Брекзит: Решаваща седмица за Тереза Мей. 4 неща, които трябва да знаем

Тереза Мей. Снимка: от тв екрана

Британският премиер Тереза Мей се готви за една рискована седмица на фона на Брекзита – тема, по която Брюксел очаква „значителен напредък“ преди започващата в сряда среща на върха на ЕС.

Половин година преди развода, насрочен за 29 март 2019 г., британската лидерка търси решение, което едновременно да удовлетвори различните настроения в политическото си семейство и да запази своя съюз със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), от която зависи парламентарното й мнозинство.

Въпреки че дискусиите между британските и европейски преговарящи набраха скорост през последните дни, британският министър на финансите Филип Хамънд призна, че е „изключително амбициозно“ да си представим сключването на споразумение по време на Европейския съвет на 17 и 18 октомври, който първоначално се очакваше да ознаменува края на преговорите.

„Нуждаем се от значителен напредък“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с приближаването на срещата, която ще бъде „моментът на истината“ според председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В навечерието на срещата утре Тереза Мей ще събере водещите министри, за да обсъди по-конкретно бъдещето на границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, което остава едно от основните препятствия в преговорите.

Заплахи за оставки

Със Споразумението от Разпети петък през 1998 г. Лондон пое ангажимент да не възстановява физическата граница на остров Ирландия, но този ангажимент противоречи на желанието му да напусне общия пазар и европейския митнически съюз.

Премиерката предложи да се запази „временно митническо споразумение“ между ЕС и Великобритания, докато бъде намерено решение за ирландската граница.

В нейната консервативна партия обаче тази опция се отхвърля от евроскептиците, които се опасяват, че тя може да стане постоянна и да попречи на сключването на търговски споразумения с трети страни. „Временно означава вечно“, заяви в събота депутатът Джейкъб Рийс-Мог на събитие, организирано от подкрепящата Брекзита група „Лийв мийнс лийв“.

Този вариант освен това е предизвикал заплахи с оставки от няколко членове на правителството, според британския печат. Имената на министърките по въпросите на връзките с парламента Андреа Ледсъм и за международното развитие Пени Мордонт бяха споменавани многократно.

Говорител на Тереза Мей обаче отхвърли варианта за митнически съюз с неограничена продължителност, уточнявайки, че той ще трае най-много до декември 2021 година. „Премиерката не би приела никога споразумение, което би обвързало за постоянно Великобритания“, увери той.

Ирландският външен министър Саймън Коувъни отказа и да си представи възможността за крайна дата на подобна разпоредба, заявявайки, че тя би трябвало „да остане в сила до появата на по-добра алтернатива“.

Спазване на принципите

За Брюксел обаче изключването на физическа граница на остров Ирландия означава да се премести границата (и предполагания от нея контрол) между Северна Ирландия и Великобритания.

„Ще има все още несъществуващи административни процедури за стоки от останалата част на Великобритания, които пристигат в Северна Ирландия“, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

Тази перспектива бе определена като неприемлива от ДЮП. Тя би представлявала „постоянна анексия на Северна Ирландия, която би излязла от Обединеното кралство и би ни оставила подложени на правила, написани, без ние да имаме думата“, заяви лидерката на ДЮП Арлин Фостър, в статия публикувана в събота във в. „Белфаст телеграф“. Тя призова Тереза Мей „да спазва собствените си принципи, вместо да приема опасно споразумение, наложено от други“.

ДЮП е съюзник на Консервативната партия и нейните 10 депутати предоставят на правителството допълнителните гласове, от които има нужда, за да разполага с мнозинство в парламента в Уестминстър.

За да успокоят притесненията, в Брюксел разглеждат удължаване на преходния период, което да продължи до декември 2020 г. и по време на което Великобритания ще остане част от общия пазар и митническия съюз, съобщиха в събота британски вестници.

Тази хипотеза обаче бе подложена на критики от някои евроскептични депутати от Консервативната партия, които се опасяват, че тя може да оскъпи сметката за напускането на ЕС, която Лондон предстои да плати.

