Свинщина в действие – как у нас комисии и съд обслужват корупцията

Или как бухалките може да пипат и с памук…

Четири години няма да са достатъчни за българските институции да установят дали Нели Кордовска е действала в конфликт на интереси, когато през юни 2014 г. е изтеглила парите си от касите на КТБ, часове преди на другия ден като подуправител на БНБ да затвори банката.*

Да, четири години казусът се точеше в Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси преляла се в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество – КПКОНПИ.

Двете комисии бухалки, които иначе са много бързи, когато трябва да ударят някой враг на властта, тупкаха топката до май 2018 г., когато КПКОНПИ все пак установи видното и от самолет – че конфликт на интереси има.

Кордовска обаче оспори решението на КПКОНПИ в административния съд в София.

Делото там пък е насрочено за …януари 2019 г. А тогава Кордовска вече ще е в края на мандата си като член на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.

Причината за отлагането на делото?

В съдържанието на първата преписка по делото КПКОНПИ са пропуснали да приложат протокола от заседанието, на което са решили, че има конфликт на интереси при Кордовска…


* В проверката си Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество констатира, че от 18 юни 2014 г. в КТБ е действала назначена от Кордовска надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката. В края на деня на 19 юни тя е изтеглила 64 195 евро от личните си сметки, когато е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Това е служебна тайна, която не е била достъпна за останалите вложители в КТБ. Така Кордовска е избегнала неблагоприятните последици за парите си от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза. Щом Комисията излезе със заключение за конфликт на интереси за държавен служител, той няма повече право да заема ръководна държавна длъжност.
Нели Кордовска е и служителят, разрешавал от името на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат променени условията по договорите на 1000 вложители в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право (вложители, които са имали договори със специални условия за по-висока лихва, нямат право на обезщетение от фонда). Това съобщи пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова – бел. ред.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.