Белият дом се готви за нов удар от специалния прокурор Робърт Мълър

Доналд Тръмп и Робърт Мълър. Илюстрация: от тв е крана

Белият дом за готви за ново разгаряне на разследването срещу кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп. Съветници на Тръмп изразяват в частни разговори тревога, че специалният прокурор, който през последните месеци е извън медийното внимание, дискретно събира информация и може скоро да предяви нови обвинения или да представи уличаващ окончателен доклад.

В сряда Тръмп внезапно промени командната верига над Мълър, като постави работата му под надзора на доверен републиканец, който е открито скептичен към властта на специалния прокурор и обмисля начини за ограничаване на правомощията му. Но Тръмп и неговите сътрудници се притесняват от следващия ход на Мълър в работата, която е завършена, заявиха служител на Белия дом и републиканец, близък до правителството.

Те настояха да останат анонимни, тъй като коментират разговори, които не са упълномощени да обсъждат.

Мълър не привличаше вниманието през последните месеци, в които избирателите обмисляха своите предпочитания за изборите тази седмица.

Но засилване на активността по време на този негов период на затишие, включително продължило седмици даване на свидетелски показания пред съдебни заседатели във връзка с довереника на Тръмп Роджър Стоун и преговори за разпитване на президента, навеждат на мисълта, че предстоят открити за обществеността събития в момент, когато следователите се доближават до това да се заемат с ключови въпроси, стоящи в основата на разследването на специалния прокурор: дали Тръмп незаконно е възпрепятствал разследването? И дали неговата кампания е знаела предварително за незаконното проникване в електронната кореспонденция на демократите?

Тръмп казва на свои довереници, че все още е силно ядосан от 18-месечното разследване на Мълър, като смята, че то е не само „лов на вещици“, а скъпа и продължителна дейност, отклоняваща вниманието. Най-скорошният признак за този гняв се появи в сряда, когато той уволни правосъдния министър (и главен прокурор) Джеф Сешънс, чийто отвод създаде възможността за назначаването на Мълър.

До момента Тръмп се вслушва в съвета да не се намесва пряко, но назначаването на Матю Уитакър за и.д. правосъден министър може да отваря нова страница в отношенията с разследването. Дори Уитакър, който беше началник на канцеларията на Сешънс, да не ограничи разследването, Тръмп може да му нареди да заеме по-агресивна позиция към разсекретяването на документи, което още повече да подкопае или обърка разследването, казаха сътрудникът на Белия дом и републиканският служител.

Досега разследването е надзиравано от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, който назначи Мълър миналата година и му даде доста голяма власт.

„Това е много важно, защото позицията на Уитакър по обвиненията или бъдещите обвинения може да бъде различна от тази на Розенстайн, а Розенстайн даде на Мълър широки правомощия за преследване на най-различи престъпления“, каза вашингтонският адвокат по наказателни дела Джефри Джакобовиц.

Разследването на Мълър досега произведе 32 наказателни обвинения и четири признавания на вина от сътрудници на Тръмп. Но работата не е свършена.

Очевидно има стремеж за насочване на вниманието към Стоун – човек, който отдавна се занимава с мръсни номера в политиката. Екипът на специалния прокурор разследва връзките на Стоун с „Уикилийкс“ по време на кампанията през 2016 г. и дали той е знаел предварително за плановете на организацията да оповести придобити чрез хакерски действия материали във вреда на демократката Хилари Клинтън.

Стоун отрича това, но имейли, съобщения в Туитър и негови публични изявления показват, че той е представял себе си като гравитиращ около „Уикилийкс“. Това включва намек, че той е имал вътрешна информация, направен в отделна размяна на имейли с редактор на „Брайтбарт“ и тогавашния ръководител на кампанията на Тръмп Стив Банън, броени дни преди „Уикилийкс“ да започне да публикува хиляди имейли, откраднати от ръководителя на кампанията на Клинтън Джон Подеста.

Банън и други сътрудници на Стоун бяха разпитани, а множество свидетели се явиха пред съдебните заседатели. Един сътрудник – Джеръм Корси, каза във видеозапис в понеделник, че е „въвлечен на наистина постоянна основа“ в разследването на Мълър от два месеца.

Вчера федерален апелативен съд във Вашингтон проведе заседание по възражение срещу властта на Мълър, подадено от сътрудника на Стоун Андрю Милър, който не се отзова на призовка на съдебни заседатели през лятото и беше обвинен от съдия в проява на неуважение.

Що се отнася до близкото обкръжение на президента, все още има известна тревога във връзка с най-големия му син Доналд Тръмп младши, въпреки че няма външни признаци за предстоящи обвинения, каза близък до Белия дом републиканец, който не беше упълномощен открито да обсъжда лични разговори.

Освен разследването, водено от Мълър, има федерално разследване, което също е под надзора на правосъдното министерство, срещу отдавнашния помощник на Тръмп по правните въпроси Майкъл Коен, който в признание за вина през август каза, че е съгласувал с Тръмп тайна схема за плащане на пари на порно актриса и бивш модел на „Плейбой“, които казват, че са имали интимни връзки с Тръмп, за да си мълчат.

Президентът не е обвинен в нещо нередно, но федерални прокурори казват, че се води разследване срещу неуточнени „други“. Съдебни документи показват, че поведението на Тръмп и висши служители в „Тръмп органайзейшън“, някои от които са получили имунитет, е внимателно проучвано.

Не е ясно обаче към какви допълнителни обвинения се стремят прокурорите и какво от тези неща се отнася лично до президента. Федерални прокурори казват в съдебни документи, че делото е свързано с множество „необвинени“ трети страни, и настояват да не се разкриват заповеди за претърсване и други документи, което може „със сигурност да доведе до съвсем открита игра на догадки“ за тяхната самоличност.

Всичко това е под надзора на бившия колежански играч по американски футбол и федерален прокурор от Айова Матю Уитакър, който беше доведен в правосъдното министерство миналата година, за да бъде началник на канцеларията на Сешънс. В месеците преди това Уитакър често се появяваше по Си Ен Ен, където поставяше под въпрос обхвата на правомощията на Мълър.

При една от своите изяви той защити състояла се през юни 2016 г. среща в „Тръмп тауър“ между Тръмп младши и свързана с кремъл руска адвокатка, като каза: „Все се занимавате с тази среща.“

Веднъж той също така публикува в Туитър прокурорско мнение, в което екипът на Мълър се описваше като „линчуваща тълпа“, и написа своя коментарна статия, в която каза, че Мълър би излязъл извън правомощията си, ако разследва семейните финанси на Тръмп.

Тръмп се радваше на телевизионните изяви на Уитакър, включително една по Си Ен Ен, при която той предложи разследването на Мълър да бъде лишено от ресурси, и между двамата бързо се изгради връзка. Тръмп заяви на сътрудници, че усеща, че Уитакър щял да бъде „верен“ и не би си направил отвод от разследването за Русия, както направи Сешънс, казаха двама републиканци, близки до Белия дом, които не бяха упълномощени открито да обсъждат лични разговори.

Демократи и етични институции настояха Уитакър да си направи отвод заради своите предишни изказвания, но вчера той не показа признаци, че възнамерява да направи това. А и не всички са убедени, че то е необходимо.

„Ако съдя по моя опит с Мат, мисля, че той ще действа в съответствие с най-добрите традиции на министерството и ще нарича нещата, както ги вижда“, каза бившият федерален прокурор в Оклахома Джон Риктър, заемал висш пост в правосъдното министерство при президентството на Буш.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.