Плаши ли се днес някой от ракети? Какво става с магарето България, когато атовете се ритат…

Цъкащите из Фейсбук могат да попаднат на някой линк, че са изстреляни ракети, започва ядрена война. Някой ще прасне един лайк. Други ще напишат дизлайк, фейк нюз. Или ще цъкнат учуденото човече.

Но след малко ще спре интернетът. И токът. Ако не спрат преди някой да види каквото и да е в социалните мрежи. Смартфоните ще станат безполезни, Wi Fi ще изчезне завинаги. Или за векове – никой не знае.

Сегашното поколение не помни вълненията на бащите си. Когато Европа се тресеше от демонстрации. „Кайне „Пършинг”, кайне „Круз”, кайне СС20” – викаха по демострации в Западна Германия. Щатите разположиха ракети със среден обсег, СССР разположи СС20. Европа настръхна. Това приключи, когато Горбачов и Рейгън подписаха договори. Светът си отдъхна след дълго напрежение. Ядрената заплаха намаля. Двете суперсили съкратиха ядрените си арсенали наполовина.

Сега всичко започва отначало. Тръмп каза, че САЩ се отказват от договора за ракетите със среден и малък обсег. Фундаментален договор, който сложи край на Студената война. Обвинява руснаците в нарушения. И Китай не е включен в този договор. Руснаците отговарят със свои обвинения.

Надпреварата започва. Поточните линии с ракети тръгват.
Въпрос на време е да ги разположат пак в Европа. Този път Германия може да е против, но Полша, Румъния, България? Бивши сателити и някои бивши републики на СССР едва ли ще откажат. Русия ще разположи по-границата своите ракети. И ще заживеем отново в страхове от ядрена война. Дали? Цъкащите из социалните мрежи днес по-малко се вълнуват. А има за какво.

В компютърната ера технически гафове много. Ядрената война може да започне по чисто техническа грешка, а не защото Тръмп и Путин така са решили.

Някога Щатите и комунистическият Съветски съюз си стиснаха ръцете. Президентът Рейгън подписа договори с генералния секретар на КПСС Горбачов – „совиет лидер”, както го наричаха на Запад.

Сега има по-малко изгледи президентът Тръмп да подпише договори с президента Путин. Въпреки че Путин бил помогнал за избора на Тръмп.

А какво ще стане в България, ако съюзникът САЩ поиска да сложим тук ракети? Едната позиция я изказа навремето най-ясно атлантикът Паси, когато стана дума за американска база у нас – „Ако ще е база, ядрена да е”, каза той. Другата позиция също е ясна, ще настъпи вой до небето. И ще си припомним поговорката „Когато атовете се ритат, магаретата теглят”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.