Напрежение около Централната джамия в Кьолн преди откриването й от Ердоган

Централната джамия в Кьолн. Снимка: DITIB

Внушителната Централна джамия в Кьолн породи повече заглавия от която и да било друга джамия в Германия, след като преди десет години бе издадено разрешението за нейния строеж.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще открие официално най-голямата джамия, чиито минарета се издигат на 55 метра в небето.

Спор възникна почти веднага след започването на строежа на комплекса от бетон и стъкло през 2009 г. Турско-ислямският съюз по религиозните въпроси (ДИТИБ), турски правителствен религиозен орган, финансиращ проекта, уволни през 2011 г. архитекта Паул Бьом.

Цената скочи двойно – до 34 милиона евро, и се твърдеше, че има стотици проблеми по изпълнението на договора.

Компанията на Бьом отхвърли твърденията, заявявайки, че всяко петънце по корпуса на сградата е било отчетено като недостатък, а Анкара многократно е поискала промени, които са повишили разходите.

Тревоги бяха изразени и за това, че християнски символи намират изражение в структурата. Приемникът на Бьом също понесе критики, а имаше конфликт и с предприемача Нуха (Nuha).

Първоначално определено за 2012 г. официалното откриване на джамията бе неколкократно отлагано. Независимо от това постройката, най-големият ислямски религиозен комплекс в Германия, вече се използва от няколко месеца.

Още от лятото на 2017 г. под големия купол може да се изпълняват молитви, а в богато украсеното пространство наоколо има място за около хиляда мъже. Един етаж по-нагоре и с изглед към главната зала са устроени два балкона за жени.

Обектът включва офиси на ДИТИБ, читалня и магазини, предназначени за клиенти мюсюлмани. Тук може да бъдат извършвани финансови трансакции в съответствие с повелите на Корана, а самата свещена книга може да бъде купена. Провеждат се обиколки с екскурзовод.

Бивши застъпници за проекта сега изразяват разочарование от това как са се променили нещата. Бившият кмет на Кьолн Фриц Шрама от християн-демократите казва, че диалогът с ДИТИБ, преди приятелски, сега е заглъхнал.

Бьом и сегашният кмет Хенриете Рекер са дали да се разбере, че биха искали да говорят на откриването, но сега няма да присъстват, тъй като ДИТИБ не е откликнал на предложението им.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.