Новая газета: В руската Дума се чудят какво още да забранят

В Русия „вече са забранили почти всичко, но творческото мислене не може да бъде спряно“, отбелязва „Новая газета“ в статия за дейността на Държавната дума. Заглавието на публикацията „Забраните от октомври“ пародира съветското клише „Заветите на Октомври“.

За депутатите от руския парламент отминаващият месец бе „богат с предложения нещо да забранят. След стрелбата в колежа в град Керч сериозно бе поставен въпросът да се забрани покупката на оръжия от лица до 25-годишна възраст. И отново пламна дискусия необходимо ли е да се забранят видеоигрите, пропагандиращи насилието“, се казва в материала.

Интернет потребителите обаче не приели сериозно последната инициатива, тъй като авторът – депутатът Евгений Марченко, преди три години „вече се опитвал да защити хората в Русия от пътувания до Турция, Египет и Тайланд, защото там не се спазвали нормите за сигурност“. А през 2016 г. призовавал да се забрани рок групата „Ленинград“ за „пропаганда на алкохолизма и нецензурни ругатни“.

После покрай другите забрани депутатите решиха да обсъдят от какво друго е време да се отървем. Например от сайтовете за запознанства – там има само „аферисти“, убедена е Татяна Плетньова, шеф на парламентарната комисия по проблемите на семейството. И най-добре от целия интернет, защото според Плетньова там има само лъжи и клюки, изрежда вестникът.

Интернет потребители си припомняли, че Плетньова препоръчвала ограничения и по-рано – преди световното по футбол например съветвала момичетата в Русия да не започват сексуални връзки с фенове от чужбина, тъй като „още от олимпиадата през 80-а в Съветския съюз имало много самотни майки“.

А депутатът Виталий Милонов, известен в Русия най-вече с „борба срещу гей пропагандата“, повторил за шести път правеното всяка година предложение да се забрани в училищата Хелоуин. Тази година писал до просветната министърка Олга Василиева, че празникът бил „сатанински“.

Активистите на пропутинското обществено движение Общоруски народен фронт пък „точно сега си спомнили, че наргилетата и електронните цигари „пречат на всички“ посетители в кафетата, и подготвяли за Думата съответния законопроект.

„Трудно е, нали, човек да мисли, а за депутатите е още по-трудно“, резюмира авторът на първия читателски коментар, цитиран в „Новая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.