Карла дел Понте – новото Гестапо

Карла дел Понте, прокурор на Международния военен трибунал за бивша Югославия на прощалната си пресконференция в Хага на 13 декември. Мандатът на Дел Понте изтече, но тя все още има да учи много за дипломацията. Снимка: Ройтерс

Дипломацията е умение, което прокурорът на ООН Карла дел Понте, приключвайки 30-годишната си кариера на преследване на мафиоти и военнопрестъпници, може би все още трябва да учи, преди да стане посланик. През осемте години работа като най-влиятелен прокурор в света Дел Понте помогна на трибунала за бивша Югославия да изправи пред съда десетки заподозрени във военни престъпления и успя да се превърне във фаворит за жертвите, които искат правосъдие.

Но дипломатичността никога не е била основна черта на жената, която докара бившия югославски президент Слободан Милошевич в Хага – първият път, когато действащ държавен глава беше обвинен във военни престъпления. Веднъж тя се обърна към сръбския парламент с предизвикателните думи „Искам своите бегълци“ и удари с юмрук.

„В началото тя беше смятана за кучка, враг на сърбите”, казва Наташа Кандич, най-известната защитничка на човешките права в Сърбия и от дълго време близка сътрудничка на Дел Понте. „Тя не беше дипломат, не беше и учтива. Но пък беше успешна като прокурор, чиято работа е да издава обвинения и да изправя заподозрените пред правосъдието”, заяви Кандич.
Най-голямото постижение за Дел Понте беше арестуването на Милошевич. Смъртта му в затвора през 2006 г. беше един от нейните най-големи провали.

Макар на свобода да са едва четирима от 161-те души, срещу които съдът предяви обвинения, двама от тях – босненският сръбски лидер от времето на войната Радован Караджич и неговият военен лидер Ратко Младич са обвинени в геноцид. Карла дел Понте все още държи плакат с „Издирва се“ на стената в своя кабинет. „Петно върху работата на международния трибунал е това, че двама души, обвинени в геноцид и отговорни за най-ужасните престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, все още се укриват”, каза дел Понте пред Съвета за сигурност на ООН. Според експерти по право смесените чувства към нея в момент, когато се кани в края на декември да стане посланик на Швейцария в Аржентина, са свързани с противоречивата й репутация.

„Винаги съм бил впечатлен от яростната й позиция и решително отношение, но може би малко повече дипломация би била по-продуктивна от крясъците и виковете”, заяви Ян Уотърс, професор по международно право в университета Лувен. Удивителна фигура с рошава бяла коса и очила с черни рамки, Дел Понте посети Белград 20 пъти, за да накара Сърбия да предаде заподозрените, а този подход й донесе прякора „Новото Гестапо“.

Но дори и в Сърбия към нея имаше известно уважение, особено когато през това лято внесе позитивен доклад, което позволи на страната да парафира първото споразумение с ЕС. Дел Понте посочи като напредък решенията на Международния съд, който постанови, че клането в Сребреница на 8 000 босненски мюсюлмани през 1995 г. представлява геноцид, а изнасилването е военно престъпление.

Слободан Милошевич пред военния трибунал за бивша Югославия на 3 юли 2001 г. Процесът срещу него трябваше да е исторически, но със смъртта си югославският лидер изигра правосъдието. Снимка: Ройтерс

Разведената работохоличка обаче беше смазана, когато Милошевич изигра правосъдието месеци преди да приключи съдебният му процес, който се влачеше повече от четири години. „Дел Понте искаше исторически процес, но това отне толкова много време, енергия и ресурси. Тя можеше да снеме много показания и да организира много по-бързо производство”, казва Уотърс.

Родена в Лугано, през 1981 г. Карла дел Понте става разследващ магистрат. Тогава тя работи с италиански съдии (като Джовани Фалконе), които се борят с мафията, и е била обект на бомбено нападение през 1989 г. След убийството на Фалконе Дел Понте взима уроци по стрелба, но обещава никога да не носи пистолет. През 1994 г. тя стана главен прокурор на Швейцария и преследва от този пост мръсните пари на кокаиновите картели, като дори обвини бившия пакистански премиер Беназир Бхуто в пране на пари.

„Нямам личен живот”, заяви тя веднъж пред холандски вестник. Пред друг интервюиращ каза, че не се притеснява от големите мерки за сигурност около личността й, тъй като няма свободно време, което да бъде развалено от тях.
Прямият й стил обаче не се харесваше на всички. Бившият прокурор на трибунала в Хага Джефри Найс, за когото е известно, че е имал обтегнати отношения с Дел Понте, заяви, че тя не се е доказала нито като юрист, нито като мениджър и лидер, и е сгрешила с намесата си в политиката. „Никой – нито в Хага, нито в Ню Йорк – не беше в състояние да контролира работата или поведението й”, заяви Найс пред босненски вестник.

Мердиана Садович от Института за войната и мира в Сараево твърди, че Карла дел Понте би трябвало да обвини повече сръбски официални лица, а не само Милошевич, но не я вини за решимостта й. „Не знаем дали наследникът й ще има същата страст”, каза Садович.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.