Още по темата: четири неща, които трябва да знаете за последната фаза от преговорите

Седрик Симон, Франс прес

Лондон и Брюксел никога не са изглеждали толкова близо до приключването на преговорите за Брекзит, но и двете страни продължават да се опасяват от провал на финалната права преди напрегнатата среща на върха на Европейския съюз, която ще започне в сряда вечерта в Брюксел.

Дотогава преговорите ще продължат „ден и нощ“, за да бъдат премахнати последните пречки. И най-вече за да бъде решен взривоопасният въпрос с ирландската граница, според европейски дипломат.

Ето някои ключови въпроси за разбирането на това какъв е залогът в тази решителна фаза на преговорите, по-малко от шест месеца преди 29 март 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне Европейския съюз.

Какъв тип споразумение?

По-голямата част от преговорите се фокусират върху организирането на „подреден“ разделяне, съпътствано от прекъсването на връзки, създавани в продължение на повече от 40 години след влизането на Великобритания в ЕС.

Тези въпроси трябва да бъдат уредени в безпрецедентен за ЕС договор за излизане от блока, който се налага да бъде сключен възможно най-бързо предвид това, че европейският и британският парламент разполагат с време до края на март, за да го ратифицират.

Двете страни преговарят и за друг документ, който ще е доста по-кратък, но също толкова важен.

Според европейски служител става дума за „политическа декларация, дълга няколко страници“, която ще очертае контурите на бъдещите отношения (най-вече в сферата на търговията) между ЕС и Великобритания. Тези отношения ще бъдат договаряни впоследствие чак след Брекзит.

Докъде са стигнали преговорите?

„По голяма част от споразумението за напускане (80-85 процента) вече е постигнато съгласие“, заяви в сряда главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Двете страни наистина вече се споразумяха за правата на гражданите на Великобритания и ЕС от двете страни на Ламанша. Те определиха и основната „финансова рамка“ на раздялата, съгласно която Лондон ще плати на ЕС няколко десетки милиарда евро.

Постигната бе и договорка и за прехода до края на 2020 г.: през този период Великобритания ще продължи да прилага правилата на ЕС и да плаща вноската си в бюджета му, но няма вече да участва при взимането на решения.

Все още обаче няма съгласие по важви въпроси, като например каква би била ролята на Съда на Европейския съюз в случай на спор при тълкуването на договора за излизане от ЕС и най-вече как ще бъде решен въпросът с ирландската граница.

Какъв е проблемът с Ирландия?

Двете страни са съгласни за необходимостта от избягване на връщането на физическата граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с цел съхраняване на Белфасткото споразумение, което сложи край на три десетилетия на насилие.

Двайсет и седемте страни членки на ЕС искат Северна Ирландия да остане в митническия съюз, в случай че до края на 2020 г. не бъде намерено по-добро решение. Лондон обаче се противопоставя на създаването на „предпазна мрежа“ („backstop“), защото тя би създала граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.

Тереза Мей смята, че създаването в бъдеще на зона за свободна търговия на стоки между Великобритания и ЕС ще реши проблема.

Според Европейския съюз този въпрос обаче е част от „бъдещите отношения“, които ще бъдат договаряни по-късно. Въпреки че 27-те страни членки на ЕС не отхвърлят идеята за зона без мита и количествени ограничения, те възприемат проектите на Мей като недопустим опит за получаване на цялостен достъп до общия пазар и европейското митническо пространство.

Какво е решението?

Преговарящите от страна на ЕС се опитват да не драматизират „предпазната мрежа“ и да разсеят притесненията на британското правителство и на малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, която осигурява мнозинството му в парламента.

По тази причина Мишел Барние увери, че основната част от проверките между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания може да бъдат правени „на борда на фериботите и контейнеровозите, а също така и в централите на компаниите“.

Британският печат твърди, че се обсъжда и идеята за удължаване на преходния период след Брекзит до декември 2020 г.

Така ще има повече време за договаряне на бъдещите отношения между ЕС и Лондон, което прави създаването на „предпазна мрежа“ по-малко вероятно, но с риск да бъде провокирано недоволството на привържениците на бързия Брекзит.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.