„Знаех си, че е капан“. Саудитски принц за малко е избегнал отвличане преди Хашоги

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

Саудитски дисиденти в изгнание са изчезвали ненадейно много преди журналистът Джамал Кашоги да изчезне преди две седмици в Турция. Сега саудитски принц, живеещ в Германия, разказва как той също за малко е избегнал отвличане само няколко дни преди Кашоги.

В един слънчев и прашен ден в Кайро в края на септември, в хотел в египетската столица се проведе тайна среща. Служители на саудитското посолство влязоха в лобито на хотела с чек на стойност „няколко милиона“, разказва саудитският принц Халед бин Фархан Ал Сауд в интервю за ДПА.

Той живее в изгнание в Германия и критикува саудитския режим, казва, че служителите от посолството са се срещнали с негов роднина и са му направили предложение.

„Те казаха на моя роднина, че искат да ми помогнат, защото вече нямам пари“, разказа принц Халед и добавя: „Само трябваше да отида в саудитското посолство в Кайро да взема чека. Но аз знаех, че това е капан“.

Няколко дни по-късно, на 2 октомври в саудитското посолство в друг град – Истанбул, изчезна саудитският журналист Джамал Кашоги.

Малко след обед критикът на саудитския режим, който живее във Вашингтон, отиде в посолството, за да вземе документи, необходими за да сключи брак.

Оттогава той е в неизвестност, а турски следователи смятат, че изтъкнатият журналист от в. „Вашингтон пост“ е бил убит от саудитски наказателен отряд.

Принц Халед е уверен, че същата участ е щяла да застигне и него, ако се беше оставил да го примамят в саудитското посолство в Кайро.

„Щяха да ме убият по някакъв нехуманен начин, за да сплашат останалите“. разказва 41-годишният принц, който живее в изгнание в Германия от 2004 г. и междувременно е получил германско гражданство.

Но Саудитска Арабия следи изкъсо своите принцове. Според информация, достигнала до ДПА, миналата година кралството се е свързало с германски представители по случая с принц Халед, за да обсъдят възможността за неговата екстрадиция. Германската страна не е отговорила на запитването.

Принц Халед казва, че представители на Федералната служба за защита на конституцията (BfV) в Дюселдорф, където живее, от години комуникират с него, а германската федерална полиция също следи случая му.

Изчезването на Кашоги хвърли светлина върху начина, по който богатото на петрол кралство се отнася с дисидентите си.

Според експерти, наблюдаващи кралството, откакто саудитският монарх крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд дойде на власт в началото на 2015 г., репресиите са нараснали.

Кралят направи сина си Мохамед най-могъщия човек в кралството. Това, че той няма да толерира никакво неподчинение, вече бе усетено от духовниците, бизнесмените и активистките за права на жените.

Би Би Си е документирала три случая, при които критикуващите монархията саудитски принцове, живеещи в чужбина, са изчезвали. Принц Султан бин Турки изчезна, когато искаше да посети баща си в Кайро от Париж през януари 2016 г. Саудитското консулство му осигури частен самолет, но вместо в Кайро той отлетя за Рияд.

Двама други принцове – Турки бин Бандар и Сауд бин Сейф Ал Насер, изчезнаха в Европа. В тези случаи също е имало признаци на отвличане, твърдят от Би Би Си.

Подобни обяснения съответстват на информацията, която наскоро съобщи в.“Вашингтон пост“ във връзка със случая „Кашоги“.

Прехванати разговори на саудитски служители показват, че управляващите в Рияд са искали да го примамят от изгнанието му в САЩ обратно в кралството и там да го арестуват.

Принц Халид смята, че и той е на челно място в списъка на мишените на саудитските власти. Той казва, че е изпаднал в немилост в Саудитска Арабия, след като е обвинил настоящия крал Салман, по времето когато той все още е бил емир на Рияд, в корупция.

Младият принц, който в миналото е бил саудитски дипломат на различни места, включително в Кайро, е трябвало да напусне страната.

Но дори в изгнание в Германия той не е в безопасност от „дългата ръка“ на Рияд.

Първоначално е бил следен, но това е намаляло, въпреки че още продължава да получава много анонимни заплахи за убийство.

Същевременно саудитските власти са се свързвали с него повече от 50 пъти през годините.

„Срещал съм се 10 пъти със саудитския посланик в Берлин, но винаги в кафенета“, каза Халед бин Фархан.

Дипломатът му е предлагал няколко пъти да го изпрати със самолет у дома, за да обсъдят нещата със саудитския крал – предложения, които отклонявал. „Ако го бях направил, сега нямаше да разговаряте с мен“, каза той.

Сега след случая с Кашоги тревогите на дисидентите нараснаха. „Разбира се, че се страхувам. Властите в Рияд няма да се спрат пред нищо“, каза принцът.

В миналото Саудитска Арабия упорито отхвърляше обвиненията за отвличания, още повече за убийства на нейни критици. Молбите на ДПА за отговор на твърденията на принц Халед досега остават без отговор.

Халед бин Фархан Ал Сауд казва, че се чувства в безопасност в Дюселдорф и добавя: „Продължавам да казвам, слава богу, че живея в Германия“.

Но дори в новия си дом принцът винаги е нащрек. Адвокатът му е в постоянна връзка с полицията. За всеки случай.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.