Тръмп отправя предизвикателство към ООН и се хвали с мощта на Америка, която няма нужда от другите

Тръмп говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана

Президентът Доналд Тръмп заля с презрение „идеологията на глобализма“ и засипа с похвали постиженията на собственото си правителство в реч вчера пред Общото събрание на ООН, която беше посрещната с неодобрително поклащане на глава и дори подигравателен смях от неговата публика от други световни лидери.

„САЩ няма да ви казват как да живеете и работите или как да извършвате богослужения“, заяви Тръмп, който без да се оправдава рекламира своята програма „Америка на първо място“. „Само искаме от вас в замяна да уважавате нашия суверенитет.“

Тръмп подходи към своето обръщение пред световния орган, в което говореше с триумфални фрази, като към нещо като годишен доклад пред света за напредъка на своята страна, откакто е встъпил в длъжност. Той изтъкна силни икономически данни, обяви, че армията на САЩ е „по-силна, отколкото е била някога преди“, и се похвали, че за „по-малко от две години моето правителство е постигнало повече от всяко правителство в историята на нашата страна“.

Спонтанната реакция на лидерите към обръщението на Тръмп само подсили изолацията на американския президент както сред съюзниците, така и сред враговете, след като неговите националистически политики създават разриви с някогашни партньори и пораждат съмнение в някои среди към надеждността на американските ангажименти по света.

Всъщност само час преди той да говори, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви пред събранието, че глобалното сътрудничество е най-добрата надежда за света, а „мултилатерализмът е атакуван точно когато най-много се нуждаем от него“.

Откакто дойде на власт, Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, насърчи протекционистки мита и постави под съмнение стойността на Организацията на Северноатлантическия договор и други съюзи като продължение на стратегията на „принципния реализъм“, както той я нарече вчера.

За тази цел Тръмп гордо изтъкна подкрепата си за преговорите с Ким Чен-ун от Северна Корея, само година след като предупреди, че ще излее „пълно разрушение“ върху лидера, на когото постави прозвището „Малкия човек ракета“. Вчера Тръмп похвали „смелостта“ на Ким и в същото време използва сурова реторика срещу хранещия ядрени амбиции Иран, представяйки го като източник на постоянно зловредно влияние в Близкия изток.

„Призоваваме всички държави да изолират режима в Иран, докато агресията му продължава“, каза Тръмп. Президентът изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., изтъквайки дестабилизиращите действия на страната в региона и подкрепата й за терористични групировки като Хизбула, а вчера обвини нейните лидери, че сеят „хаос, смърт и разрушение“.

Неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън отиде още по-далеч в реч вчера, отправяйки страховито предупреждение към Иран: „Ако предизвикате нас, нашите съюзници или нашите партньори; ако навредите на нашите граждани; ако продължите да лъжете, да мамите и да заблуждавате, да, наистина ще има ужасни последици“, каза Болтън според подготвен текст, разпространен от Белия дом.

Освен основната реч, която произнесе, Тръмп трябва да председателства днес среща на Съвета за сигурност на ООН за неразпространението на ядрените оръжия. Четирите му дни, изпълнени с планирани външнополитически прояви, имаха за цел да бъдат в контраст с президентството му, което понякога е белязано от хаос, но те бързо бяха засенчени от вътрешнополитически кризи.

В ООН Тръмп се възползва от възможността да затвърди американската независимост от международния орган. Той изтъкна своите решения да се ангажира с някогашния парий Северна Корея, да изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран и да възрази срещу програми на ООН, които според него противоречат на американските интереси.

„Ние отхвърляме идеологията на глобализма и подкрепяме доктрината на патриотизма“, каза Тръмп.

Той посочи списък с органи на ООН – от Международния наказателен съд до Съвета за правата на човека, които неговото правителство се стреми да подкопае.

„Америка винаги ще избира независимостта и сътрудничеството пред глобалното управление, контрол и господство“, обяви Тръмп. Неговото отхвърляне на глобализма предизвика недоволство от други членове на организацията, която е същинското въплъщение на това понятие.

Що се отнася до други напрегнати теми, критиките на Тръмп срещу стремежа на Германия за тръбопровод, който да доставя енергия пряко от Русия, предизвикаха неодобрително поклащане на главата от член на делегацията на американския съюзник, а неговото споменаване на Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар заедно на един дъх беше посрещнато с каменни изражения от саудитските служители. ОАЕ и Саудитска Арабия бойкотират Доха от миналата година при спор, разкъсващ арабските държави от Залива, за които е характерно да се разделят на групички.

Смехът в първите мигове от обръщението на Тръмп напомни за една кампанийна линия, която Тръмп често използваше срещу своя предшественик Барак Обама, който подкрепяше международната ангажираност, намеквайки, че заради слабо американско лидерство „светът ни се смее“.

През 2014 г. Тръмп заяви в Туитър: „Имаме нужда от Президент, който да не става за посмешище пред целия Свят. Имаме нужда от наистина велик лидер, гений в стратегията и побеждаването. Уважение!“

Изявите на световната сцена обикновено издигат позициите на президентите както в чужбина, така и у дома. Но още преди пристигането му за годишното събиране на световните лидери и дипломати, желаният образ беше засенчен, след като Тръмп беше принуден да се бори с пикантните и създаващи неловка ситуация противоречия около Розенстайн и Кавано.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.