Хомофобия се надига в Румъния преди референдума за гей браковете

Демонстрация в защита на „традиционното семейство“ в Букурещ. Снимка: от тв екрана

Хомофобските графити и съседите, които отказват да го поздравяват – Флорин Бухучану добре познава това. Но този румънец никога не е усещал толкова враждебно отношение към хомосексуалистите, колкото с наближаването на референдум, свикан този уикенд, за да се закове в конституцията забраната на гей браковете.

Близо 19 милиона избиратели в тази страна от ЕС са призовани в събота и неделя да гласуват за тази инициатива, подкрепена от православната църква – богата и влиятелна институция, като патриархът наскоро определи допитването като „патриотичен акт“.

Гласовете „да“ на референдума, които в голяма степен се смята, че ще победят, ще позволят да се промени конституцията, за да се определи бракът като „съюз между мъж и жена“, а не между „съпрузи“.

От правна гледна точка нищо няма да се промени, защото румънското законодателство не позволява брак между лица от един пол. Но една ясна забрана ще направи по-трудна, дори невъзможна, всякаква бъдеща промяна в полза на хомосексуални двойки, сочат противниците на допитването.

Освен това те се опасяват от надигането на реакционна атмосфера в страната с одобрението на лявото правителство, чиито демагогски прояви безпокоят правозащитниците.

След обявяването на свикването на този референдум „обществото рязко се раздели“, установява Флорин Бухучану, активист в средите на ЛГБТ общността в Румъния – страна, която декриминализира хомосексуалността едва след 2000-та година.

„От една страна има „почтени“ хора, които защитават семейните ценности, и от друга – такива, които „застрашават“ тези ценности и трябва да бъдат наказани“, казва със съжаление този 47-годишен мъж.

Неговият партньор Виктор Чоботару констатира засилване на „атаките в социалните мрежи“, идващи дори от неговите собствени познати. „Сигурен съм, че в случай на среща, те няма да се поколебаят да преминат към действие“, отбелязва той.

Единствена надежда на противниците: неучастие в гласуването да провали допитването, защото е необходимо участие на 30 процента от включените в избирателните списъци, за да е валиден референдумът.

Управляващите социалдемократи и съюзниците им либерали увериха, че запазват неутралитет по отношение на референдума. Но на терена техните депутати участват в религиозни служби и събрания, на които висши православни духовници водят кампания за гласуване с „да“, илюстрирайки връзките между религиозната власт и политическата.

„Ние сме свидетели на един все по-тесен съюз между политическите партии и църквата, които насърчават антилиберални и антиевропейски ценности“, заяви за АФП Лиана Попеску, преподавател по международни отношения в университета в Букурещ.

В Бакъу /Североизточна Румъния/ Космин Олтяну, 18-годишен гимназист, има чувството, че се опитват да направят от него „гражданин втора класа“.

„Ако не гласуваш, двама мъже ще могат да осиновят твоето дете“, гласи огромен плакат в Тимишоара /Западна Румъния/.

Противниците на референдума се опасяват, че натискът няма да спре дотам: „ако днес мишена са хомосексуалистите, утре това ще бъдат жените и младежите“, казва с безпокойство Флорин Бухучану.

В основата на допитването стоят активисти, обединени в рамките на „Коалиция за семейството“, която твърди, че е събрала три милиона подписа в подкрепа на свикването на референдума. Правозащитниците ги подозират, че подготвят с подкрепата на църквата други инициативи, включително ограничаване на достъпа до сексуално образование или до аборт.

В тази атмосфера гинеколозите от десетина болници отказват сега да извършват доброволно прекъсване на бременността, изтъквайки религиозни причини. Този въпрос е чувствителен в страна, в която близо 10 000 жени са починали в резултат на нелегални аборти след забрана през 1966 г. от диктатора Николае Чаушеску на всякаква форма на контрацепция.

Много евродепутати остро критикуваха референдума срещу гей браковете, изтъквайки, че той противоречи на ангажиментите на Румъния в областта на правата на човека. Букурещ е също така подложен на европейски критики заради серия от реформи, преценявани като накърняващи независимостта на правосъдието.

„Не следвайте лошия пример на Унгария и Полша“, чиито правителства са обвинени в нарушаване на правовата държава, каза в понеделник белгийският евродепутат Ги Верхофстат на премиера Виорика Данчила.

Според Попеску референдумът „само потвърждава тази нелиберална ориентация“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.