Тревоги в Гибралтар заради Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Милениум рипорт

Наркотици и безработица от испанската страна, пълна трудова заетост в Гибралтар – положението от двете страни на границата е диаметрално различно, но само месеци до Брекзита хората на двете места имат еднакви тревоги.

Защото както работните места в Гибралтар са жизненоважни за жителите на испанския град Ла Линеа де ла Консепсион, така тези хора са необходими за доброто функциониране на икономиката в малката британска задморска територия в най-южния край на Испания.

Часът е 9,00 – най-натовареното време на граничния пункт Гибралтар. След бърза проверка на документите им стотици хора прекосяват летищната писта от двете страни на границата, за да отидат на работа в богатия британски анклав, над който се извисява скала, видима от километри.

Тук според правителството без работа са по-малко от 50 души, така че анклавът е истинско Елдорадо за жителите на пограничните испански селища като Ла Линеа. Градът е смятан за „столица на дрогата“ в Испания, където трафикът на хашиш от Мароко е една от малкото възможности да имаш работа.

При това положение, съвсем логично, изгледите за въвеждане на по-строг контрол след Брекзита тревожи. Лондон и Мадрид постигнаха принципно споразумение за Гибралтар, но то е обусловено от изхода от преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз по споразумението за раздялата.

„Никой не знае какво ще стане. Страхувам се, че ще започнат да изискват работна виза“, казва с безпокойство 53-годишният Мигел Перейра, жител на Ла Линеа, който работи в склад за тютюн в Гибралтар повече от 30 години.

Този човек с две деца, електротехник по образование, ще бъде принуден да търси работа в града си, ако стане твърде сложно да работи в Гибралтар. Залогът е сериозен предвид безработицата в Ла Линеа, която надхвърля 30 процента.

„Невъзможно“ да се работи

Подобно на Мигел Перейра, близо 14 000 жители на пограничния район идват всекидневно в британския анклав да работят в търговията, хотелиерството, а също във финансовите услуги или преживяващия бурен разцвет сектор на игрите онлайн.

Тези хора, преобладаващо испанци (макар, че има хора от още 59 националности, включително 2500 британци, които живеят в Испания заради по-ниските цени на имотите), представляват по-малко от половината активно население на Гибралтар, чиято площ е наполовина по-малка от най-малкия лондонски район (Кенсингтън и Челси).

Страховете им се засилват още повече, понеже сегашното социалистическо правителство е благосклонно към свободното движение между Испания и Гибралтар, но предходните правителства неведнъж затваряха границата, за да упражнят натиск върху анклава, над който Мадрид има претенции.

Безпокойството е също толкова осезаемо при компаниите в Гибралтар. „Би било буквално невъзможно да запълним с други служители всички работни места в Гибралтар, които биха били засегнати, ако работниците от пограничния район не могат да идват“, подчерта Кристофър Уол – шеф на фирма „Алиментана“, която търгува на едро с хранителни стоки и има 18 служители, включително 9 работници от района на границата.

„В търговията на едро, както и на дребно, в краткосрочен план ще е почти невъзможно да функционираме“, добави той.

В този контекст някои компании смятат да дадат възможност на служителите си да работят от разстояние или да имат гъвкаво работно време, казва Джулиан Бърн, президент на Федерацията на малките предприятия в Гибралтар, която представлява около 300 местни фирми.

„Някои предприятия обаче не могат да го направят, зависи в кой отрасъл сте“, пояснява той от модерните офиси на компанията си за уебдизайн.

„В Ла Линеа няма нищо“

В Ла Линеа отражението на Брекзита вече се чувства по финансовите резултати на търговците и фирмите, чиито продажби страдат от срива на британската лира, откакто през 2016 г. британците решиха да напуснат ЕС.

Този срив влияе отрицателно и на покупателната способност в евро на пограничните работници, на които се плаща в лири. Автомонтьорът Еладио Перес Диас разказва, че трите дъщери на жената, с която живее, са напуснали работата си във финансовия сектор в Гибралтар, тъй като заплатата им, обърната в евро, е намаляла от 1400 на 900 евро, така че мислят да отидат в Лондон.

Самият той е почти сигурен, че ще закрие фирмата си и ще емигрира, ако Брекзитът доведе до забавяне при преминаването на границата, тъй като близо две трети от дейността му е свързана с клиенти от Гибралтар. „В Ла Линеа няма работа, нищо няма“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.