Светещи котки и безстрашни мишки или докъде стигнаха учените

Една от котките с модифицирани гени (вдясно) стои до обикновена котка на ултравиолетова светлина. Снимка: Ройтерс

Южнокорейски учени клонираха две ангорски котки. Подобна новина вече не може да изненада никого. Но доста стряскащ е фактът, че двете клонирани котки светят, когато са изложени на ултравиолетова светлина. Това се дължи на специален червен флуоресцентен протеин, който е получен след като учените са видоизменили гените им.

Телата на самите котки не светят в тъмното, а само носовете, вътрешната част на ушите им и другите места по тях, които не са покрити с косми. Двете котки са родени преди няколко месеца, но екипът учени реши да ги покаже чак сега. Преди това само бяха съобщени резултатите от експеримента.

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/includevideo.swf?edition=US&videoId=72669″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Модифицираната мишка не изпитва никакъв страх от котката. Снимка: Ройтерс

Друг екип учени, но от Япония, създаде мишка, която не се страхува от своя най-голям враг – котката. Изследователите са успели да постигнат този прогрес в отношенията между двете животни, като са премахнали от мозъка на мишката рецепторите за мирис, които реагират на миризмата на котката.

Наличието на тези рецептори кара мишките да “замръзват” и да се преструват на умрели, когато усетят котка. Но модифицираната мишка не изпитва никакъв страх, минава невъзмутимо покрай котката и дори се закача с нея.

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/includevideo.swf?edition=US&videoId=72507″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.