Който не е виждал телевизионен фарс, да превключи на BiT

Венета Райкова грее от две телевизии едновременно; Илюстрация за извращението с медиите у нас

Венета Райкова грее от две телевизии едновременно. Води „Папараци“ в Би Ти Ви, а по BiT излъчват 2 пъти на ден предаването й „Горещи срещи“. Извъртели са вече по 30-ина пъти всяко от старите й предавания отпреди година и повече. Снимка: от екрана

Ако някой не е гледал телевизия BiT напоследък, заслужава си човек да хвърли един поглед. Тя е жива илюстрация за извращенията с българските медии.

Повечето кабелни оператори продължават да я излъчват като някакъв фарс. Програмата няма новини от лятото. Няма и нито едно ново предаване.
Въртят се стари записи от последните 3 години. Например два пъти на ден, сутрин и вечер, се излъчва предаването „Горещи срещи” с Венета Райкова. Същата, която има предаване и в Би Ти Ви. Грее от две телевизии едновременно. Предаването й по BiT са записи повече от година назад. Гостите й говорят за отминали неща. Сред тях й има по някоя лечителка или диджей, които поради „грамадното” им значение са заснети в предаване от две части, а тези части от февруари досега са повторени по още трийсетина пъти, да ги запаметят добре случайните зрители на

 

тази феноменална телевизия

 

Отделен въпрос е, че в друга страна присъствие на една и съща водеща в две телевизии едновременно щеше да се превърне в юридически проблем между тях. Тук е карай да върви… BiT вече е „наша”, приятелска телевизия (в смисъл на властта), никой не я закача за нищо.

Попадаш на предаване „Стар бокс”, в което ти съобщават, че умряла жената на Франк Синатра. Тя умря преди година и половина. Или те осведомяват кои холивудски звезди присъствали на някаква благотворителна вечеря преди 2 години. Предаването „Стар бокс” се излъчва точно три пъти на ден. С новините си за звезди и светски събития отпреди години.

Колаж от Фейсбук по повод продажбата на телевизия BiT. Автор: Биляна Амбарева

Тази програма на BiT надлежно се публикува в справочните онлайн и др. издания с телевизионни програми.

Повече от половин година по няколко пъти се въртят и подбрани 30-ина по-дълги интервюта с известни или по-малко известни личности.
Някоя актриса говори за постановка, която вече не се играе. Друг за предстоящо събитие, което вече се е състояло… И тези интервюта се повтарят до припадък, също и всеки ден по два пъти историческо предаване, здравно. И уроци по английски – единственото актуално нещо в ефира на BiT…

Програмна трагикомедия.

Когато през февруари братя Вълневи от Чикаго продадоха телевизията си BiT, като купувач се заяви Мирослав Янев, представен като независим продуцент, работил в Австрия и т. н. Не е първият купувач на медия в България, който очевидно

 

не изглежда да има милиони да си купи телевизия

 

Въпросният Янев и досега е шеф и собственик на телевизията и не е плащал заплати на останалите там една шепа хора от лятото насам. Когато той влезе във владение в телевизията, първата му работа беше да спре всички предавания в нея, остави само новините и започна да върти стари записи на неща, в които няма политика. И съобщи, че ще прави модерна интерактивна развлекателна телевизия, свързана със социалните мрежи и интернет.

Собственикът на телевизия BiT Мирослав Янев. Снимка: от видео

Е, сега може да се наслади човек на модерната телевизия на Мирослав Янев. И да си обясни за какво всъщност беше тази сделка – да запушат устата на бързо достигналата четвърто място по доверие телевизия, само заради всекидневните актуални коментарни предавания. За които първата грижа беше да ги спрат.

СЕМ дори не помисля да се занимае с тази телевизия, поне да изрази отношение към този фарс с въртенето до припадък на едни и същи стари предавания.
Навремето СЕМ много пъргаво обяви, че отнема програмния лиценз на ТВ7, макар че в онзи момент ТВ7 се излъчваше кабелно и СЕМ нямаше правни основания да отнема лиценз.

Ако някой не е наясно каква отврат е медийната среда в България, добре е да погледа BiT…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.