Как Матис се опитва да държи под контрол напрежението между САЩ и Китай

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис с китайския си колега Уей Фенге. Снимка: от тв екрана

Когато тази есен Съединените щати наложиха санкции на китайската армия, Китай отвърна с отмяна на срещата на министъра си на отбраната с Джим Матис в Пекин. Само няколко дни по-късно обаче китайски генерал посети Пентагона с успокоително послание: Пекин цени важността на военните връзки между двете страни. На 10 октомври Хуан Сюепин пристига на посещение, за да се срещне с помощниците на Матис. За визитата бе съобщено по-късно.

Матис все пак провежда кратък разговор с китайския генерал в коридорите на Пентагона и му предава послание до китайския министър на отбраната Вей Фънхъ. И на двамата им предстоеше да присъстват на конференция за сигурността в Сингапур по-късно през октомври и Матис каза на Хуан, че очаква с нетърпение да се срещне с Вей там, каза висшият служител на Пентагона, отговарящ за азиатската политика Рандал Шрайвър.

Отношенията между двете най-големи икономики в света се влошиха още повече по време на президентството на Доналд Тръмп заради ожесточената търговска война и споровете по отношение на Тайван, Южнокитайско море и други горещи геополитически точки.

Разтревожен, че слабите връзки между големите армии може да доведат до недоразумение, което като снежна топка да прерасне в конфликт, Матис се опитва да изгради стабилни отношения с китайските военни лидери.

Изглежда, че успява. За петък е планирана третата му среща с Вей за по-малко от пет месеца, което е необичайно често за контакти на високо равнище. Пътуването на Матис до Китай през юни бе първото посещение там на американски министър на отбраната от 2014 г. Според Шрайвър на преговорите между САЩ и Китай във Вашингтон в петък ще бъде засегната темата за мерки за „намаляване на риска“ от страна на двете държави за избягване на случаен сблъсък.

„Искаме да се уверим, че съревнованието помежду ни ще бъде спортсменско и няма да има катастрофален резултат“, посочва Шрайвър.

Риск от недоразумения

Новите военни данни и неотдавнашните инциденти, свързани с американска военна активност в Южнокитайско море и Тайванския проток, показват, че министърът на отбраната стъпва по тънък лед. Въпреки че Матис се опитва да изгради отношения, с които да сдържа кризите, Пентагонът действа все по-активно в този район и това дразни китайското правителство. За дванайсетте месеца преди 30 септември например е имало шест така наречените операции за „свободна навигация“ в Южнокитайско море, като за същия период през миналата година са проведени четири такива операции, заяви американски служител пред Ройтерс.

Подобни операции включват изпращане на военни кораби в международни води, ако за тях претендират други държави. Китай има претенции към по-голямата част от Южнокитайско море и милитаризира намиращи се там острови. Тези шест операции се равняват на всичко, извършено от флота, през последните две години от президентството на Барак Обама.

Кораби на Пентагона още по-често преминават през Тайванския проток, а тази година през него мина и американски самолетоносач, твърдят американски служители. Китай смята Тайван като своя територия и гледа на американската помощ за самоуправляващия се остров като на намеса в китайските вътрешни работи.

Сюзън Торнтън, която до юли бе висшият съветник в Държавния департамент по въпросите на Азия, заяви, че засилената военна активност означава увеличаване на рисковете.

„Честно казано, правим доста по-агресивни неща и реакцията на китайците е по-остра, откогато и да било. Рискът от недоразумения нараства“, посочва Торнтън.

Шрайвър призна, че е трудно да се предвиди доколко връзките между армиите на САЩ и Китай биха издържали при истинска криза. „Предполагам, че докато няма криза и отношенията не бъдат подложени на изпитание, няма да разберем“, подчертава той.

„Мъдър човек“

Китай все по-самоуверено демонстрира военната си мощ. На 30 септември например китайски кораб се приближи на около 45 ярда (41 метра) до боен кораб на американския флот в международни води в Южнокитайско море. Екипажът на китайския кораб сложил буфери от едната страна на кораба, с което дал да се разбере, че очаква възможен сблъсък при извършването на маневрата си.

„Не правиш това, когато си насред океана и нямаш намерение да се удариш в нещо“, каза Матис пред журналисти миналия месец.

В същото време китайското министерство на отбраната изрази надежда военните отношения да се превърнат в „стабилизиращ фактор“ за връзките като цяло, а служители намекнаха, че Пекин има доверие на Матис повече, отколкото на когото и да е другиго в правителството на Тръмп.

Един китайски служител заяви, че според Пекин Матис е „мъдър човек“, който има достатъчно военен опит, за да знае, че е най-добре да се избягват въоръжени конфликти. Китайското министерство на отбраната не отговори на молбата ни за коментар.

Съперник, а не враг

Според Торнтън въпреки че контактите на Матис с Китай са полезни, те няма да са достатъчни, за да намалеят противоречията в отношенията между правителството на Тръмп и Китай в случай на криза. Още повече, че ако Матис бъде отстранен от министерския пост, приемникът му ще има нужда от време, за да влезе в ритъм – опасна перспектива във време на засилено напрежение, казва тя.

В медиите се появиха слухове за отстраняването на Матис от правителството, въпреки че и Матис, и Тръмп отхвърлиха тази възможност.

Когато през юни Матис летя до Пекин, той бе порицан от китайските военни за решението на Пентагона да нарече Китай в свой ключов документ „стратегически съперник“, който милитаризира Южнокитайско море.

По време на срещата при закрити врати Матис е защитил тази формулировка и е казал, че в Пентагона внимателно са избрали тази формулировка, защото са знаели, че тя ще бъде анализирана в Пекин, казват американски служители, присъствали на разговора. „Съперник не значи противник и враг“, отбелязва Шрайвър, обяснявайки позицията на Матис.

Двете страни са се срещали и в други случаи с цел изграждане на доверие. Високопоставеният американски генерал Джо Дънфорд заяви тази седмица, че преди четири месеца САЩ и Китай са провели среща за обсъждане на различни сценарии на потенциална криза. Целта на упражнението бе да намалим риска от погрешни действия по време на криза, каза Дънфорд.

„Мисля, че след 15 години ще ни помнят най-вече заради това как сме успели да създадем условия за позитивни отношения с Китай“, каза Матис на събитие във Вашингтон миналата седмица.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.