Хейли стана популярен дипломат в ООН въпреки политиката на Тръмп

Ники Хейли. Снимка: от тв екрана

Ники Хейли зае поста на най-високопоставения американски дипломат в ООН без никакъв външнополитически опит, но за по-малко от две години си създаде много приятели, дори сред посланиците на страни, които не са съгласни с политиката на правителството на Тръмп.

Внезапното съобщение във вторник, че до края на годината тя ще напусне, отекна като гръм в централата на ООН. Мнозина изразиха шок, а някои – тъга и изумление.

„Това беше изненада, не много приятна лично за мен“, каза руският посланик в ООН Василий Небензя, чиято страна се сблъсква с американските позиции, включително за Сирия, Иран и израелско-палестинския конфликт.

Посланиците в могъщия Съвет за сигурност на ООН, работили отблизо с Хейли, я похвалиха, което е свидетелство за нейните умения и успех като дипломат, въпреки че страните на много от тях, включително традиционни съюзници на Америка, имат сериозни несъгласия с външната политика на нейното правителство.

Когато пристигна в ООН на 27 януари 2017 г., Хейли беше бивш губернатор на Южна Каролина и начинаеща в международните въпроси, но побърза да обяви нов начин, по който САЩ щяха да действат.

Целта на правителството на Тръмп е да покаже силата на САЩ, да говори открито и да защити своите съюзници, а на страните, които са против Америка, „си записваме имената“ и ще отговорим съответно, каза тя.

Хейли се придържаше към тази цел, но също така усъвършенстваше дипломатическите си умения, които бяха признати от шестима членове на включващия 15 държави Съвет за сигурност, когато те отидоха на закрито заседание във вторник следобед за химическите оръжия в Сирия.

Небензя каза, че той и Хейли имат „добри работни и лични отношения въпреки всички различия, които сме имали и имаме“.

„Тя е харизматична личност“, каза той. „Тя беше приятел на всички нас и извън вратите на Съвета за сигурност ние като група бяхме много приятелски настроени.“

Боливийският посланик в ООН Саша Лоренти Солис каза, че Съветът за сигурност „е като семейство – понякога зле функциониращо семейство, но въпреки това ние сме загрижени един за друг и аз наистина много харесвам Хейли“.

Добрите лични отношения обаче в никакъв случай не биха могли да прикрият острите различия по множество въпроси – от американската политика към Сирия до изтеглянето на Тръмп от ядрената сделка с Иран, Парижкото споразумение за климата и Съвета за правата на човека на ООН. Решенията на Вашингтон за спиране на финансирането за агенцията на ООН за палестинските бежанци и за преместване на американското посолство в Израел в Ерусалим също разтревожиха някои членове на съвета.

Лоренти Солис изтъкна отделянето на личните отношения от различията по политиката.

Той повтори казаното от боливийския президент Ево Моралес, който отправи остри критики срещу политиката на САЩ към Иран, Близкия изток и имиграционната политика на Тръмп на заседание на Съвета за сигурност, председателствано от американския президент на 26 септември, на годишното събиране на световните лидери в ООН.

Шведският посланик в ООН Олоф Ског каза, че „има свързани с ООН въпроси, по които невинаги сме напълно съгласни помежду си, но с Ники винаги е имало много близки отношения, изпълнени с уважение и много искреност“.

Той каза, че речите на Хейли в Съвета може понякога да са „много твърди“, но членовете на Съвета често са канени след това в нейния апартамент.

Френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр, който се е срещал с Хейли, когато тя е била губернатор на Южна Каролина, а той – посланик във Вашингтон, каза, че „макар да не сме били съгласни за всичко, бяхме изградили особено близки и конструктивни работни отношения, основани на доверие“. „Ники Хейли е сред най-талантливите, най-надеждните американски правителствени служители, които съм срещал“, каза той.

Хейли заяви пред репортери на събитие в Белия дом, седнала близо до Тръмп в Овалния кабинет, че шестте й години като губернатор, последвани от почти две години в ООН, са били „напрегнат период, а аз вярвам във времевите граници“.

„Дала съм всичко от себе си през тези последни осем години“, каза тя. „Мисля, че трябва да си достатъчно самоотвержен, за да знаеш кога да се оттеглиш и да позволиш на някой друг да върши работата.“

Тръмп й каза: „Да се надяваме, че ще се върнеш в някакъв момент.“

46-годишната Хейли, която е дъщеря на индийски имигранти и няма лично богатство, намекна в писмото със своята оставка до Тръмп, че се насочва към частния сектор. Като бизнесмен Тръмп ще оцени „моето усещане, че връщането от правителството към частния сектор не е стъпка надолу, а е стъпка нагоре“, написа тя.

Що се отнася до това кой ще я замени, Тръмп заяви пред репортери в президентския самолет, че обмисля петима кандидати и след две-три седмици – или може би по-скоро – ще бъде определен приемник. Тръмп каза, че сред обмисляните личности е бившата съветничка по националната сигурност Дина Пауъл.

Тръмп заяви пред репортери, че е чул името на неговата дъщеря Иванка Тръмп да се обсъжда за поста, но каза, че ако я избере, ще бъде обвинен в семейственост, а по-късно тя изключи тази възможност в изявление в Туитър.

Името на американския посланик в Германия Ричард Гренел също е споменавано за поста, но Тръмп намекна, че предпочита да го остави на сегашната му длъжност, „защото той върши такава добра работа“.

В неофициални разговори мнозина дипломати изказват мнение, че Хейли ще се кандидатира за президент, въпреки че във вторник тя, без да бъде попитана, изключи възможността да се кандидатира през 2020 г. и каза, че ще агитира в подкрепа на Тръмп.

„Тя е млада, енергична, амбициозна“, каза Небензя. „Мисля, че ще я видим, след като тя си вземе този доста заслужен отдих, за който говореше“ в изявлението си в Белия дом.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.