Ще остане ли Тръмп без републиканска закрила в Конгреса

Избори, чието значение е много по-голямо от чисто политическите въпроси

Доналд Тръмп говори пред Конгреса на САЩ. Снимка: от тв екрана

Близо две седмици преди междинните избори, които могат да лишат президента Тръмп от закрилата, която републиканските Камара на представителите и Сенат му осигуряват, Тръмп се върна към любимите си изцепки – осмиване на външния вид на жените (той нарече „кранта“ порноактриса, на която е платил, за да мълчи), разпалване на истерия за колоната мигранти от Централна Америка и поощряване на насилието срещу пресата.

Той изглежда уверен, че ако успее да предизвика достатъчно злоба, негодувание и страх сред избирателите си – бели мъже от селскостопанските райони, то той ще спаси себе си и партията от бедствие. Той изглежда не осъзнава или пренебрегва факта, че така настройва срещу себе си електората от жени, висшисти, младежи и цветнокожи, които вече се стичат в рекорден брой за предсрочното гласуване и попадат в ръцете на демократите.

Социологическите проучвания изглеждат застрашително за мнозинството на „Голямата стара партия“ в Камарата на представителите и Тръмп, колкото и да иска да избегне упреците, собственият му незавиден рейтинг – 39 процента одобрение и 53 процента неодобрение, според последната анкета на Си Би Ес Нюз – утежнява задачата на повечето републиканци на изборите. (Начинът, по който постигна назначаването на Брет Кавано във Върховния съд предизвика практически същата негативна оценка). В анкетата на Си Би Ес демократите имат 9 процента преднина за изборите за двете камари на Конгреса.

Тръмп несъмнено щеше да бъде изправен пред още по-голяма политическа заплаха, ако не беше силното състояние на икономиката. И обратно, дори със силна икономика управлението на Тръмп е пословично непопулярно. Отговорът на Тръмп на предполагаемото брутално убийство на пишещият за рубриката „Световни мнения“ на в. „Вашингтон пост“ журналист Джамал Кашоги, и продължаващите му призиви към омраза и негодувание ни напомнят, че нещо много повече от политически решения или дори грешки е поставено на обсъждане на тези междинни избори.

Епизодът със Саудитска Арабия, който илюстрира финансовото и морално пагубно влияние, което се разпрострира от Белия дом до контролирания от републиканците Конгрес, ни дава представа за това, какво подхранва опозицията срещу Тръмп.

Например черните каси на Тръмп, които послушният републикански Конгрес позволява да останат скрити, карат мнозина от нас да се чудят, дали неговите собствени финансови интереси, вместо националните интереси, определят политиката по всички въпроси, от Русия и Саудитска Арабия до данъците.

Що се отнася до Саудитска Арабия сенатор Ричард Блументал (демократ от Кънектикът), член на правната комисия в Сената, и конгресменът Джеролд Надлер (от Ню Йорк), високопоставен демократ от правната комисия на Камарата на представителите, изпратиха миналата седмица писмо до Тръмп с искане за информация относно средствата, които той и Организацията“Тръмп“ може би са получили от саудитците.

„Отговорът на вашата администрация поставя под въпрос това, дали сте действали въз основа на американския обществен интерес или на вашия частен интерес. Нещо повече, изглежда стъпките, които предприехте, за да се предпазите от конфликт на интереси с чужди държави са по-ограничени и по-малко адекватни, отколкото се смяташе преди“, написаха те. Те изложиха дългата история на финансови сделки на президента със Саудитска Арабия и добавиха: „Като президент продължавате да получавате средства от саудитското правителство: през 2017 г. лобистка фирма, работеща за саудитското правителство похарчи 270 000 долара в Международния хотел на Тръмп във Вашингтон; през 2018 г. Международните хотели „Тръмп тауър“ в Ню Йорк и в Чикаго регистрираха наплив от гости от Саудитска Арабия, които възстановиха значителните загуби и увеличиха текущите приходи“.

С други думи американците не знаят дали Тръмп е толкова корумпиран и безпринципен, че да води близкоизточната си политика в интерес на собствените си финанси. Причината, поради която не знаем със сигурност е, че републиканците отказват да търсят отговорите. Дори по време на аферата „Уотъргейт“ не сме били свидетели на толкова дълбока и необуздана корупция, на толкова крайно неуважение към конституционната клетва на избрани представители да служат на интересите на хората, а не на собствените си.

Корупцията, подкопаваща президентската институция, разбира се, не е чисто финансова. Консервативният критик на Тръмп и бивш съветник на президента Джордж Буш-младши, Питър Уенър тези дни красноречиво засегна моралните измерения на ситуацията със Саудитска Арабия. „Мисля, че фундаменталният факт, обясняващ управлението на Тръмп – и според мен примерът със Саудитска Арабия е само едно негово проявление- е, че това е човек (Тръмп), който е изцяло аморален и нечестен“, заяви Уенър. Той добави в ефира на Ем Ес Ен Би Си: „Той е човек, който не проявява състрадание или съчувствие към хората, и в много отношения е човек без съвест; и смятам, че това което видяхте през последните дни е човек, който реагира именно по този начин“.

Уенър допълни: „Смятам, че виждаме тази липса на човешко състрадание и съвест почти във всяка сфера на управлението на Тръмп. Това обяснява жестокостта, обяснява политиката по границата – разделянето на деца (от техните родители), обяснява патологичните лъжи, обяснява това, че той е човек без чест – и смятам, че това е само последният епизод от грозната драма, която наблюдаваме да се разиграва“.

С две думи, страната колабира под управлението на един президент, чиято собствена корумпираност и морална пустота, обиждат най-присъщите ни убеждения и начина, по който се възприемаме като граждани на водещата демокрация в света. Неговите цинични апологети, издигащи го в култ, са доволни да бъдат лъгани да получават подаяния (например данъчни облекчения, от които в действителност дори не всички са облагодетелствани). Останалите от нас не са. Енергията, гневът и усещането за спешност, които виждаме в кампанията за междинните избори, отразяват отвращението и ужаса на избирателите от президента и партията, които дискредитират нашата демокрация.

Двете години на управление на Тръмп ни карат да искаме да измием моралната и финансова мръсотия, която той донесе в Белия дом. Ако американците дойдат да гласуват достатъчно масово междинните избори ще донесат национално пречистване, политическа дезинфекция. Междинните избори могат да ознаменуват първата значима крачка по пътя на националното възраждане. Колко разведряващо и ободряващо би било това.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.