Бойкот на икономически форум в Риад заради аферата „Кашоги“

Екзекуция в Саудитска Арабия. Снимка: от тв екрана

Саудитска Арабия е домакин на започващата във вторник, 23 октомври, икономическа конференция, върху която хвърля сянка кризата, предизвикана от смъртта на журналиста Джамал Кашоги. Тя накара редица западни лидери и ръководители на международни фирми да бойкотират този форум, който е толкова важен за престолонаследника.

Кралството, чийто имидж бе силно накърнен от аферата „Кашоги“, изглежда е безсилно срещу нарастващия отлив на участниците в „Инициатива за инвестиции в бъдещето“ (Future Investment Initiative -FII), наречена от много медиии „Давос в пустинята“.

След като преди седмица се очакваше на форума да има над 150 лектори, в събота организаторите скъсиха списъка до 120 души.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и френският министър на икономиката Брюно Льо Мер обявиха, че в крайна сметка няма да пътуват до Рияд. Същото заявиха, че ще направят и австралийските лидери.

Водещи медии като Блумбърг, Си Ен Ен и в. „Файненшъл таймс“ отказаха да изпратят представители на форума.

През 2017 година, когато бе първото издание на FII, обявен много помпозно, младият престолонаследник Мохамед бин Салман, наречен Ем Би Ес (MBS), бе приветстван като визионер, който съблазнява инвеститорите, говорейки за роботи и представяйки футуристични планове за авангарден мегалополис, наречен НЕОМ.

За мнозина това издание позволи да Саудитска Арабия да бъде видяна през призма, която е различна от представата за крайно консервативна монархия с икономика, зависеща от петрола.

И тъкмо обратното, изданието 2018-а кристализира международното възмущение срещу саудитска власт, която е готова да заглуши всеки дисидентски глас, какъвто е случаят с Джамал Кашоги, който много пъти е писал срещу Ем Би Ес.

„Тежка криза“

След като твърдо отрекоха да са замесени в изчезването на журналиста, забелязан за последен път на 2 октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, саудитските власти в крайна сметка в събота признаха, че той е бил убит в дипломатическа мисия в резултат на „сбиване“.

Според Eurasia Group, компания, специализирана в консултациите по пазарните рискове, Ем Би ЕС е изпаднал в „тежка криза на връзките с обществеността“.

„Ръководителите на Uber и на JP Morgan са пресметнали, че свързването им в момента с името на Ем Би Ес крие опасност да им струва по-скъпо от загубата на възможността да завладеят парче от саудитската икономика“, пояснява Майкъл Стивънс, експерт в Кралския обединен институт за изследвания в отбраната.

За някои западни компании обаче залогът е прекалено голям, за да си позволят да пренебрегнат този форум, макар да не планират да пратят най-високопоставените си представители на него.

Така например инвестиционните банки HSBC et Crеdit Suisse ще бъдат представени, макар че техните шефове анулираха пътуването си, според Блумбърг нюз.

Китайските и руските компании пък не планират да бойкотират конференцията, според един от организаторите й.

Мащабен западен бойкот на форума би могъл да увеличи рисковете от политическа нестабилност в Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, и да нанесе нов удар на преките чуждестранни инвестиции, които и без това миналата година достигнаха 14-годишен минимум, според данни на ООН.

„Въпреки говоренето за реформите, преките чуждестранни инвестиции в Саудитска Арабия продължават да са на ниско равнище, а скандалът (Кашоги) само ще засили несигурността на инвеститорите“, подчерта анализаторската компания Capital Economics.

„Стига“

От месеци наред Ем Би ЕС, на когото кралят Салман на практика е делегирал управлението на текущите дела на кралството, изглежда засилва репресирането на всеки признак на опозиция: арестувани бяха бизнесмени, активисти, борещи се за правата на жените, и духовници с висок сан.

Предизвиквайки опасения сред инвеститорите, Рияд реши да оглави скъпоструваща военна коалиция в Йемен срещу тамошните бунтовници. И пак Саудитска Арабия настоя пред съюзниците от Залива да наложат ембарго на съседен Катар.

Като анулират участието си в FII, „големите компании казват на Ем Би Ес „стига“ авантюризъм, нестабилност и несигурност“, обяснява Чинция Бианко, анализатор за Близкия изток от компанията Gulf State Analytics.

Само че тяхното отсъствие на конференцията крие опасността да предизвика „непоправими щети“ на търговските им интереси в Саудитска Арабия, предупреждава Ганем Нусейбе, основател на консултантската група Cornerstone Global Associates с централа в Лондон, който застана на страната на саудитските власти в аферата „Кашоги“.

Миналата седмица саудитски бизнесмени призоваха в социалните мрежи страните от Залива и съюзниците на Рияд да бойкотират компаниите, които са анулирали участието си в FII.

Само че такава опасност от бойкот изглежда не влияе на решимостта на компаниите да се разграничат от Саудитска Арабия.

„Да се правим сякаш нищо не е станало? Не и в близко бъдеще“, заяви Грегъри Гоуз, специалист по Саудитска Арабия в Университета Ей енд Ем в Тексас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.