Защо у нас няма търговия със стари ракии от соца? На Запад се търгуват и бутилки, и реклами

Пазете бутилки от едно време, цената им ще расте

12-годишно уиски, продадено през 1968 г., сега се търгува за около 200 евро в инетрнет. „Сливенска перла“ от 1983 г. – едно от малкото предложения за стари ракии отпреди 30-40 години в българския интернет. Снимка: e-vestnik

Читател на моите статии за алкохола ми прати подарък от Германия бутилка 12-годишно уиски „Димпъл”, в кутия, пожълтял етикет, увито в предпазна найлонова опаковка с въздушни мехурчета, да не пострада при транспорта. Той ми писа, че често купува от аукциони стари бутилки уиски. Това, което ми е пратил, е от 1968 г.

Оказа се, че из сайтовете за продажба на „винтидж“ алкохол цената на това уиски е 200-250 евро.

Цената му навремето в магазина е била към 15-20 германски марки, двойно на обикновеното уиски. Не е някакво рядко уиски – 12-годишно блендед уиски, делукс бленд. Но за 50 години цената му се е покачила 20-30 пъти. Тоест, приблизително колкото на недвижим имот. Приблизително толкова са цените и на други известни марки уиски, бутилки от края на 60-те години.

В такива сайтове в Европа и САЩ има голямо предлагане на стари бутилки алкохол, отпреди 30-40 години.

Който иска, може да провери из българския интернет какви стари напитки се продават. Много малко, оскъдно предлагане. На произволно високи цени.

Попаднах на обява за „Сливенска перла” 1983 г., предложена на цена 1000 лв.! Това надминава всякакви очаквания. По онова време цената й е била към 6 лв. Значи, за 35 години цената на тази ракия няма как да се покачи 160-170 пъти. От друга страна това е пазар – цената е тази, на която може да се продаде. Който е петимен да си купи „Сливенска перла” от 1983, може и да ги даде.

Работата е, че няма много предлагане на стари ракии, коняци.

Вина от 80-те години се предлагат повече, дори от някои специализирани магазини и фирми. И цената им се движи между 50 и 100 лв. бутилката, за вино реколта от 80-те години. Разбира се повечето не стават за пиене, само емоционална и историческа стойност.

Докато при високоалкохолните не е така – те не се променят с времето. Може да се дегустира да се провери дали на специалните ароматни ракии като „Сливенска перла” им се губи от аромата след 30 години, но за толкова пари не си заслужава.

Вероятно липсата на такива стари ракии на пазара се дължи на това, че нашенецът не колекционира, не пази, а изпива всичко веднага, при пръв повод. Кой знае.

Текстове под картинките: „Бира – помага на грозните хора да правят секс от 1862 година“ и „Бира – горд спонсор на случайния секс от 1858 година“. Вляво е вариант плакат за 4-5 долара, вдясно тенекиена табела за 10-15 долара.

 

Модата с ретро алкохолни реклами

 

Интерес и пазар в интернет по света има не само за стари бутилки алкохол.

Силно е разпространена модата с ретро реклами на алкохол. Старите тенекиени табели, които са висели като реклами по кръчмите, си имат днешни имитации.

Шега-реклама в ретро стил, вариант плакат за 4-5 долара (вляво) и тенекиена табела за 10-15 долара. Надписът гласи: „Водка – защото си грозен, а аз съм възбудена“

Включително измислени майтапчийски реклами в ретро-стил. Наподобяват плакати и тенекиени табели от периода между 20-те и 50-те години. Продават се и красят много кръчми по света.

В „Амазон” тенекиена табела като тези на снимките струва 8-15 долара. Продават се същите и като плакати на хартия – около 5 долара.

Имитация на стара тенекиена реклама от кръчма. Надписът гласи: „Престани да се опитваш да направиш всеки щастлив. Ти не си бира“

Разнообразие от провокативни и абсурдни реклами, някои от които не само са изрисувани в стар стил, но и са изработени по технологии от едно време.

Има цяла индустрия, която произвежда за оформление на кръчми по света (главно за ирландски кръчми) ретро реклами на бира, уиски и др. – но те са копия на автентични стари реклами. А тези тук са измислени имитации на стари реклами.

Те, разбира се, заливат и интернет, някои са измислени и разпространени първо там, после са отпечатани като плакати, произведени като тенекиени табели и др.

Текстове под картинките: „Алкохол – влез във връзка с идиота вътре в теб“ и „Текила – прегръщал ли си тоалетната днес?“

В сайта „Пинтерест” е истинско изобилие от такива картинки, групирани по видове напитки.
Мода в интернет са и смешни или оригинални алкохолни цитати в рамка, като табели.

Някои са цитати от реални исторически фигури като Бенджамен Франклин („Бирата е доказателство, че Бог ни обича”) или от Чърчил („Уискито е убило повече хора отколкото куршумите, но хората предпочитат да бъдат убивани от уиски”) и др.

Тъй като навикът да се четат дълги текстове отмира, в социалните мрежи стават все по-популярни такива цитати, картинки с някой виц в рамка, майтап, т. нар. фън-чета (от англ. фън – смешка, шега).

 

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.