Молдова поема курс към НАТО

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Перспективите в предстоящите избори за парламент на Молдова са тема на преговори, водени в Москва от президента на страната Игор Додон. Междувременно обаче в Кишинев пристигнаха американски сенатори, които според лидера на Социалдемократическата партия Виктор Шелин са се разбрали с молдовското правителство страната да смени след изборите европейския си курс с евроатлантически. Това може да бъде вписано и в нейната конституция.

Военен самолет от ВВС на САЩ докара неотдавна в Кишинев група американски сенатори, съобщи Шелин за „Независимая газета“. Визитата остана незабелязана на фона на официалното посещение на президента Додон в Москва, добави той.

Додон е в руската столица от сряда и ще остане в града два дни. Програмата на молдовския гост предвижда срещи с Владимир Путин, с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, с Дмитрий Козак – вицепремиер и специален представител на руския държавен глава за развитие на търговско-икономическите отношения с Молдова, както и с други фигури от руското ръководство.

В състава на делегацията, пристигнала с Додон, виждаме съветници на президента, Зинаида Гречани, която оглавява Партията на социалистите, и башкана (главата) на южния автономен район Гагаузия Ирина Влах. Сред придружаващите президента обаче няма представители на молдовското правителство. А в парламентарна република като Молдова реалната власт е в ръцете на министерския кабинет и премиерът е първото лице в държавата. И щом не присъстват представители на правителството, не бива да очакваме подписване на междудържавни документи – те трябва да бъдат парафирани от премиера на Молдова или негов заместник. Това впрочем не изключва приемането на важни решения – на друго равнище.

Водачът на молдовските социалдемократи Виктор Шелин разказа пред нашия вестник, че правителството в Кишинев е договорило с американските сенатори подкрепа за смяна на държавния курс – от европейски на евроатлантически. Която впоследствие да се впише в конституцията на страната.

По-рано по инициатива на управляващата Демократическа партия в парламента на Молдова вече бе внесен законопроект, предвиждащ европейският курс на страната да бъде конституционно затвърден. Опозицията обаче блокира проекта. И правителството реши да постави въпроса на референдум, който да протече едновременно с парламентарните избори през февруари. Тогава обаче вместо въпроса за курс към ЕС в бюлетините ще има друг – за курс към ЕС и НАТО.

Колкото до предстоящите избори, основна интрига в тях ще е ситуацията в едномандатните райони – те ще избират 51 депутати от общо 101. А това означава парламентарно мнозинство. И дори всички „депутати-едномандатници“ да симпатизират на социалистите, по конституция ще си останат независими народни представители, посочи Виктор Шелин.

„И те незабавно ще се усетят такива. Което ще им позволи самостоятелно да формират управляваща коалиция. Може би с демократите, а не със социалистите, като предполага днес лагерът на Игор Додон. При това положение всички планове на пропрезидентската Партия на социалистите за интеграция в Евразийския икономически съюз може да си останат несбъднати надежди“, добави той.

Тази прогноза се базира на смесената избирателна система, подкрепена навремето от Игор Додон. Сега това може да се обърне срещу него самия. Още повече че държавният глава няма да има възможност за участие в парламентарната надпревара, както бе планирал.

Президентът Игор Додон няма да се кандидатира в следващите парламентарни избори, защото това е незаконно, заяви председателят на парламента Андриан Канду по телевизия „Номер 4“.

„Парламентът създава законите в страната. Според конституцията президентът трябва да бъде един вид арбитър, който балансира силите, включително политическата игра на партиите. Той не може да има доминираща политическа позиция – в полза на един или друг“, заяви шефът на законодателния орган. По думите му президентът не е политически играч, а институционален.

Сиреч на Додон няма да бъде позволено да замрази президентската си дейност, докато траят изборите, и да оглави листата на кандидатите от Партията на социалистите, дори просто да бъде включен независимо на каква позиция. По закон президентът не може да бъде обвързан с никоя партия. При това в случай на успех няма кой да го смени на президентския пост – председателят на парламента и премиерът вече заявиха, че ще участват в надпреварата. С което блокираха държавния глава.

Ситуацията се изостря и от възможността президентът за пореден път да бъде временно отстранен от поста – очаква се, че тези дни Додон ще откаже да подпише закона за медиите. Тогава Конституционният съд, както неведнъж досега, ще го признае за недееспособен, а необходимият подпис ще бъде положен от председателя на парламента или от премиера.

По повод временното отстраняване на държавния глава от длъжност Андриан Канду отбеляза: „Днес президентът не упражнява власт, той е в опозиция срещу властта“. „Мисля да проучим нещата и да направим така, че той (президентът Игор Додон, бел. на изданието) да не бъде активен участник в парламентарните избори“, заяви шефът на парламента.

Президентът разбира това и допуска възможността за масови протестни акции, а и предсрочни избори догодина. „Рискът да има масови протести и да не се признае резултатът от парламентарните избори е много голям. Винаги допускам риска изборите да не бъдат признати. Естествено, ако властта се развилнее „до дъно“, както казват руснаците, нито ние ще ги признаем, нито някой друг. Но вече съм казвал и ще повторя: вниманието към тези избори ще е далеч по-голямо, отколкото към всички досега“, цитира думи на Додон агенция Инфотаг.

Той изрази убеденост, че на 24 февруари молдовските избиратели „масово ще гласуват за Партията на социалистите, тъй като няма друга алтернатива на действащата власт“.

Президентът вижда три възможни варианта за развитие на нещата след вота. При първия социалистите ще спечелят или ще могат да формират парламентарно мнозинство и правителство с независимите кандидати, но в никой случай с Демократическата партия. Според втория сценарий Западът може пак да принуди десните партии и демократите да създадат „поредната проевропейска коалиция“. А третият са предсрочни избори, ако силите, влезли в парламента, не сполучат да формират мнозинство.

„В този случай избори ще има наесен. А през всичкото това време президентът ще бъде единствен легитимен орган на властта“, предполага Додон.

Не споменава обаче изобщо евентуалната роля на независимите депутати, които може да объркат всички сметки на социалистите. Това ще е добре дошло за демократите, подкрепяни от САЩ. Според молдовския политик Виктор Шелин тази подкрепа цели „да изтръгне Молдова от руското влияние, както става днес и в други страни, все още близки до Русия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.