Има лоша реклама и клипът с участието на актьора Башар доказа това

Иво Инджев

Не бих се присъединявал към широко разпространеното мнение за клипа, претендиращ да привлича младежи да става журналисти. Но съм провокиран от „бройкаджийската“ логика на неговите автори.

За примитивизма винаги има оправдание от страна на приматите. С извинение към евентуално лично разпознаващите се в страничното огледало на това съждение.

Такъв е случаят с този скандален клип, чрез който най-новата, предполагаемо адски прогресивна (поради младежкия си по дефиниция профил) телевизия на Софийския университет, демонстрира падение на критериите на самата журналистика, (де)класирана по световната скала на Репортери без граница на 111 място в света.

По-ярка демонстрация защо българската журналистика крета на опашката в клетата класация, някъде на дъното на афроазиатските ни посестрими в това отношение (да не се бърка с афродизиак) критерии, трудно може да се натрапи на вниманието на всички, които все пак внимават какво гледат. Не „кльопат“, а гледат и мислят.

Въпросът не е толкова в това, че актьорът Башар, произведен вече в директор на въпросната телевизия, играе вменената му роля и гледа господарски задните части на желаеща да стане известна млада жена, предполагаемо – журналистка.

Проблемът е, че актьорът Башар, както и онези, които са му платили, изобщо не разбират метафоричната подигравка, в която участват с откровен ентусиазъм.

Самоотбраната им срещу критиките се базира на наистина примитивния аргумент, според който нямало такова нещо като „лоша реклама“. Само че авторите на примитивната антиреклама не го знаят. Плямпат по инерция „мъдростта“, според която нямало лоша реклама.

Има лоша реклама и този клип го доказва. Друг е въпросът, че да станеш известен по този начин е обидно само за хората, които са в състояние да разберат какво са направили. На тях им е важна бройката – бройката гледания.

Участниците и инициаторите на това „мероприятие“ изтъкват количественият фактор. Било достатъчно да се каже, колко хиляди гледания на клипа имало.

Ами защо тогова изобщо пуснахте девойката облечена? Ако я бяхте накарали да махне нещо от дрешките, щяхте да получите още по голяма бройка гледания!

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.