Франкофонията на ръба на какофонията?

Украйна, България и скоро може би Саудитска Арабия: като се отваря към страни, чиято връзка с френския език не е очевидна, и като се впуска в мисии, които изглеждат доста далеч от предназначението й, дали „общността на френскоезичните страни“ не рискува гласът й да престане да се чува?

Четиридесет и двама държавни и правителствени глави са участвали през 1986 г. в Първата среща на върха на франкофонията. Утре в Ереван те ще бъдат точно два пъти повече. Връзката на някои от тези страни с франкофонията изглежда доста далеч от собствената дефиниция на Международната организация на франкофонията – МОФ: „институция, основава на споделянето един език – френския, и на общи ценности“.

В Украйна говорещите френски наброяват едва 0,1 процента, точно колкото в Уругвай, макар да е вярно, че и двете страни са само „наблюдатели“, следователно без право на глас. Молдова обаче е пълноправен член, въпреки че там едва 2 процента говорещи френски, точно колкото в Египет и в България (по 3 процента) по последни данни на МОФ. Понастоящем само една трета от страните в нея признават френския език като официален в конституцията си.

„Изпитвам съмнения поради този факт. Говори се дори за приемане на Саудитска Арабия (което ще бъде поставено на разглеждане на срещата на върха в Ереван) – едно теократично кралство, което не може да се похвали с култура на френския език и още по-малко с прогресистки политически дневен ред“, изрази изненадата си пред АФП френскоезичният писател, университетски преподавател и идеолог на франкофонията Абдурахман А. Уабери от Джибути.

„Тези държави, които нямат нищо общо с франкофонията, може би я разглеждат като още едно пространство, в което да имат влияние, сякаш е нещо като малка ООН“, заяви пред АФП Линда Кардинал, шеф на катедрата за изследвания на франкофонията в Университета на Отава.

В желанието си обаче да изглежда „по-голяма от вола“, „жабата“ МОФ рискува да се пръсне. „Ако „волът“ е ООН, МОФ никога не би могла да претендира за същия мащаб“, продължи тя, намеквайки за известната басня на Лафонтен.

Със среден годишен бюджет от 85 млн. евро, спрямо 5,6 млрд. за ООН, МОФ, разбира се, не може да очаква „да играе в същата лига“. Въпреки това тя многократно умножава мисиите си, с цената на рисковано рязко отклонение.

Така „устойчивото развитие“, „икономиката“ и „гражданското общество“ се прибавиха към фундаменталните мисии като „френския език“, „културното многообразие“, „образованието“.

СИНДРОМЪТ ЕС

„МОФ е изложена на реална опасност от разпиляване на силите“, смята Пиер-Андре Вилцер, бивш френски министър на франкофонията (2002-2004 г.).

„Много от новоприетите членове не поддържаха истински връзки с основните цели на организацията. Затова станахме свидетели как МОФ все повече прояваваше интерес към разнообразни проблеми, по които не разполагаше със средства за конкретно действие. Това е синдром, от който в известен смисъл, страда и Европейският съюз: разширяването заплашва да убие задълбочаването“, подчерта Вилцер пред АФП.

МОФ трябва „да се съсредоточи върху същината на занятието, което представлява езикът, културата“, заяви Жан-Батист Льомойен, секретар на френския държавен съвет за Франкофонията. „Това, което можехме да констатираме през последните години може би е разпиляяване на силите, с много комуникационни дейности – важно е да се върнем към фундаменталните цели“, подчерта той неотдавна по радио RFI.

Белгийският професор Брюно Бернар, специалист по икономическа франкофония, обаче предупреждава срещу изоставянето на „икономическите“ мисии. „Франкофонията трябва да използва своя език за постигането на икономически разцвет, също както американският начин на живот, пропагандиран от Холивуд, е инструмент за реклама на американските заводи“, смята той.

Френският президент Еманюел Макрон от своя страна набляга на важността на промотирането на мира. „Докато франкофонското пространство е изправено пред конфликти и кризи, феноменът на радикализацията и трудното изграждане на правовата държава, франкофонията трябва да допринася пряко за напредъка на мира, демокрацията, човешките права, равенството между жените и мъжете“, заяви Макрон в неотдавнашно интервю за френскоезичното електроно издание „Арменски новини“ (Nouvelles d’Armйnie).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.