Трябва да потърсим отговорност за поведението на Саудитска Арабия

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

През 80-те и 90-те години на миналия век либийският лидер Муамар Кадафи разви навика да открива и убива критиците си в чужбина. Това донесе на страната му статута на неблагонадеждна държава. Този път обаче виновникът е Саудитска Арабия, отколешен съюзник на САЩ и важна част от близкоизточната политика на администрацията на Тръмп. Вероятното убийство на саудитския журналист (и коментатор на „Вашингтон пост) Джамал Хашоги би следвало да задейства преразглеждане из основи на естеството на съюза на САЩ със саудитците.

Според съобщенията Саудитска Арабия е изпратила отряд убийци, които безочливо са отвлекли и убили в саудитското консулство в Истанбул пребиваващия в САЩ Хашоги, просто защото той редовно е отправял публични критики към правителството си. Саудитците излязоха с опровержения и отказаха да предоставят каквито и да било доказателства, че това не се е случило, допускайки арогантно, че не ни дължат обяснение.

Когато станах член на Конгреса преди малко повече от 10 години, подкрепата за Саудитска Арабия беше широка и двупартийна. Сега обаче, при все по-безразсъдното поведение на новия принц престолонаследник, все повече хора сред нас се питат дали действията на съюзника ни са в наш интерес. Проявите на непостоянство на Мохамед бин Салман образуват дълъг списък: хвърлянето в затвора на членове на кралското семейство, задържането на ливанския премиер, безсмислената вражда с Катар, растящото потискане на политически възгледи в Саудитска Арабия и пагубната война в Йемен.

Тези контрапродуктивни ходове се приемат все по-критично на Капитолийския хълм и пораждат нови въпроси за може би най-вредния за глобалната сигурност саудитски проект: десетилетните усилия за посяване из цял свят на семената на салафисткия ислям – една често пъти решаващо важна съставка на сунитския екстремизъм, който подхранва терористични групировки като „Ислямска държава“ и Ал Каида.

Изглежда слабо вероятно сегашната администрация на САЩ да вземе решителни мерки, затова зависи от Конгреса да определи какви да са последиците. Една от тези последици трябва да е прекратяването на нашата военна помощ, която развързва ръцете на саудитците в продължаващия ужас в Йемен.

През последните три години САЩ помагат на Саудитска Арабия да води опустошителна кампания на бомбардировки в Йемен срещу местните бунтовници хуси. Отново и отново се появяват потресаващи съобщения, в които подробно се описва как произведени в САЩ бомби са пуснати върху цивилни автобуси, сватби, погребения и здравни заведения. В тази война са убити хиляди цивилни и се е стигнало до огромна хуманитарна криза – и тя е с етикет „Произведено в Америка“.

Саудитците ни разправят, че тези убийства на цивилни не са предумишлени. И тъй като законът в САЩ ни забранява да участваме във военни престъпления, правителството ни отново и отново решава да им повярва. През последните месеци обаче броят на цивилните жертви нараства. Йемен е на ръба на масов глад, като хиляди деца вече измират от недохранване и обезводняване.

В ново проучване се отбелязва, че „има сериозни доказателства, че стратегията на Коалицията цели да унищожи производството и доставките на храна.“ (В превод: те активно се опитват да подчинят страната чрез глад.) Саудитска Арабия бави и възпрепятства доставките на хуманитарна помощ и на критично важни стоки като храна, гориво и лекарства. Саудитските бойни самолети нанасят удари по инфраструктурата на водоснабдяването, болници и здравни клиники. Нашата помощ обаче продължава и с това се поставя американски отпечатък върху смъртта на всеки цивилен в Йемен.

Нещата се свеждат до следното: саудитците не ни казват истината. Шикалкавенето им по въпроса какво се е случило с Хашоги в консулството им е същата игра, която играят с нас в Йемен докато избиват хиляди цивилни. Нищо чудно, че не очакваха да има последици от убийството на един-единствен.

Отначало на саудитците бяха спестявани сериозни американски критики за ролята им в Йемен. Първо администрацията на Барак Обама се стремеше да не дразни допълнително страните от Залива след противопоставянето им на иранското ядрено споразумение, а по-наскоро саудитското кралско семейство извлече полза от необяснимо близките си отношения със семейство Тръмп.

В момента обаче позицията на саудитците в Конгреса рязко се влошава и ще има сериозни последици за двустранните отношения ако не се дадат пълни обяснения за съдбата на Хашоги.

Неотдавна се присъединих към мои колеги в сенатската комисия за външни работи в подкрепа на налагането на санкции на отговорните лица, включително на най-високопоставените официални представители на правителството на Саудитска Арабия.

Конгресът също трябва да блокира всякакви текущи продажби на оръжие на Саудитска Арабия и да преразгледа скромния размер на чуждестранната финансова помощ, заради която кралството има право на отстъпки за милиони долари от тези оръжейни продажби. Време е да престанем да субсидираме военни престъпления и масов глад. Трябва да организираме изслушвания по въпроса за потискането на инакомислещи в Саудитска Арабия и да привлечем вниманието върху положението с десетки други журналисти и активисти, които са били смълчавани във водената от Мохамед кампания срещу критиците му.

Саудитска Арабия е важна страна за САЩ. Саудитците са важен партньор в борбата с тероризма и са помогнали за постигането на сегашното разведряване в отношенията между сунитските държави от Залива и Израел. Има основателни причини тези отношения да не се разрушават.

Това обаче не може да стане докато не се дадат пълни обяснения за изчезването на Хашоги и докато САЩ не получат уверения, че Саудитска Арабия ще бъде много по-отговорен съюзник. Опасявам се, че този филм няма да е с щастлив край, но дължим на Хашоги да научим цялата история и да рестартираме отношенията си със страната, която вероятно е извършила убийството му.

БТА

*Крис Мърфи е сенатор демократ от щата Кънектикът. Член е на сенатската комисия за външни работи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.