НАТО се готви за най-голямото си учение от Студената война

Йенс Столтенберг. Снимка: официален сайт

НАТО се готви за най-голямото си учение от края на Студената война. Около 50 000 войници – с танкове, кораби и летателна техника – се събират в Норвегия, за да тренират реакция при нападение срещу алианса.

Учението „Трайдънт джънкчър“ ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно алиансът усили отбраната си, пише ДПА.

Източните съюзници в НАТО като например Полша и балтийските страни се чувстват особено застрашени от новата настъпателна политика на Русия.

„Живеем в по-опасен и по-непредсказуем свят, с нови заплахи и нови предизвикателства“, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. „Виждаме по-настъпателна Русия, готова да използва сила срещу съседи“, добави той.

На среща на министрите на отбраната от НАТО този месец Столтенберг подчерта обаче, че учението съответства на по-големите изисквания на средата на сигурност, в която се намира алиансът. НАТО посочи, че „Трайдънт джънкчър“ не е насочено срещу никоя страна, както и че при него ще се тренира реакция на условни сценарии.

„Това, както Русия много добре знае, е отбранително учение“, отбеляза американският министър на отбраната Джеймс Матис. „Би било неправилно да се поставя в някакъв нападателен или дестабилизиращ контекст“, заяви той.

„Замисълът е е то да бъде демонстрация на спокойното единство между нас, що се отнася до поддържането на мира и благоденствието тук в Европа; нямаме нужда от повече лошо поведение на когото и да било“, добави американският министър на отбраната.

„Не би трябвало да има никакви причини руснаците да се плашат“, коментира началникът на норвежкото командване генерал-лейтенант Рюне Якобсен. Основният район на учението е на повече от 1000 км от руската граница, отбеляза той.

Освен контингентите с военнослужещи от всички 29 съюзници в НАТО, както и от партньорските страни Швеция и Финландия, пактът обяви, че в Норвегия ще пристигнат и около 10 000 танка, 150 летателни машини и 60 кораба. За участие ще пристигне и американският самолетоносач „Хари Труман“.

Едно от предизвикателствата се очаква да бъдат и ниските температури в Норвегия.

Грешка в планирането на холандската армия предизвика недоумение у някои, след като, както се твърди, там забравили да отчетат като фактор норвежкия климат, когато закупували униформите за наброяващия около 1000 души холандски контингент, съобщи норвежкият всекидневник „Афтенпостен“.

Когато се разположат в Норвегия, на холандските военнослужещи ще бъдат отпуснати 1000 евро, за да си купят допълнително топли дрехи.

Учението ще изпита и уменията на съюзниците да прехвърлят техника през европейските граници, както би се наложило да направят при отговор на истинска заплаха. Великобритания избра да придвижи голяма част от техниката си по суша през Франция.

„Част от победата във всичко това е, че всички се явяват още в първия ден“, каза адмирал Джеймс Фого. „Не очакваме всичко да мине съвсем безупречно. Затова правим учения“, заяви той.

Приготвленията на терена ще започнат на 25 октомври, а самото учение ще се състои от 31 октомври до 7 ноември.

Съюзниците ще бъдат разделени на две групи – „южните сили“ с бригади от Германия, Италия и Великобритания и „северните сили“, включително норвежки, канадски, шведски и американски сили.

В първата част на учението Северните сили ще нападнат Южните сили и после обратно. НАТО има силно желание да демонстрира прозрачност и покани всички членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – включително Русия – да изпратят наблюдатели.

През август Москва организира своето учение „Восток“ в източната част на Русия. Москва твърди, че са участвали 300 000 военнослужещи, макар че според западните дипломати тази бройка е силно преувеличена.

За Норвегия „Трайдънт джънкчър“ създава и логистични предизвикателства. Освен че трябва да осигури за него обширни площи земеделски земи, приемната страна трябва да осигури 1,8 милиона хранения, както и 4,6 млн. бутилки вода и да се справи с 660 т мръсно пране.

С оглед на опита си от предишни учения норвежката армия откри гореща телефонна линия, на която фермери и други хора могат да съобщават за щети по земеделски земи, гори и животни. Кокошките например са чувствителни към силен шум, какъвто издават нисколетящи самолети.

Норвежката армия разположи ветеринари и други експерти, които да проверяват пристигащите за учението машини, за да не се допуска разпространение на вредни биологични видове чрез семена и остатъци от почва по гумите и веригите им, предаде норвежката осведомителна агенция НТБ.

Шофьорите – освен в Норвегия и в съседна Швеция – бяха посъветвани да имат предвид, че по пътищата може да се образуват тапи заради бавно движещи се военни конвои при подготовката за учението.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.