Наградата за легионера антисемит Дянко Марков е оправдание на концлагерите

 

 

Министерството на отбраната ще връчи официална награда на легионера Дянко Марков.

Не ми достигат думи, за да опиша какво политическо падение е този акт. Това е позор, безчестие и реабилитация на най-тъмните страници на българската история.

Мога до утре да разказвам за мрачното минало на „наградения”, за неговите мракобесни антисемитски възгледи и за начините по които Съюзът на българските национални легиони осъществяваше своята мисия. Но ще припомня само едно. Като депутат в 38-ото Народно събрание през 2000 година същото лице разпалено обяви: „Депортацията на враждебно население (разбирай евреите, депортирани от Македония – б. р.) не е престъпление”.

Това е оправдание на Холокоста и на концлагерите едновременно. Не се заблуждавайте, че е нещо друго. Междувременно обаче от няколко години насам представители на ГЕРБ (евронедоразумението Андрей Ковачев) кадят тамян на Марков, който продава биографията си с лъжовни фрази като: „Оцеляхме, защото бяхме добри хора“. Намерете изданията на Легионите и там вижте каква добрина лъха от дянкомарковците.

Особено позорно е, че тази награда се връчва от Министерството на отбраната, където Красимир Каракачанов продължава да държи на служба откровения нацист Иво Антонов, прочул се със снимките си, вдигнал ръка за хитлеристки поздрави. Преди около година пуснах актуален въпрос по темата до Каракачанов. Той се оправда, че Антонов бил съвестен служител. Между другото – чел съм стратегията на поведението на Адолф Айхман в Йерусалим. Странно, там той твърди абсолютно същото.

Фактът, че българската държава може да даде награда на един антисемит и фашист за мен е най-голямото интелектуално дъно до което можем да стигнем. Това е политическо безумие, което може да бъде преодоляно единствено с оставката на Каракачанов.

Този път не говорим за нещо банално или ежедневно. Тук говорим за заигравка с най-демоничното минало на Европа.

И пак ще повторя основният проблем на прехода. Преди да се пеним за декомунизацията май трябваше да помислим за дефашизацията…


Коментарът е от фейсбук-страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.