Възходът на крайната десница в Бавария може да промени облика на германската политика

Плакат срещу Алтернатива за Германия

Дясната партия „Алтернатива за Германия“ /АзГ/ е готова да постави в унизително положение съюзниците на канцлера Ангела Меркел на изборите на 14 октомври за състава на най-влиятелното регионално правителство в Германия – избори, които може да имат сериозни последици за германската политика.

С откритата си антиислямска риторика и атаки срещу политиката по въпроса за миграцията на Меркел АзГ се очаква за пръв път да влезе в парламента на Бавария.

Това може да помогне за края на една от железните закономерности в следвоенна Германия: почти пълна доминация в една от най-богатите и най-многолюдни провинции на регионална консервативна партия, която използваше своето влияние тук, за да упражнява десетилетия наред прекомерно влияние и на национално равнище.

Според социологическите проучвания Християнсоциалният съюз ще загуби пълното си мнозинство и ще получи едва около 35 процента от гласовете. Най-големите победители ще бъдат Зелените и АзГ, защото ще получат съответно около 16 и 12-13 процента.

„Ще причиним страдания на големите партии. Това ни мотивира. Канцлерът няма какво повече да даде“, каза 57-годишният бизнесмен и кандидат за депутат в баварския парламент от АзГ Волфганг Дьорнер пред ликуваща аудитория от привърженици във втория по големина баварски град, средновековния Нюрнберг. „Тези избори ще отекнат в Берлин, както и в Мюнхен“, добави той пред събралите се за участие в партийна конференция в модерна концертна зала делегати, повечето мъже.

След 1954 г. ХСС не е имал само веднъж абсолютно мнозинство в баварския парламент, през 2008 г., когато не му достигнаха два мандата. Подкрепата за партията обикновено е някъде около 50 процента и от 64 години не е падала под 43 на сто.

Регионалното влияние гарантираше на ръководството на баварската политическа сила солидна хватка върху висшите длъжности в консервативните национални правителства, каквито управляват най-често в следвоенна Германия.

Ако социологическите анкети познаят, тези избори ще са тежко поражение за лидера на ХСС Хорст Зеехофер, който подкрепя коалиционното правителство на Меркел в Берлин и е министър на вътрешните работи в него. Миналата година АзГ вече влезе в националния парламент на Германия. Партията е представена във всички парламенти на провинциите с изключение на един.

Но възходът в Бавария е особено важен поради натиска, под който поставя Зеехофер, а с това и Меркел. Бавария беше основната врата, през която повечето от онези 1,5 милиона кандидати за убежище, дошли през последните три години, влизаха в Германия. При Зеехофер ХСС се позиционира доста по-вдясно от партията на Меркел Християндемократическия съюз по отношение на имиграцията, за да отблъсне заплахата от АзГ.

Водачът на баварската структура на АзГ Мартин Зихерт е на мнение, че партията му ще получи по-добри резултати отколкото прогнозират анкетите. „Отнасям се с предпазливост към социологическите проучвания, защото има опити АзГ да бъде демонизирана и стигматизирана. Ние сме лошите и в телефонните социологически анкети хората не признават, че ще гласуват за нас“, заяви Зихерт за Ройтерс в интервю в Берлин.

„Ние не сме дясна партия, ние представляваме възгледи, споделяни от мнозинството от хората за граничния контрол и това, че ислямът не е част от Германия“, каза Зихерт, който е 38-годишен бизнесмен и е член на долната камара на германския национален парламент Бундестага.

Този език намира отзвук и сред привържениците в Нюрнберг. „Просто казваме истината. Не искам моята страна да отиде по дяволите, не искам да се ислямизира“, каза 71-годишният бивш избирател на ХСС Грегор, който пожела да се представи само с малкото си име.

От август, когато източният германски град Кемниц беше разтърсен от едни от най-насилствените крайнодесни протести от десетилетия, АзГ беше поставена под още по-стриктно наблюдение заради обвинения, че дава убежище на екстремисти.

На конференцията съпредседателят на партията Йорг Мойтен заяви, че неколцина „идиоти“, които са правили „глупости“ в Кемниц – като да отправят забранения хитлеристки поздрав – са оставили петно върху останалите.

Пред конферентната зала 3000 протестиращи под лозунга „Съюз срещу АзГ“ описваха партията като потенциална заплаха, особено след като високопоставен представител на консерваторите в Саксония за пръв път допусна възможността за споделяне на властта с АзГ, нещо, което Меркел и ХСС изключиха.

„Опасявам се, че след изборите ХСС и АзГ ще бъдат най-големите партии и после ще работят заедно“, каза 39-годишната демонстрантка Бетина Хек. Публично си дават вид на разумни хора, но под повърхността те са радикални и опасни“, добави тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.