Кой пречи на коледния купон в Пентагона?

Сателитна снимка на сградата на Пентагона във Вашингтон. Тук работят 20 000 души, а общата дължина на коридорите е 27 км. Военните служители са длъжни да спазват специалния Пътеводител на Пентагона за използване на коридорите, предвиден за коледните празници. Снимка: Университет на Северна Каролина

Точно три седмици в годината Министерството на отбраната на САЩ позволява в сградата му да се възцари празнично настроение, стига то да е съобразено с правилата от 12-страничния пътеводител на Пентагона за използване на коридорите. Това означава да няма свещи, викове, живи коледни елхи, силна музика или украса, закачена по прозорците. „Никакви лампички в коридорите и по вратите“, казва управителят на сградата на Пентагона Майкъл Дж. Брайънт. „Тези ограничения са заради сигурността“.

Това звучи логично. Сградата на Пентагона във Вашингтон е една от най-големите офиссгради в света, с повече от 27 километра коридори и хиляди врати, плачещи за украса. Тук работят 20 000 униформени и цивилни служители, които помагат да се водят две войни в чужбина и управляват въоръжените сили на САЩ. Ако изключим това, както и факта, че някои от тях носят военни боти в офисите, те са също като другите хора, които работят в кабинети. Някои приличат на съседа, който всяка година се престарава със светещите фигурки в градината. Веднъж някой поставил пред вратата пластмасов снежен човек, висок метър и двадесет, като нарушил правилото да не се задръстват коридорите.

Преди две години двама войници поискали разрешение да се облекат като Дядо Коледа и да се спуснат с въже от покрива на Пентагона. „Беше Коледа и те решиха, че ще е забавно“, каза Брайънт, който имал голямо желание да издаде разрешението. „Проблемът е, че след това идва Великден, и Великденският заек иска и той да се спусне с въже, а после идва Ханука*, и неговият герой също иска да се спусне с въже, така че, почне ли се, няма край“, добавя той. Добре де, няма герой от Ханука. И все пак Брайънт е прав.

Отделът му отговаря за сигурността и реда в залите и публичните пространства, а ръководителите на отдели отговарят за това, което се случва в поверените им помещения.

Подобни Дядо Коледа са забранени в Пентагона. Украсата и тържествата по Коледа се разрешават само след попълване на специален формуляр и изпълнение на строги мерки за сигурност. Снимка: Световен фонд за дива природа

Въпреки това няма как да се преброи колко хиляди служители в Пентагона украсяват коледни дървета, окачват лампички и ядат коледна храна зад затворените врати. През декември, след като попълниха Форма номер ДД2798 – „Заявление/разрешение за резервация и използване на помещение в Пентагона“, 28 групи получиха разрешения за коледни тържества в залите. Тази форма трябва да бъде попълнена две седмици преди партито и трябва да бъде одобрена от Брайънт, както и от пожарните, полицейските и екологичните служби на Пентагона. Към нея трябва да бъде приложена скица, която да показва къде ще протече събитието, как ще са разположени масите с храната и къде са най-близките изходи. „Ако бъде отказано разрешение, причината се изписва на формата и има възможност пропуските да се отстранят“, гласят правилата.

Понякога обаче това не се налага. Тази година в коридорите на военноморските сили има четири богато украсени изкуствени коледни елхи, високи 2,4 метра, което е в нарушение на поне две правила. “Някой им е разрешил,” призна с неодобрение Брайънт.

Така или иначе, всичко това скоро ще бъде само спомен. Украса може да се поставя не по-рано от втория петък на декември и трябва да бъде свалена до първия петък на януари. А дотогава, както казва Брайънт, хората от неговия екип са „лошите, които пречат на партито“.

––––––

* Еврейски празник, малко преди Коледа. Виж как се празнува в София тук.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.