Кадафи иска ядрено оръжие, Саркози му го дава

Френският президент Никола Саркози (вляво) поздравява либийския лидер Муамар Кадафи пред Елисейския дворец в Париж. Френско-либийското ядрено споразумение е първата стъпка на Либия към създаване на ядрено оръжие. Снимка: Ройтерс

Всичко започна на 24 юли сутринта, когато френски правителствен самолет с българските заложници и Сесилия Саркози се намираха някъде между Триполи и София. Тогава организацията „Отказ от ядрената енергия“ (Sortir du nucleaire) обяви, че Никола Саркози

и Кадафи са сключили истинска ядрена трампа, чиято разменна монета бяха държаните осем години в либийски затвор български медици. Това пише в статия на в. „Либерасион“ говорителят на организацията Стефан Лом.

Още на следващия ден беше подписано прословутото френско-либийско ядрено споразумение. То е било подготвено още преди време – не е било съставено за минути в шатрата на либийския диктатор. В опит да направи приемлива тази сделка, Париж иска да внуши, че обещаният на Либия ядрен реактор ще служи за обезсоляване на морска вода.

Това обаче е хитруване. За тази цел е много по-бързо, евтино и екологично да се използва слънчева енергия, за каквато в Либия има всички предпоставки, в случай че иска да инвестира в нея, а не в ядрената сфера, разбира се. Целта на Кадафи обаче не е обезсоляването на вода, а ядрените технологии, за да може рано или късно да се сдобие с ядрено оръжие.

Напоследък Иран и Северна Корея доказват, че гражданските ядрени материали са неразделни от военните. Неслучайно големите световни сили не вярват на Иран, който твърди, че ядрената му програма е с чисто гражданско предназначение. Предоставянето на „гражданска“ ядрена техника на Либия значи да се помогне на Триполи рано или късно да се домогне до атомно оръжие. А дори и да нямат военно предназначение, ядрените дейности са пагубни за околната среда. Либия няма никакво решение за радиоактивните отпадъци. Какво ще прави Кадафи с отпадъци от предложения му от Саркози реактор?

В края на краищата излиза, че Кадафи е възнаграден за това, че взе българските медици за заложници и ги подложи на мъчения. Само това липсваше – ръководител на ядрена държава да се подаде на шантаж. Точно това направи Саркози, като даде предимство на виновния за сметка на жертвите му.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.