Брекзит застрашава ефективността на борбата срещу тероризма

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Ефективността на борбата срещу тероризма в Европа може да пострада от Брекзит, въпреки че сериозността на проблема и традиционно добрите отношения между полицейските и специалните служби би трябвало да позволят продължаването на сътрудничеството, твърдят официални представители и експерти.

Джихадистката заплаха продължава да съществува и във Великобритания, и на континента. По тази причина въпрос от първостепенна важност е достъпът в реално време и без ограничения до европейските бази данни, които всяка година стават все по-ефективни и от които британската полиция ще бъде лишена в случай на твърд Брекзит.

Организацията за координация на силите на британската полиция, Национален съвет на началниците на полицията обяви преди две седмици създаването на национален оперативен център, който ще има за цел да помогне на службите за сигурност с адаптирането към новите системи за споделяне на данни след излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на март догодина.

Тези алтернативни решения обаче не могат да се сравняват с европейската заповед за арест, с Шенгенската информационна система (в която британската полиция е правила справки 539 милиона пъти през 2017 г.) или с европейската полицейска служба Европол, посочва председателката на Националния съвет на началниците на полицията Сара Торнтън.

„Алтернативните решения, които ще трябва да използваме, ще бъдат по-бавни, по-бюрократични и ще ни стане по-трудно да защитаваме британските и (…) европейските граждани“, казва Торнтън.

Според заместник-генералния директор на лондонския мозъчен тръст „Кралски обединен институт за изследвания в областта на сигурността и отбраната“ (RUSI) Малкълм Чалмърс „ако Великобритания престане да има достъп до развиващите се бързо европейски бази данни и не бъде намерена нова форма на участие, това би създало значителни неудобства“.

„Това не означава, че няма да има сътрудничество без британско участие в ЕС, но процесът ще бъде по-бавен и по-тежък, а истинската цел е скоростта и простотата – колкото са по-сложни и по-дълги процедурите, толкова по-малко е ефективна полицията“.

В публикувания на 26 септември доклад, озаглавен „Брекзит и антитероризма“, американският мозъчен тръст „Суфан груп“ посочи, че „дори и в един идеален свят, в който Великобритания и ЕС успеят да съхранят почти изцяло системата за споделяне на информация, предизвикателствата за антитероризма и правоприлагането ще бъдат огромни“.

„Нивото на терористична заплаха ще остане високо през следващите години и възможността за твърд Брекзит ще усложни борбата срещу тази заплаха чрез създаването на безполезни процедури, които ще затруднят споделянето на информация между различните служби“, пишат експертите от „Суфан груп“.

При все това, в областта на борбата срещу тероризма залозите са толкова важни, а липсата на международно сътрудничество крие толкова опасности, че в средите на разузнаването цари известен оптимизъм.

Дори в случай на твърд Брекзит личните отношения между полицаите и служителите на британските и европейските служби, градени в продължение на години и в рамките на различни разследвания, ще се запазят. Никой не иска да се озове в ситуация, в която разполага с информация за готвещ се атентат, но заради новите неефективни процедури не успява да я изпрати през Ламанша.

„С Брекзит или без Брекзит службите ще продължат да взаимодействат с Лондон, както го правят от 50 години“, уверява Ален Шуе, бивш началник на службата за разузнаване в областта на сигурността в Главната дирекция за външна сигурност /френското външно разузнаване/.

„С англичаните се работи добре, докато не им се намесиш пряко в работите. Тогава те казват: Знаем какво трябва да се направи, нямаме нужда от големите ви френски крака. Като изключим това, сътрудничеството в борбата срещу тероризма винаги е било ефективно, независимо дали става дума за МИ5 (британското контраразузнаване) или за МИ6 (британското външно разузнаване). Едно от призванията на службите е да намаляват опасностите за международната политика. На нас ни плащат за това, ние го правим, а англичаните правят същото като нас. Сътрудничеството между службите ни винаги е било добро и то ще продължи“, отбелязва Шуе.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.