В сложна политическа ситуация Швеция отбелязва 80-годишнината от Кристалната нощ с Шествие на светлината

Шествие на светлината в защита на бежанците в Гьотеборг през февруари 2018 г. Снимка: Виктория Атанасова

В сложната политическа обстановка, в която партия с неонацистки корени получи 17,5 % от местата в парламента и се оказва решаващ фактор за формирането на правителство, десетки организации се обединяват, за да почетат 80-годишнината от Кристалната нощ.

В нощта между 9 и 10 ноември 1938 г. германското нацистко правителство осъществява плана си и провежда насилствена кампания срещу евреите в Германия и Австрия. Изгорени и унищожени са повече от 1400 синагоги и молитвени домове. Повече от 7500 еврейски магазини са разбити и ограбени, улиците са покрити с изпотрошени стъкла. Еврейски домове са опустошавани, стотици са убити. 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концентрационните лагери Дахау, Бухенвалд и Заксенхаузен.

Политически партии, които бяха само призрачно ехо, днес шестват в парламентарните зали на Европа и Швеция, напомнят организаторите на шествието в памет на 80-годишнината от погрома в Германия, известен като Кристалната нощ.

След войната хората са почти изцяло обединени от призива ”Никога не трябва да забравяме това!”. Днес повечето от тях вече ги няма и от нас зависи да запазим спомена жив, призовават 18 организации, които се включват в шествието в Гьотеборг. Защото расизмът и омразата не изчезнаха, те живеят и процъфтяват. Ежедневно хора са застрашени, защото принадлежат към малцинствени групи. Можем да срещнем речта на омразата не е само във форумите в мрежата. Днес тя е вече открита, на улиците и площадите, в политиката и ежедневниците, в среда, която помага да се нормализира приемането на омразата и убеждението, че хората не са достойни и ценни.

В цялата страна се провеждат шествия и събития по повод Кристалната нощ, подкрепяни от гражданите и множество неправителствени, културни, младежки, леви организации и организациите на етнически малцинства в Швеция. В петък шествието ще се проведе на площад Сергел в Стокхолм. В четвъртък вечерта еврейската общност в Малмьо и еврейският център в Лунд отбелязаха годишнината и напомниха за двата акта на запалване, извършени срещу хора с еврейски произход в Лунд през тази година. „Еврейските домове горяха през 1938 година. Защо горят през 2018 г.?“, питат от еврейската общност в Малмьо на своя уебсайт.

Точно месец след изборите шведските политически сили все още са в патова ситуация и не успяват да излъчат кандидат за премиер, който да сформира коалиционно правителство. Двете големи фракции в ляво и дясно, не желаят да сътрудничат с популистката партия Шведски демократи. Имиджът на Швеция като държава модел за толерантност и либералния рай на Северна Европа е разколебан.

По време на изборната кампания тревогите относно имиграцията се издигнаха до челните места на политическия дневен ред. През последните десетилетия Швеция предложи дом на повече имигранти и бежанци от Близкия изток, Африка, Латинска Америка и Източните Балкани, отколкото повечето от съседните й европейски държави, напомня „Гардиън“.

По време на сирийската бежанска криза, когато през лятото на 2015 година хиляди рискуваха живота си, за да достигнат границите на Европа, Швеция прие 163 000 имигранти. Социалната среда се промени, като политическата подкрепа за Шведските демократи се увеличи значително. Първоначално основните им избиратели са сред ”сините якички”, по-малко образованите мъже в южната част на страната, но в наши дни избирателите им идват от цялото общество, показват проучванията.

В същото време близо месец след изборите шведската политическа карта е неясна, в досегашния парламент останалите политически партии образуваха санитарен кордон около популистите. Като обвиняват имиграцията и мултикултурната политика за много от настоящите проблеми на страната, те призовават за репатриране на бежанците, възстановяване на шведската идентичност, по-твърд подход към закона и ред и референдум за членство в ЕС. Подкрепят „Swexit“.

Очаква се в понеделник председателят на шведския парламент отново да предложи Улф Кристерсон (Умерена партия) като кандидат за премиер. Ще бъде представена и информация с кои партии Улф Кристерсон възнамерява да формира правителство, като предложението ще бъде поставено за гласуване на 14 ноември.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.