Трима знаменити от ГЕРБ са подали сигнал срещу Йончева. Но за какво?

Делян Добрев, Антон Тодоров и Тома Биков са депутатите, писали до главния прокурор срещу приказливата журналистка

Делян Добрев, Антон Тодоров и Тома Биков от ГЕРБ са внесли сигнала срещу Елена Йончева при главния прокурор. Снимка: от екрана

От говорителката на главна прокуратура Арнаудова се разбра, че обвиненията срещу Елена Йончева може да паднат, ако „няма обосновано предположение”, че е извършила престъпление.

Йончева беше гръмко обвинена в „пране на пари в особено големи размери”. Какви са тези пари, ще стане ясно от следващите редове, но по-важно е, че говорителката на прокуратурата каза буквално, че „е възможно да не се стигне до повдигане на обвинение на четирима от депутатите, включително и Йончева, ако няма обосновано предположение, че са извършили престъпления. Действията по разследванията срещу тях предстоят”.

Значи, прокуратурата първо ги обвинява, вкарва ги в новините на всички телевизии, после търси „обосновано предположение, че са извършили престъпления”.

Това оставя съмнения, по-точно не оставя никакви съмнения, че прокуратурата прави политическа акциа и действа като наказателен отряд на Борисов. За парлама искат имунитета на депутати от всички групи, но основната „идея” е да се обвини Йончева, защото много приказва срещу Борисов. Очевидно е за всеки, който следи политиката отблизо.

Разследването срещу Елена Йончева за средства присвоени от КТБ е по сигнал на трима знаменити депутати от ГЕРБ, научила Йончева в хода на разследването:

1. Делян Добрев – за когото Йончева разкри роднински схеми в община Хасково и Борисов му поиска оставката, но депутатите от ГЕРБ не си го дадоха.

2. Антон Тодоров – вече бивш депутат от ГЕРБ, на него Борисов също му поиска оставката, заради скандално поведение в тв студио. Той е и човекът написал книга срещу ГЕРБ, озаглавена „Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите”, а после обърна резбата и стана обслужник на ГЕРБ.

3. Тома Биков – ваклото агне на ГЕРБ, изтиквано да говори по всякакви въпроси. Той също изписа десетки коментари срещу Борисов и ГЕРБ във вестниците „Галерия” и „Ретро”, за да обърне после резбата и да влезе в този отбор.

Йончева обиколи всички телевизии с надпис „пране на пари“ и се появи във всички медии като едва ли не обвинена от прокуратурата. А говорителката на Цацаров каза, че ако „няма обосновано предположение”, че е извършила престъпление, няма да има обвинения. Остава впечатление, че става дума за поредната политическа репресия, снемане на имунитет без никакви доказателства.

От изявленията на прокуратурата се разбира, че са подслушвали Йончева (имало „гласни доказателства”), че тя „знаела или предполагала”, че парите са от КТБ (!?)… Ами ТВ7 се финансираше от КТБ, всички външни продуценти, водещи на предавания, журналисти получаваха пари от КТБ. Това е криминално престъпление, ако случайно си станал депутат, който много приказва против Борисов.

Отделен е въпросът как звучи терминът „предполагала” в устата на един прокурор? По кой член от НК има престъпление, ако си „предполагал” нещо? Или ако са ти плащали с пари от КТБ?

За какво точно са й плащали на Йончева в ТВ7? Тя беше водеща на коментарно предаване, в което се редуваха като водещи с Иван Гарелов. Второ, тя снимаше документални филми и правеше репортажи на живо от чужбина. Не от Париж, Лондон и Ню Йорк, а от места с военни действия.

Йончева чрез своята фирма „Авторска телевизия” е сключила договор за външни продукции за тези филми и репортажи, с фирма, посочена от юристите на ТВ7. Тоест, по тяхно искане е създадена нова фирма (регистрирана в България) между фирмата на Йончева и офшорна фирма, от която са й платени парите да купи техника и да се финансира за репортажи и филми от Турция, Сирия и Украйна. Сумата, която е дошла в сметката на тази фирма е 330 хил. евро. С тези пари е купена техника (камера, сателитен телефон и др. апаратура за сателитна връзка и предаване), финансирани са пътувания в споменатите страни с военни действия. Един западен продуцент ще се изсмее, ако му кажат, че за такава сума трябва да купи техника и да обиколи три страни с въоръжени конфликти и да направи филми. Само в България журналистиката по такива теми е като хоби – да правиш филми и репортажи почти без пари.

Директор на ТВ7 по онова време е Николай Бареков, за когото вече изтече информация и признания на банкера Цветан Василев, че е получил милиони от КТБ за работата си.

„Всичко е плащано с документи и с банкови преводи, няма нищо на ръка, нищо неотчетено”, казва Йончева. Тя подчертава, че в прокуратурата няма изпратен нито един факт, който да показва че става дума за извършване на „каквото и да било незаконно действие”.

„Надявам се да заведат дело, изготвят обвинение и то бързо да влезе в съда, където ще се види, че става дума за политическа поръчка”, казва Йончева.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.