Австрия: Милиардерът Рене Бенко купува вестниците „Курир“ и „Кронен цайтунг“

Рене Бенко. Снимка: от тв екрана

Австриецът Рене Бенко стана милиардер с бизнеса с недвижими имоти и търговски компании. Сега той купува дялове от австрийските вестници „Курир“ и „Кронен цайтунг“ и навлиза в издателското поприще. Каква е целта, която преследва тиролският предприемач? Когато милиардери, които до този момент не са имали нищо общо с медийния бранш, изведнъж купят някой вестник, мнозина надушват опасност за журналистиката. Това се случи тези дни в Австрия – австрийският предприемач Рене Бенко чрез компанията си Signa Holding купува 49-процентов дял във WAZ Ausland Holding GmbH от германския медиен конгломерат Funke Mediengruppe.

По този начин Бенко, след като получи одобрение от органите за защита на конкуренцията, ще стане съиздател на два вестника в Австрия и един от най-влиятелните играчи на австрийския медиен пазар. Той ще държи 24,5 % от „Кронен цайтунг“ и 24,2 % от „Курир“.

Едва на 41 години, самоиздигналият се милиардер от Тирол е истински феномен. На 17 години роденият в Инсбрук Бенко помага на строителен предприемач да преустройва прашни тавани в луксозни апартаменти. Това му отнема толкова време, че (за ужас на родителите му) не е допуснат до зрелостни изпити. На 22 години Бенко става самостоятелен бизнесмен и през 1999 година основава компания Immofina, която през 2006 година прераства в Signa.

Бенко печели доверието на инвеститорите Талантът му да убеждава хората му помага да привлече инвеститори, разполагащи със стабилни финанси. През 2001 година наследник на бензиностанции инвестира 26 милиона евро в младата компания на Бенко. В Инсбрук предприемачът купува търговския център Tyrol, с който вече са се провалили няколко инвеститори. С помощта на прочутия британски архитект Дейвид Чипърфийлд преустройва магазина в търговски мол и постига успех.

С течение на годините все повече милиардери и инвестиционни банкери му поверяват парите си, тъй като със сделките си с недвижими имоти Бенко се утвърждава като предприемач, който успешно увеличава вложените в него средства.

От 2012 година се захваща с придобиване на изпадналата в криза верига универсални магазини Karstadt, която, за удивление на експертите, спасява от фалит. Малко по-рано е осъден условно на една година затвор, тъй като се е опитал чрез консултант да повлияе данъчно дело в Италия. Присъдата е потвърдена през 2014 година от Върховния съд във Виена, но не намалява доверието на инвеститорите в способностите на Бенко.

„Търговията, информацията, развлеченията вече не могат да бъдат разделени“ Тази година Бенко даде поводи за нови вестникарски заглавия.

През февруари стана известно, че иска да построи в Хамбург 235-метров небостъргач – „Elbtower“ – в близост до концертната зала „Елбфилхармони“, която се е наложила като съвременния символ на града.

През юни бе съобщено, че купува австрийската мебелна верига Kika/Leiner, която среща финансови трудности, за да преустрои магазините й луксозни търговски центрове.

Преди няколко седмици успя да придобие веригата Kaufhof, която иска да слее с Karstadt, за да създаде гигант в областта на универсалните магазини.

Сега Банко става и издател, както бе съобщено в началото на седмицата. Масовото издание „Кронен цайтунг“ със своите 740 000 броя дневно е вестникът с най-голям тираж в Австрия и достига 2,5 милиона души. Това се равнява на една трета от населението на страната и носи съответното влияние.

В „Курир“ неотдавна бе отстранен определяният за либерал главен редактор Хелмут Брандщетер и оттогава изданието следва осезаемо проправителствен курс.

Анализатори се опасяват, че Бенко може да превърне двете издания в маркетингови машини за своя бизнес. Трябва да се следи внимателно съдържанието на двата вестника, за да се види, дали те ще се насочат към пи ар на продукти на Бенко, посочва експерт.

Самият Бенко твърди, че „дигитализацията разруши границите между традиционните бизнес модели. Търговията, информацията и развлеченията вече не могат да се разделят една от друга“. Поради това той посочва, че инвестира „стратегически в бизнес модели, които да привлекат широк слой потребители към изключителни продукти и услуги“.

Бенко няма определена партийна принадлежност

Стойността на сделката по придобиването на дяловете във вестниците не бе обявена, но според бранша става дума за стотици милиони – дребна работа за Бенко, чието богатство се оценява на 3,8 милиарда евро. В момента според икономическото списание „Тренд“ той е осми сред най-богатите хора в Австрия.

„Предполагаме, че рано или късно Бенко ще увеличи дела си. Досега никога не се е захващал с нещо, в което в крайна сметка да не получи решаващия глас. Касата му е добре напълнена, а инвеститорите в момента го затрупват с пари“, коментира информиран източник.

За Funke Mediengruppe участието на Бенко идва точно навреме. От години компанията спори със семейство Диханд, което издава „Кронен цайтунг“, за курса на изданието и иска да се оттегли от Австрия.

Друг източник посочва, че очаква съдържанието скоро да стане още по-проправителствено. „Бенко е поддръжник на канцлера Себастиан Курц и Курц многократно е отварял за него една или друга врата, например при установяване на делови контакти в арабските емирства или при придобиването на Kika/Leiner“, отбелязва източникът.

Все пак Бенко не може да бъде класифициран според определена партийна принадлежност. Той наистина е част от „вътрешния кръг“ на Курц и го консултира по икономически въпроси. Работи обаче и с политици от други партии като бившия канцлер и член на Австрийската социалдемократическа партия Алфред Гузенбауер, който в момента развива дейност като консултант и лобист за строителния и финансовия бранш – факт, който бизнес партньорите използват при сделките си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.