Испания също се отказва от ядрената енергетика, а България е в крак с Узбекистан

Иво Инджев

За сведение на българското ядрено лоби, неговото правителство и прочее придатъци към постсъветската икономика: още една развита държава се присъединява към клуба на страните, които се отказват от ядрената енергетика. Това е Испания.

След стряскащата (не и руско-българската ядрена мафия) авария във Фукушима през март 2011 г., самата Япония преразгледа и практически спря програмата си за производство за електричество чрез ядрена енергия. Последва я не друг, а Германия.

В развития свят пионери в това отношение са Австрия и Италия, където строителството на ядрени централи е забранено със закон. Италия препотвърди това статукво чрез нов референдум след Фукушима.

Във Франция, която е водеща по производство на ядрен ток в западния свят, се водят разгорещени спорове около опасностите, произтичащи от тази свръхнаситеност с ядрени централи. Както прогнозира българският специалист по ядрена енергетика Георги Котев, омразен на ядреното лоби тук (и не само), именно Франция е потенциално застрашена от вероятна ядрена авария по логиката на факта, че има най-голям брой подобни централи, много от които са сред най-старите в света.

Сега към изтрезнелите от от ядреното опиянение нации се нарежда Испания. Нейното правителство обяви чрез секретаря по енергетиката Хосе Домингес, че властите няма да подновят лицензите на съществуващите ядрени централи в страната при изтичане на експлоатационния им срок от 40 години. Това означава, че и тази европейска демокрация ще се отърве от цъкащите ядрени бомби в близките 10 години.

Къде сме ние?

България е на ядрения пангар, изнасилена наскоро от Русия да плати огромна за страната неустойка за това, че на матушката не й се случи досега ядреният проект в Белене. Вместо да се разстроят от изнасилването, стопаните на страната решиха да подновят офертите към евентуални инвеститори, които да възкресят руския проект. С други думи, България е в крак с Узбекистан, където през октомври Путин подписа договор с правителството на бившата съветска република за строеж на руска ядрена централа.

Докато развитите държави една по една се отказват от ядрената енергетика, тук ни дават за пример турските ядрени мераци, заиграващи също с Русия, както и нови “играчи” на ядрения терен, като Узбекистан. Защото в Булгаристан имаме опозиционно-властово статукво, отворено за нови руски изнасилвания.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.