Гербаджийски идеи или защо сме по-назад в демокрацията от Русия и Турция

Един от говорителите на ГЕРБ – Тома Биков даде за пример Турция как се финансира кино – само позитивни филми. Според Биков държавата трябва да помисли как да финансира позитивни филми и сериали и да се дават пари за „имиджови“ продукции… Според Биков и сериалът „Под прикритие” създавал негативен образ на България.

Ако се загледа човек в руските сериали, в страна, където по преобладаващо мнение няма демокрация, ще види ужасно негативни продукции, финансирани с държавни пари. Нонстоп серия след серия се оплитат сюжети с ужасяваща корупция от дребен полицейски инспектор до министър. Е, лично Путин още не е визиран, но щом стигат до сюжети с министър и губернатор.

Ако погледа човек турски сериали, пак ще види корупция и измами, в която са набъркани полицейски шефове и държавни служби, макар и на по-ниско равнище.

Ако погледне човек българските сериали, всичко е водевил. Храбри неподкупни полицаи се борят с някакви престъпни босове, за които сюжетите създават почти положителен образ и разкриват личната им драма („Под прикритие”).

А животът в България поднася готови сюжети от новините с министри, депутати, политици, банкери, главен секретар на МВР, премиер, „Абе, Мишо Бирата ми се обади сега пак…”; Цацаров? – „Ти си го избра“; срещи с банкери в гаражи; продажни журналисти и медии; любовни афери, къщи в Барселона и т. н.

Само да ги погледне човек продуцентите – халваджията за бозаджията, „Митовски, ела тук, бе да е..а маа му”, умилкващи се около властта, погалени по главицата.

Но и това не е достатъчно, пуделът на Борисов иска и законодателно да се закрепят „позитивни” филми.

И без такава цензура у нас сме по-зле от Русия и Турция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.