трябваше да се наложи начело на партията, където подкрепяната от него линия твърде вляво и проявяваното в миналото бунтарство му костваха нападки и подлагане на вот на недоверие, Джереми Корбин вече е с добре утвърдени позиции.

Той излезе по-силен от парламентарните избори през юни 2017 г. и може да разчита на подкрепата на „Моментум“ – обществено движение, което иска да направи Лейбъристката партия по-открита и по-демократична.

Заинтригувани от успеха на „Моментум“, много европейски политически дейци от радикалната левица дойдоха да участват в културния и политически фестивал на движението, организиран по време на конгреса на Лейбъристката партия в Ливърпул.

В събота представители на германската партия „Левите“, испанската „Подемос“ и гръцката „Сириза“ обсъждаха бъдещето на левицата в Европа, а на следващия ден членове на „Сириза“ и на групата „Каталуния ен кому“ обсъждаха евентуален „радикален съюз“.

Жан-Люк Меланшон, лидерът на движението „Непокорна Франция“, се срещна вчера с Джереми Корбин, преди да произнесе реч пред активисти на „Моментум“.

Той заяви, че вижда паралели между пътя на двамата. Единият обаче остана в партията си и я насочи наляво, докато другият затръшна вратата на Социалистическата партия.

Възходът на Джереми Корбин „е уникален случай, при който социалдемокрацията беше подпомогната от „бунтарската вълна“, която „свали стария управляващ елит“, заяви френският политик пред медиите.

Многообразие

Лейбъристите са една от малкото социалдемократически партии в Европа, които продължават да се справят, защото техният лидер, „говорейки по социални въпроси и заемайки по-лява позиция по икономическите въпроси, привлече избиратели, които се въздържаха“ до този момент, анализира Филип Марлиер.

Освен това „имаше политическа воля за развиване на гъвкави, демократични и отворени за всички начини на функциониране и на активистка дейност. Опитват се да привлекат младите, жените, етническите малцинства и им дават отговорни постове“, добавя той. Според него това е било „шамар“ за традиционния ляв активизъм – „свят на бели мъже на зряла възраст“.

Макар че в Ливърпул дойдоха много представители на радикалната левица, за да обменят и получат идеи, самите социалдемократически партии отсъстваха.

„Никъде в Европа левицата не е преоткрила себе си, както Лейбъристката партия във Великобритания“, заяви с гордост лейбъристкият депутат Джон Трикет, член на „правителството в сянка“ на Лейбъристката партия, в реч пред активисти на „Моментум“.

Ако иска да състави следващото британско правителство и да свали от власт консерваторите, (Корбин) обаче ще трябва да убеди и хора, които не са част от този електорат, който му беше спечелен от позиционирането силно вляво – особено сред младежите и онези, които не гласуват.

За момента обаче Лейбъристката партия остава рамо до рамо с консерваторите в проучванията на общественото мнение – и то въпреки тежките разделения по въпроса за Брекзита, които разкъсват партията на премиерката Тереза Мей.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.