Заплаха ли е за САЩ мигрантският керван?

Колона мигранти в Мексико. Снимка: от тв екрана

След американските междинни избори Доналд Тръмп не е споменавал често „престъпниците“ от кервана с мигранти от Централна Америка, които може според него „да нахлуят“ в САЩ.

Керванът обаче продължава пътя си към мексиканската граница на Щатите. Ако сложим в скоби американската кампания, остава един закономерен въпрос: застрашават ли мигрантите сигурността на страната?

Мигрантите – близо 5000 на брой, напуснаха в понеделник Гуадалахара и се движат към Тихуана, разположен на северозапад, на около 1800 км.

Дочул как американският президент ги нарича „бандити“, Байрон Салинас – механик от Хондурас, пътуващ с кервана, поклаща глава: „Бандитите са тези, от които бягаме“.

Салинас подсмърча и кашля в студа, вдигнал на ръце едногодишния си син – не прилича много на образа, внушаван от Тръмп: „нехранимайковци“ и „много лоши хора“.

Също като повечето от тези мигранти без документи, тръгнали преди месец пеш или на автостоп през Централна Америка и Мексико, Салинас и жена му Исамар казват, че искат просто да отгледат детето си далеч от мизерията и уличните банди в родната им страна.

„Това са най-вече семейства и пълнолетни кандидати за убежище, които бягат от насилието, заплахите и трудните условия“, уверява Ройс Бърнстийн Мъри от Американския съвет по миграцията – мозъчен тръст във Вашингтон. „Те просто търсят сигурно място“, казва тя.

„Хора от Близкия изток“

След атентати в Париж през 2015 г. обаче е трудно да бъдат отхвърлени изцяло опасенията за сигурността, които навява тази огромна върволица от мигранти.

Някои от извършителите на тогавашните атентати във френската столица се бяха промъкнали в Европа с потока мигранти и бежанци, бягащи от Сирия.

Говорейки за мигрантския керван, Тръмп подхвана рефрена на европейската крайна десница от времето на сирийската вълна; нищо обаче не доказва, че в мигрантския керван се укриват ислямски терористи.

Самият Тръмп призна, че няма „никакви доказателства“, макар да твърдеше в много тревожен туит, че там се намират „неизвестни лица от Близкия изток“.

Експертите по миграцията, аналитиците от сферата на сигурността, а и някои мигранти заявяват, че в кервана може и да има неколцина членове на банди или други престъпници.

Някои мигранти заявиха пред АФП, че са разпознали групичка младежи, които се дрогират и крадат, но не забелязват по-внушително криминално присъствие.

„Разберем ли, че в групата има крадец, чака го здрав бой. Никой крадец с всичкия си не би останал тук“, коментира Денис Алберто де ла Крус, 31-годишен рибар от Гватемала.

„В коя да е група с подобни размери вероятно има хора с криминални досиета“, признава Ричард Майлс, експерт по сигурността от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

„Но ако имаше мнозина от „MS-13″, групата със сигурност щеше да ги разкрие, защото повечето бягат тъкмо от тях“, казва той по повод една зловеща банда.

Освен това тези престъпници лесно щяха да бъдат изобличени в САЩ с тяхната система за сигурност по границите, с „разширените процедури за контрол“ на пръстовите отпечатъци и биометричните данни, с проверките на миналото, казва Бърнстийн Мъри.

Потеглили от Хондурас на 13 октомври, мигрантите си навлякоха гнева на Тръмп час след като пробиха първото заграждение на границата между Гватемала и Мексико, а после се сблъскаха с мексиканската полиция за борба с безредиците.

Тръмп разположи по границата с Мексико хиляди военни, но според експерти е малко вероятно керванът да направи опит за силово нахлуване в САЩ. Американските власти ограничиха достъпа на автомобили от Тихуана, препречиха пътя с циментови бариери и бодлива тел.

Мигрантите пътуват главно на групи, за да се пазят от нападения и отвличания в Мексико.

Пристигането им на границата не би трябвало да създаде проблем на САЩ, предполага Бърнстийн Мъри.

„Границата се охранява по-добре отвсякога“, казва тя. „Злосторници може да срещнете в коя да е група хора, но повечето, почти всички са точно такива, каквито твърдят, че са“, добавя Мъри.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.