Властта и популярността на управляващите популисти в Полша намаляват

Ярослав Качински. Снимка: от тв екрана

Съдбата на популистката управляваща партия на Полша започва да се променя след близо три години на агресивно управление и висока популярност. Първо Съдът на Европейския съюз нареди на Полша да отмени един от основните елементи от провежданата от управляващите съдебна реформа, а след това местните избори в неделя демонстрираха границите на популярността им.

От „Право и справедливост“ заявиха, че са спечелили на местните избори за регионални съвети на основание резултатите от екзит пол, според които партията е събрала най-много гласове. Кандидатите й за регионални съветници се очертава да са получили общо подкрепата на 33 процента от избирателите.

Въпреки това опозицията успя да спечели впечатляващи победи в надпреварата за кметския пост във Варшава и в други престижни градове.

Резултатът от полските избори е само част от по-големия сблъсък в Европа между нативистките антимигрантски сили и либералните сили, които настояват за повече откритост и по-силен Европейски съюз.

Преди местните избори „Право и справедливост“ като част от кампанията си разпространи реклама, според която центристката опозиция ще отвори вратите за бежанците, а заедно с тях и за изнасилванията и тежките престъпления. С подобна тактика консервативната партия дойде на власт през 2015 г., когато спечели близо 38 процента от гласовете на парламентарните избори.

Във Варшава и в други градове обаче активисти започнаха да провеждат системни антиправителствени демонстрации срещу новите закони, предоставящи нови правомощия на изпълнителната и законодателната власт спрямо съдилищата. Посланието от кампанията не намери отзвук и изглежда имаше обратен ефект по отношение на избирателите от градовете.

„Резултатите от екзитпол анкетите демонстрират ограничената популярност на авторитарния популизъм, олицетворяван от „Право и справедливост“, заяви Яцек Кухарчик, директор на варшавския мозъчен тръст Институт за обществени дела.

„Партията загуби избиратели в сравнение с 2015 г., въпреки че превърна обществените медии в средство за пропаганда“ и че имаше и други фактори, работещи в нейна полза, сред които и засилващата се икономика, посочва Кухарчик.

Ако „Право и справедливост“ повтори резултата си от неделя на избори през идните 18 месеца, това може да застраши стремежа й за още по-голяма власт. Следващите парламентарни избори са насрочени за есента на 2019 г., а следващите президентски – за пролетта на 2020 г.

Резултатите от изборите в неделя показват, че „Право и справедливост“ ще изпита трудности с увеличаването на местата си в парламента през следващата година и че почти със сигурност няма да спечели квалифицираното мнозинство, необходимо за промяна на конституцията. Лидерите на партията искат тази власт, за да реализират традиционалистката си визия за 37-милионната страна, в която „Полша е на първо място“.

Официалните резултати все се очакват и ако пронозите на екзитпол анкетите се потвърдят, това ще означава, че либералната коалиция от опозиционни партии начело с центристката „Гражданска платформа“, управлявала страната от 2007 до 2015 г., е спечелила 26.7 процента от вота за регионалните съвети.

Кандидатите на коалицията спечелиха убедителни победи на първи тур на кметските избори във Варшава, Лодз и Познан. В много други градове на 4 ноември ще има балотажи между двамата най-добре представили се кандидати, като се очаква опозицията да спечели на повечето места.

Резултатите показват колко дълбоко е разделението в Полша между либералните градове и консервативните селски райони, а също така и между по-либералната западна част на страната и по-консервативната източна част. Социологическите проучвания показват също така, че по-слабо образованите избиратели гласуват масово за управляващите националисти.

Според почти финалните резултати на държавната избирателна комисия избирателната активност е била 54,6 процента, исторически висока на местни избори след падането на комунизма в Полша през 1989 г., което значи, че мнозина са се мобилизирали в това време на разделение.

Друг неуспех за управляващата партия стана решението на Съда на Европейския съюз да нареди на полското правителство да спре прилагането на закона за понижаване на пенсионната възраст за съдиите, който създаваше възможността за чистки във Върховния съд.

Съдът на Европейския съюз нареди двадесетина съдии, принудени да се пенсионират по-рано, да бъдат възстановени на длъжност. Шестима от тях се вече се явиха на работните си места. Говорител на съда заяви, че се очаква всички да се завърнат на работа още тази седмица.

Европейската комисия, която упражнява изпълнителната власт в ЕС, поиска това решение, а Съдът на Европейския съюз прецени, че възрастовото ограничение е нарушение на правото на ЕС в областта на независимостта на съдилищата и правото на справедлив процес. Решение по основното производство се очаква по-късно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.