Мъртвата хватка на медиите е една от причините за протести

Да, медиите са част от причините за протестите. Новините от екрана показват успехи, премиерът казва, че държавата „никога не е била в по-добра кондиция”, а заплатите продължават да не стигат за нищо, става все по-лошо, цени и данъци се увеличават, инфлацията изяжда доходите…

Има някакво сериозно разминаване между медийната реалност и тази в живота на българите. Медиите уютно свикнаха да обслужват управляващите.

Замисля ли се някой, че всяко действие на властта е пропагандно обгрижвано от големите телевизии? В тях няма предварително спор, дискусия по важни въпроси като поправки в закони за данъците за коли, за застраховките, за бюджета, за поправки в НК и др. Само съобщават какво са решили управляващите. Едва като хора излязоха да протестират, медиите се принудиха да приказват по тия въпроси. И пак го замазват.

Репортери като стойки с микрофон свеждат до народонаселението изявленията на лобисти от властта и на заинтересовани от олигархията. Колко благородно ще накажем шофьорите нарушители с по-висока цена (само тях ли?), какво мислят вносителите на коли, как ще улесним борбата с престъпността с поправки в НК.

Например застрахователите се държат като монополисти – картел, открит, явен, нагъл, а няма кой да им зададе един въпрос. Като при комунизма със закон слагат цена на загинал на пътя. Сдружените застрахователи си искат цена от 1000 лева на застраховка, сякаш няма свободен пазар и конкуренция.

Замитат под килима български скандали, описвани по цял свят (бутафорните замъци и реставрации с пари от ЕС) и др.

В пропагандната хватка вестниците не се броят, слабо влияние имат, освен жълтите, които громят арестуваните „лоши“ олигарси с клюки за тях и им показват домовете, услужливо заснети от МВР.

На този фон леко се промъкват в новините действия на опозицията по бюджета, но те са показани от немай къде. И веднага са оборени. Нали са „против“, а и освен това са от „комунистите“. То друга опозиция няма…

В новините на любимата си Нова тв Борисов каза, че имало пълна свобода на словото в България, викали на управляващите „мърши“ и се публикували всякакви фалшиви новини, а на протестите показвали „средни пръстове“. Изрази се също като една от коконите в Биг Брадър, по същата телевизия.

И без да му мигне окото Борисов твърди, че имало пълна свобода на словото, нищо, че България е на дъното на света по тоя показател.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.