Жените изневеряват заради имунната си система

Колкото по-различни са гените в имунните системи на мъжа и на жената, толкова по-силно е сексуалното влечение на жената. Мъжът не се влияе от сходството в гените. Снимка: Лайфдинамикс

Колкото по-различни са партньорите в една връзка, толкова по-верни са жените и не искат да изневеряват. Това показа изследване на американски учени, концентрирали вниманието си върху различията в имунните системи на хората. Оказало се, че колкото по-сходни са гените на мъжа и на жената, толкова по-малко привлекателен се струва на нежната половинка партньорът й. Затова тя е склонна да изневерява. Резултатите бяха публикувани неотдавна в специализираното списание Psychological Science.

Склонността към изневери според изследването явно не зависи от индивидуалността на всеки един от нас, а от евентуалната комбинация на партньорите. Това е тезата на психоложката Кристин Гервър-Епгър, която открила в отношенията между партньорите физиологични знаци, с които може да се предскаже вероятността за изневяра. Тя е търсила обаче не само в мозъка или в половите органи, но и в слюнката.

Гервър-Епгър и колегите й наблюдавали 48 двойки, които имали сериозна връзка. Всички участници дали проба от слюнката си, от която била извлечена генетична информация за имунните им системи. Става дума за т.нар. Major Histocompatibility Complex (основен комплекс за тъканна съвместимост) – сбор от променящи се гени, които за учените са нещо като пръстови отпечатъци на имунната система на всеки човек.

Участниците в изследването попълнили въпросници с въпроси като доколко намират партньора си за сексуално привлекателен и дали са доволни от секса във връзката си. Освен това и двамата партньори трябвало да кажат колко пъти са изневерявали по време на връзката си и колко силно привлечени се чувстват от други хора въпреки че са обвързани. Екипът от биолози и психолози от университета в Албукерке (Ню Мексико) оценявал отговорите в три момента от изследването: в началото на изследването, в дните, в които жените били в овулация и в дните, когато не били в овулация.
Избират ли жените заради еволюцията?

Сходствата в имунната система на партньорите в една връзка са причина за липсата на привличане и за изневерите на жената. Това важи с особена сила за дните, когато може да зачене. Снимка: Ентвиклунгсбиологи

Оказало се, че ако свързаните с имунната система гени на двамата партньори са сходни, сексуалното влечение на жената спрямо партньора й намалява, а броят на сексуалните контакти извън връзката й расте. Тя се чувства привлечена по-скоро от другите мъже, отколкото от партньора си и това важи с особена сила за дните, в които може да зачене. Тази зависимост била валидна независимо от отношението, което жените имали към изневерите.

Подобен феномен е познат в животинския свят. Мишките, птиците и рибите предпочитат партньори, които почти не си пасват генетично с тях. От биологична гледна точка това може да служи за предотвратяване на кръвосмешение и за раждането на особено устойчиво и здраво поколение. Показател за това е и добрата имунна система.

Изследването стига до интересното заключение, че сходството в гените не оказва вияние върху мъжете. Това може да е резулат от това, че в хода на човешката еволюция жените са прекарали повече време в отглеждане на поколението. Учените допускат, че е възможно да са развили специални способности, които да осигуряват генетично предимство на децата си, въпреки че подобна теза се оспорва от много специалисти. Защото в миналото разделението в работата между мъжа и жената е използвано прекалено често като обяснение за разликите между двата пола.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.