Как американското цунами #MeToo за година поляризира страната

То доведе до падението на много мъже, заемащи властови позиции и застрашава одобрението на съдия за член на Върховния съд: движението #MeToo (Аз също) засегна САЩ повече от която и да е друга държава, но въздействието на разделящата страната кампания остава несигурно в дългосрочен план.

Година след първите обвинения срещу Харви Уайнстийн за сексуално посегателство битката за Върховния съд на съдия Брет Кавано, обвинен в сексуално насилие срещу своя съученичка от гимназията, показа, че #MeToo далеч не е затихнало и може да се мобилизира доста бързо.

С наближаването на междинните избори през ноември, на които демократите се надяват да установят отново контрол върху Конгреса и да блокират политиките на правителството на Тръмп, мнозина от републиканците обвиняват опозицията, че използва #MeToo за свои цели.

През първите месеци, когато вестниците бяха залети от шокиращи свидетелства за извършени посегателства от знаменитости от киното, медиите, модата и политиката, никой не се противопоставяше на това държавите да приемат по-строго законодателство срещу сексуалния тормоз, а компаниите да провеждат обучения по превенция.

Движението обаче се превърна днес в нов инструмент за поляризиране на страната.

Когато Доналд Тръмп осмя във вторник на митинг в Мисисипи жената, която обвинява съдия Кавано в посегателство, той предизвика аплодисменти сред публиката и викове на възмущение в противниковия лагер.

Президентът разкритикува „тази наистина ужасяваща за младите мъже в Америка епоха: можете да се окажете виновни за нещо, за което не сте виновни“.

Обвиненият в разпалването на страстите президент милиардер, който вече шокира обществото по време на предизборната си кампания през 2016 г. с направен без негово знание през 2005 г. видеозапис, в който се хвали как „прави каквото си иска с жените“, не е единственият критик на крайностите, до които стига #MeToo.

През изминалата година знаменитости като актьора Кевин Спейси или телевизионния водещ Чарли Роуз бяха грубо изхвърлени, често без да бъдат проверени обвиненията срещу тях, а критиците на #MeToo се увеличиха.

Известният милиардер и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг зададе наскоро въпроса дали „всички обвинения са основателни“, а актьорът Шон Пен обвини #MeToo, че „разделя мъжете и жените“.

„Все повече хора се противопоставят на движението и са на мнение, че то е отишло твърде далеч“, твърди Джийн Зейно, преподавателка по политически науки в колежа Айона в Ню Йорк.

„Все още сме във фазата на обвиненията. Институциите и компаниите трябва да работят по-усилено за създаването на правила и за да може случаите да бъдат разследвани без разбиването на кариери“, посочва Зейно.

Двайсет години след скандала с Моника Люински, който едва не доведе до импийчмънт на президента демократ Бил Клинтън, #MeToo е запазена територия най-вече за демократите, твърди Джийн Сенздак, помощник-директорка на Центъра за жените в политиката в университета Рутгерс.

Демократите имат повече жени конгресмени от републиканците и „говорят повече за това и са по-възмутени“, обяснява тя. Тази тенденция се засилва и от големия брой жени, възмутени от поведението на Доналд Тръмп, и преминали към демократите през последните месеци.

При подобна поляризация мнозина се опасяват, че въпреки общественото осъзнаване на проблема със сексуалното насилие над жени, до което доведе #MeToo, движението не може да реши въпроса с неравенството между мъжете и жените в политиката и в частния сектор.

Дори и всички жени кандидати на изборите през ноември да влязат в Конгреса, съотношението жени-мъже в Камарата на представителите ще е едно към четири, подчертава Джийн Сенздак.

Ако движението продължи да съществува, „възможно е да има повече жени в надпреварата на президентските избори през 2020 г., но дотогава всичко може да се случи“, отбелязва Сенздак.

Жени спечелиха тази година рекордно голям брой места в управителните съвети на големите компании, сочи проучване на компанията „Инститюшънъл Шеърхолдър Сървисис“.

И там обаче няма паритет: през юни жени заемат само 18 процента от местата в управителните съвети и председателстват едва четири процента от тях, става ясно от проучването. За да има паритет, следва да се избягва „поставянето под общ знаменател“ и „мъжете трябва да бъдат включени в разговора“, казва Лиса Кимел, председателка на канадския клон на международната организация за маркетинг Еделман.

„Ефективността на #MeToo и дългосрочното му въздействие ще зависят най-вече от това дали мъжете ще го възприемат – те трябва да приемат, че има проблем и да поемат ангажимент да го решат, защото винаги те са лидерите“, твърди Кимел.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.