Бум на посещения на руснаци в Сирия след обявеното от Путин частично военно изтегляне оттам

Руски наемници в Сирия. Снимка: от тв екрана

Броят на цивилните руски граждани, пътуващи за Сирия, където Москва води военна кампания в подкрепа на президента Башар Асад, достигна рекорден брой тази година, сочат официални данни, публикувани от Руската служба за сигурност.

Тези данни не включват руските военнослужещи, нито обясняват какво правят цивилните в Сирия. Но те хвърлят известна светлина върху мащабите на руската активност в Сирия, тъй като, изглежда, включват цивилен персонал, работещ за военните, и може би също отразяват присъствието на работещи по частни договори военни. А според хора, запознати с обстановката там, такива наемници се бият в Сирия в подкрепа на редовните руски войски.

Броят на цивилните руснаци, пътуващи за Сирия нарасна, след като президентът Владимир Путин обяви частично изтегляне на войските през декември м.г. Това увеличение, както изглежда, е показател за разширяването на руската активност в страната.

Броят на заминаващите руски граждани се дава по страни-дестинации и се публикува всяко тримесечие на сайта на правителствената статистическа служба от Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е надзорен орган на граничната охрана. През първата половина на тази година ФСБ е регистрирала над 17 000 заминавания на руснаци за Сирия – повече от всеки друг 6-месечен период след началото на руската операция там през септември 2015 г.

Има общо близо 22 000 заминавания през цялата 2016 г. и над 25 000 през 2017. Броят на руснаците, пътуващи за Сирия, може да се окаже и по-малък, защото някои от тях може да са предприели по няколко пътувания. ФСБ не дава данни за връщащите се оттам руснаци.

Миналата година Путин отиде в Сирия, за да обяви,че мисията е изпълнена и нареди изтеглянето на „значителна част“ от руския военен контингент. Москва не разкрива колко войници държи в Сирия.

През август руският военен министър Сергей Шойгу каза, че над 63 000 руски военнослужещи са получили боен опит в Сирия от 2015 г., но ротацията на войските означава, че броят на терен остава неясен.

Броят на пътуващите цивилни от Русия за Сирия е нараснал над 10 пъти, след като Русия започна подготовка за сирийската операция в средата на 2015 г. Путин обяви разполагането на руския контингент на 30 септември същата година.

Само около 1800 руснаци са пътували за Сирия през 2013 и през 2014 г. Положението не бе различно през първата половина на 2015 г., но броят на заминаванията скочи пет пъти малко преди официалния старт на операцията и се удвои отново, след като тя започна.

Броят на руските туристи, пътуващи за Сирия, едва ли се е променил през последните 5 години и възлиза само на няколко десетки годишно. Кремъл, военното министерство и външното министерство засега не коментират.

КОМАНДИРОВКИ

Данните за пътуванията на руски цивилни за Сирия вече са публично налични, но по-рано не са били съобщавани. Хиляди руски частни военни наемници пътуват индивидуално за Сирия, заявиха пред Ройтерс информирани източници. Те имат граждански статут, макар че сътрудничат с военното командване. Руски официални представители отричат всякаква намеса в действията на наемниците, като казват, че доброволци от Русия могат да се сражават в Сирия самостоятелно.

Заминаванията за Сирия са категоризирани според целите на посещенията. Повечето руски цивилни заминават на „работни визити“, „частни пътувания“ или като „помощен транспортен персонал“.

Тези категории не говорят за частни военни наемници. Близки и приятели обаче казват, че наемниците са цивилни, а репортери на Ройтерс са виждали цели групи, съставени от тях, да пътуват за Сирия от гражданско летище в Русия, което има терминал за международни заминаващи с процедури за паспортен контрол.

Руската армия широко използва цивилен персонал и командири на военни части, както и висши военни служители могат да наемат цивилни по реда, публикуван на сайта на министерството на отбраната.

Броят на пътуващите по категория „помощен транспортен персонал“ достигна пиково равнище – 1678 заминавания за три месеца – през първото тримесечие на тази година. Повечето от регистрираните хора са пътували по въздуха, макар че броят на пътувалите по море също нараства.

Руски цивилни са предприели 868 пътувания по море през първата половина на тази година в сравнение с 1053 през цялата минала година и само 59 пред 2016-а.

Малко вероятно е данните на ФСБ да включват руснаци, заминаващи в Сирия да се бият срещу правителството, защото, както няколко такива бойци казаха пред Ройтерс, те влизат в Сирия нелегално през Турция. Официалните данни отразяват само преките пътувания между Русия и Сирия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.