Търсят ли САЩ начини да се отърват от Фетхуллах Гюлен?

Фетхулах Гюлен. Снимка: личен сайт

Американският президент Доналд Тръмп дал указания на Федералното бюро за разследване, на министерството на правосъдието и на вътрешното министерство да потърсят законни начини и средства, с които да осигурят екстрадицията и връщането на Турция на проповедника Фетуллах Гюлен. Това съобщиха руски медии, позовавайки се на американския канал Ен Би Си като източник на новината.

Анкара от дълго време оказва натиск на САЩ да й предадат проповедника Фетуллах Гюлен, който е подсъдим в Турция за организиране и ръководене на осуетения опит за преврат, извършен на 15 юли 2016 г. от фракция в армията. При метежа бяха убити над 250 души, а около 2200 ранени.

Турция от две години повдига въпроса за екстрадирането на Гюлен и предаването му на турското правосъдие при всяка среща с американски представители. Според правителствени източници на американската страна е била предоставена подробна документация за Гюлен и неговото движение Хизмет.

За последен път турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговарял по казуса с Тръмп по време на посещението в Париж миналата седмица за церемонията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

Ен Би Си прави връзка между искането за екстрадиция на Гюлен и убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Посочва се, че администрацията на Тръмп е обезпокоена от натиска на Ердоган срещу кралството на Саудитска Арабия и настояването й за наказване на всички отговорни за убийството. С цел да смекчи позицията на Анкара в дипломатическото противопоставяне със Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста, Вашингтон обмислял вариант да върне Гюлен на Турция.

Отговорни представители от администрацията на Тръмп сега търсят законови средства и пътища да предадат Гюлен на Анкара, за да отклонят натиска на Ердоган срещу саудитската кралска династия, твърди Ен Би Си. Медията се позовава на четирима източници, според които от Белия дом е била поискана информация във връзка със статута на пребиваване на Гюлен в САЩ.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви пред репортери, че двата случая не са свързани помежду си, макар с публикуваните твърдения да се прави опит те да бъдат обвързани, съобщава Си Би Ес.

САЩ са получили множество искания от турското правителство, свързани с Гюлен, и продължават да разглеждат материалите. Случаят е предаден на министерството на правосъдието, каза тя.

Фетхуллах Гюлен живее в Пенсилвания от 1999 г. и притежава Зелена карта. Той обитава планинско имение на площ от 26 акра в планинския район Поконо.

Представител на турската страна, когото цитира американската медия, посочи, че турското правителство също не прави връзка между убийството на Кашоги и искането за екстрадиция на Гюлен от САЩ.

„Ние само искаме САЩ да предприемат конкретни действия за екстрадирането на Гюлен и да го предадат на турската страна. А що се касае до убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, ние ще продължим да работим за пълното осветляване на това престъпление, както и за наказване на извършителите“, казва той.

Същевременно, според неофициална информация, на среща между турски и американски отговорни представители е бил обсъден въпросът за евентуално прехвърляне на Фетуллах Гюлен в Република Южна Африка, ако не бъде намерен начин за екстрадирането му по законен път директно от САЩ в Турция.

Нежеланието на САЩ да екстрадират ислямския проповедник бе една от основните причини за охладняването на двустранните отношения между двете държави. В последно време има индикации, че Анкара и Вашингтон се опитват да разтопят ледовете помежду си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.