Политолог за масовото убийство в Керч: Където се насажда култ към силата, друго не може да се очаква

Плакати за „Руския свят“ от личната страница на убиеца

Двайсет са според последни данни загиналите в политехническия колеж в Керч на Кримския полуостров, информира министърът на здравеопазването на Руската федерация Вероника Скворцова.

Освен извършителя – 18-годишния Владислав Росляков, учил в същото учебно заведение, който се застрелял със своята пушка-помпа „Бекас“, сред жертвите са още 14 ученици, 11 от тях – непълнолетни, и петима служители.

Семействата на жертвите ще получат по един милион рубли, пострадалите – по петстотин хиляди. Учебните занятия ще продължат; край всяко училище ще патрулират бойци от Росгвардия (бившите вътрешни войски), посочва „Росийская газета“.

Вестник „Новие известия“ цитира президента Владимир Путин, който обеща властите „да направят всичко“ за възможно най-бързото оздравяване на пострадалите. Мотивите и версиите за трагедията се проучват най-внимателно и резултатите ще бъдат оповестени, увери държавният глава.

Трагедията на кримското крайбрежие е най-мащабното в историята на Русия масово убийство в учебно заведение, извършено от стрелец, действал сам, пише „Известия“.

В болница остават 44-ма ранени, 10 от тях са в тежко състояние в реанимация.В Крим е обявен тридневен траур. Мотивите за престъплението, безпрецедентно за Русия, ще се проучват от разследващ екип начело с генерал-майор Сергей Голкин, който е наблюдавал разследванията на миналогодишния атентат в метрото на Санкт Петербург и пожара в мола „Зимна вишна“ в сибирския град Кемерово през март, пише „Комерсант“.

Следствието вече установи, че Росляков е израснал в неблагополучно семейство. Баща му, инвалид, не е живял заедно с майка му, санитарка в ракова болница. Смятали я за член на сектата „Свидетели на Йехова“, внесена от руското правосъдно министерство в списъка с екстремистки организации. Самият Владислав минавал за кротък младеж, имал среден успех в колежа, няколко пъти бил задържан, след като пил бира с приятели, разказва изданието.

Според негови източници обаче криминалистите и тайните служби „засилено проверяват“ дали убиецът не е поддържал връзки с екстремисти, но не религиозни, а от забранените в Русия украински националистически организации „Десен сектор“ и УНА-УНСО („Украинска национална асамблея – Украинска народна самоотбрана“). Последната била вече уличавана в подготовка на атентат в учебно заведение в Русия.

Засега обаче предположенията, че Росляков може да е бил екстремист, не са потвърдени с нищо конкретно, допълва „Комерсант“.

Разследването се контролира от председателя на руското федерално следствие Александър Бастрикин, а шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников е изпратил в Крим водещи експерти в разкриването на терористични атентати, се казва в статията.

Щом се разбра, че извънредното произшествие в техникума в Керч е умишлено престъпление, това породи главния въпрос: кой стои зад него? – пише „Лента“.

Електронният вестник цитира украинския президент Петро Порошенко, заявил, че разследването на подобни случаи е важно за Украйна, „защото Крим е украинска територия, а украинците, живеещи в окупация на полуострова, са граждани на Украйна“.

„Аргументи недели“ помества коментар на директорката на колежа Олга Гребенникова, сравнила експлозиите в Керч с терористичния атентат в град Беслан в руската република Северна Осетия по време на втората чеченска война. Командоси на чеченските сепаратисти взеха там заложници през 2004 г. Властите съобщиха за 333 загинали, включително 186 деца.

Държавната дума обсъжда по-строги правила за издаване на разрешителни за оръжие, както и други превантивни мерки срещу подобни трагедии. Например да се блокират интернет ресурси, които могат да подбудят деца към престъпления, съобщи днес депутатът Анатолий Виборни от ресорната комисия в руския парламент, чиито думи помества на сайта си „Ведомости“.

Масовият убиец от Керч купил пушката – оръдие на престъплението, на свое име, малко след като навършил 18 години. Разрешително за ловно оръжие се издава в Русия, ако подателят на молбата е пълнолетен, има постоянно жителство, справки от нарколог и психиатър, не е осъждан и не е извършвал административни правонарушения през последната година, добавя всекидневникът.

Психиатричният преглед за издаване на такава справка е примитивен, просто една фикция, заявява обаче психоложката Екатерина Блюхтерова пред „РБК“, цитиран от Би Би Си.

Александър Асмолов, завеждащ катедрата по психология на личността в Московския държавен университет, цитиран от „Ведомости“, свързва трагедиите от този род с общата ситуация в Русия, където се разпалва омраза и се търсят врагове.

Руската федерация „се държи дръзко на световната арена и е очевидно, че през последните години (в страната) са насаждани ценности, които някой може би възприема като култ на силата. Това отличава страната ни от тихите европейски страни и я прави подобна на САЩ – око за око, зъб за зъб. Щом силата се възприема като неотменимо качество, като единственото нещо, будещо уважение, нищо друго не бива да се очаква“, коментира политологът Константин Калачов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.