Моля Ви, господин президент, почакайте!

Преди изборите съветниците на Тръмп се опитват да го накарат да се въздържа от резки ходове

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Моля Ви, господин президент, почакайте!

В навечерието на междинните избори в САЩ съветниците на Доналд Тръмп използват тази реплика с надеждата президентът да се въздържа от действия, които възнамерява да предприеме, но които може да попречат на републиканците на 6 ноември.

Президентът даде да се разбере, че ако трябва, държавата ще спре работа, за да получи пари за отдавна исканата от него стена по границата с Мексико. Той говори и за възможност да се освободи от заместник- главния прокурор Род Розенстайн или от главния – Джеф Сешънс. От месеци се спекулира, че може да предприеме някакви действия и срещу специалния прокурор Робърт Мълър.

Но до междинните избори, които все повече се очертават като предизвикателство за републиканците, остават само 35 дни. Затова и хората от обкръжението на Тръмп се опитват да накарат президента да сдържи още съвсем малко поривите си с надеждата да спрат гнева му до изборния ден.

Засега Тръмп до голяма степен се вслушва в това послание.

Миналата седмица той подписа закон за бюджета, който ще отложи спиране работата на държавните институции поне до 7 декември и прие искането на ръководството на Републиканската партия и съветниците да отложи политическия сблъсък за стената по границата с Мексико. Тръмп даде да се разбере, че Сешънс няма защо да се притеснява за поста си – поне до изборите. И макар заради сензационния материал на вестник „Ню Йорк таймс“ да се задава много рискована среща между Тръмп и Розенстайн, президентът заяви, че засега възнамерява да запази заместник-главния прокурор.

Миналата седмица Тръмп даде сигнал, че вероятно ще отложи предприемането на някакви действия срещу Розенстайн. Той заяви, че „наистина предпочита“ да го запази. Това стана, след като Розенстайн опроверга съобщенията в медии, че е обсъждал вариант президентът да бъде записван тайно и след това да бъде използвана 25-ата поправка на конституцията, за да бъде Тръмп отстранен от длъжност.

Някои хора от обкръжението на президента смятат, че изнесеното от вестника е достатъчно основание президентът да се раздели с Розенстайн дори на финалната права преди изборите. Но през последните дни изглежда у президента се е затвърдило мнението, че е по-добре да изчака.

Една от задачите на Тръмп преди изборите е да направи така, че номинираният от него кандидат за Върховния съд Брет Кавано, който сериозни има проблеми, да заеме поста в съда, преди избирателите да са отишли до урните.

Самият президент призна, че се съобразява с момента.

Тръмп беше призован да има предвид възможните политически последици, ако републиканците не съумеят да запазят мнозинството си в долната и горната камара на Конгреса. От обкръжението му предупредиха, че ако демократите установят контрол над Конгреса, за управлението му има риск от безкрайни разследвания – дори от импийчмънт.

След като първоначално Тръмп не показваше особен интерес към това да използва политическата си позиция, за да помага на кандидати на републиканците за междинните избори, сега той е започнал все повече да насочва вниманието си към предизборните кампании по места, казват негови сътрудници. По думите им президентът разглежда изборите като референдум за управлението си и затова предприема все по-агресивна кампания за оказване подкрепа на републиканците.

След вълната от оттегляния, прекрояването на избирателните райони и засиления ентусиазъм на демократите правителството все повече се безпокои, че може да загуби долната камара на Конгреса.

Съветниците се опасяват, че действията на Тръмп може да навредят и евентуално да торпилират кампаниите на изпитващи трудности кандидати на републиканците – особено в колебаещите се райони, където населението е съставено или от независими избиратели, или от умерени избиратели на Републиканската партия, отдръпнали се от президента. Една от другите драми, които от екипа му иска да избегне до ноември, е свързаната с действия срещу Сешънс или Мълър.

Тръмп от месеци негодува срещу своя главен прокурор, комуто така и не прости, че се оттегли от разследването за намеса на Русия в президентските избори. Въпреки нееднократните словесни нападки на Тръмп Сешънс даде да се разбере, че няма никакво намерение да напуска поста си. Макар републиканците да се опасяваха от възможността президентът да предприеме действия, наскоро някои загатнаха, че след изборите той ще възприеме друг подход.

Белият дом от своя страна се опитва да забави реакцията на Тръмп по отношение на продължаващото разследване на Мълър за намеса на Русия в изборите.

През последните месеци гневът на президента заради разследването се засили. Тръмп смята, че Мълър е пристрастен, превишава правомощията си и може да заплаши негови близки роднини и по-специално най-големия му син. Тръмп нееднократно изрази недоволство, че това разследване трябва да бъде ограничено, но всеки път беше убеждаван от най-близките си съветници, включително от адвоката си Руди Джулиани, да не предприема подобна стъпка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.