Шокови сметки за пломбираните радиатори, потребителите нехаят

Тодор Кузманов. Снимка: авторката

Абонатите с пломбирани радиатори, които не са монтирали уред за отчитане на топлинните единици върху тях, ще получат шокиращи изравнителни сметки за този сезон, предупреди Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение (АФДР).
Месец и половина откакто е пуснато парното, а потребителите с подобен проблем нехаят, каза Кузманов за е-вестник.

Радиатор с регулатор и топломер, както разговорно наричат уредите за дялово разпределение. 7-8% от потребителите в София имат плобирани радиатори без такива уреди. По новата наредба ще им начисляват разход на пълна мощност, ако не си поставят уреди. Снимка: e-vestnik

Въпреки че имат пломби върху вентилите и радиаторите са били студени, на тях ще им бъде начислена енергия по максимален специфичен разход, тоест все едно, че са гряли през цялата зима и то на пълна мощност, защото няма уред, който да установи, че през отоплителното тяло не е минавала топлина. Това предвижда наредбата за топлоснабдяване, която е в сила от лятото, и всички топлинни счетоводители ще начислят разход на топлина за такива отоплителни тела, обясни Кузманов.

Новият текст в наредбата бе въведен, защото някои абонати махат незабелязано пломбите и си пускат парното. Те не плащат енергията, която потребяват, защото се водят с пломбирани радиатори, тоест с нулево потребление. Излъчената от техните отоплителни тела топлинна енергия досега се е разпределяла на съседите им. На накои потребители пък пломбираните радиатори пропускат по малко от топлината по тръбите и те също потребяват за сметка на съседите.

7-8 % от абонатите са с пломбирани радиатори. Не всички от тях крадат енергия. Съвестните потребители имат два начина да се спасят от високата сметка – ако си сложат разпределители или ако отделят радиаторите от тръбите, които довеждат топлоносител до жилището им и веднага уведомят фирмата за дялово разпределение, която ги обслужва. Топлинният счетоводител ще ги води нередовни и ще им начислява максимална енергия, докато не регистрира новото състояние на радиаторите.

Неприятното е, че хората ще разберат огромната сума, която трябва да платят, чак след края на сезона, когато получат изравнителната сметка и вече не могат да предприемат никакви мерки, за да я намалят.
Фирмите не могат да им пратят шокова сметка за ноември, нито за декември, защото сега нямат мощността и вида на пломбираните радиатори, за да им начислят максимално потребление. Техните служители ще опишат отоплителните тела през май и юни, когато отчитат уредите и тогава чак ще запишат на радиаторите с пломби енергия според максимален специфичен разход за целия сезон или за месеците, в които не са имали уреди или радиаторите са били свързани към мрежата в блока.

Никоя от фирмите в София – „Техем“, „Техем Сървисиз“, „Бруната“, „Нелбо инженеринг“ и другите членове на Асоциацията не е получила указание от Министерството на икономиката и енергетиката да не начислява максимална мощност на радиаторите с пломби и без уреди и те ще спазят наредбата и ще им начислят потреблението като на включени тела, е категоричен Кузманов.

Топлинните счетоводители са обезпокоени от заложената нова бомба пред дяловото разпределние и централното топлоснабдяване и обмислят да започнат кампания, с която да предупредят потребителите за опасността, която ги грози.

Междувременно 9 топлофикации поискаха цените на топлоенергията и тока от комбинирано производство да се променят заедно с цените на природния газ, заради динамичното поскъпване на синьото гориво. В момента наредбата за ценообразуване допуска актулизиране на цените на парното един път годишно от 1 юли. На 17 декември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе решение с колко да поскъпне природния газ от 1 януари 2008 г. Булгаргаз внесе предложение за увеличение на синьото гориво с 25,46%. Министерството на икономиката и енергетиката препоръча поскъпване с 16%.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.