След 1 година в ЕС – дишаме ли праха на Румъния?

Румъния приключи присъединителните преговори с ЕС шест месеца след България, но е с по-добри икономически показатели. Напредък има в здравеопазването, благоустройството и инфраструктурата, жилищното настаняване. Снимка: Финланда.ро

Година след като Румъния стана пълноправен член на Европейския съюз гражданите й са оптимисти за бъдещето си, сочат данни от проучване на фондация Сорос. Според окончателния доклад на Националната комисия по прогнози Румъния ще регистрира тази година икономически растеж от 6,1 на сто и рекордно ниско равнище на безработица от 4,4 на сто. Инфлацията с годишно натрупване в края на ноември в Румъния достигна 6,67 на сто. Брутният вътрешен продукт на глава от населението възлиза на 5620 евро, а преките чуждестранни инвестиции се очаква да достигнат седем милиарда евро.
Северната ни съседка, която приключи присъединителните преговори шест месеца след България, увеличи минималната заплата от януари 2007 г. с 18 процента, а ще завърши годината със средна брутна заплата в размер на 1471 леи (817 лева). През тази година пенсиите нараснаха с 22 на сто, а от януари догодина ще бъдат повишени с 43 на сто. Така средната пенсия на румънците ще стане 568 леи (320 лева). Според анализ на Института за проучване на пазара Gfk цените на бързооборотните стоки са средно с 40 на сто по-високи в Румъния, отколкото в България. Анализаторите твърдят, че тази разлика вероятно ще се запази.

През първата година от пълноправното членство в ЕС спестяванията на румънците са нараснали с над 28 на сто и по данни на Националната банка на Румъния депозитите на физически лица и фирми в банките през втората половина на 2007 г. са били в общ размер от 33 милиарда евро. Румънците са започнали да отделят все по-малък дял от доходите си за храна, показват данните на Статистическия институт. „Делът от доходите, който отива за храна, показва равнището на живот. При положение, че доходите растат, хората отделят повече средства за забавления през свободното си време, а делът, който заделят от доходите си за храна, процентно намалява. В развитите държави хората отделят процентно все по-малко средства от доходите си за храна“, обяснява Анди Думитреску, директор на Gfk Румъния.

Път в областта Банат, Румъния. Правителството отдели 2,5 милиарда евро за благоустройствени и инфраструктурни проекти, голяма част от които бяха използвани за строеж на магистрали и пътища. Снимка: фасттравел.ро

През тази година Румъния беше предвидила 2,5 милиарда евро за благоустройствени инфраструктурни проекти – най-голямата сума, отделяна досега за този сектор. Изграждането на магистрали запази лъвския пай от един милиард евро и така Румъния ще приключи годината с 53 километра новоизградени магистрални пътища, а други 600 километра са в етап на строителство.

Румънското министерство на здравеопазването също получи най-голям бюджет за последните години, който възлизаше на 4,3 милиарда евро. Това позволи да бъде стартирана програма за оценка на здравословното състояние на населението, която трябва да определи здравните проблеми на румънците. Всеки румънец получи през месеца, в който е роден, покана да посети личния си лекар, който да му направи пакет безплатни изследвания, резултатите от които ще покажат какъв е здравният статус на населението. Всички данни и резултати ще бъдат въведени в компютър и лекарят ще изготвя „рискограма“ за всеки гражданин. Тя ще показва от какви болести рискува да се разболее пациентът в бъдеще и от какви е вероятно вече да е болен. Румънското здравно министерство получи за следващата година 4,5 процента от БВП, а приоритет на правителството за 2008 г. е образованието, за което са заделени шест на сто от БВП. Други 0,75 на сто от БВП ще отидат за изследвания. Правителството е заложило в бюджет 2008 БВП на глава от населението в размер на близо 7000 евро. Предвижда се още социалните осигуровки да намалеят с шест процента. Румъния ще запази и догодина размер на плосък данък от 16 процента, който беше въведен през 2005 г.

През тази година Националната агенция за жилища е предоставила 1600 нови домове по програмата „Жилище за младите“, които са предназначени за младите семейства с едно или повече деца, които не могат да си позволят да закупят собствено жилище. Съгласно програмата със средства, отпускани от държавния бюджет върху земи, предоставяни от общинските съвети по места, се застрояват жилищни сгради, в които се настаняват младите семейства, като те заплащат наем за живеене на преференциални цени. Според статистическите данни 80 на сто от румънците притежават собствено жилище, като близо половината от северните ни съседи живеят в домове от около 75 квадратни метра. Тези, които тази година си купиха жилища в Букурещ, трябваше да платят средно по 1500 евро за квадратен метър.

Румъния отбеляза пробив и в киноиндустрията. Филмът „Четири месеца, три седмици и два дни“ на режисьора Кристиан Мунджиу спечели наградата за най-добър европейски филм за 2007 г. и “Златна палма” в Кан. Снимка: Уикипедия

Румъния постигна и радикална промяна в туристическата сфера, а очакванията са за 30 на сто повече туристи в сравнение с 2006 г. За да изправят на крака румънския туризъм, властите в Букурещ изготвиха с помощта на консултанти на Световната организация по туризма национална стратегия за развитие на сектора – т.нар. master plan, който влезе в сила от началото на юли. Стратегията е разработена до 2026 г., като прогнозите са за прогресивно нарастване на приходите на периоди от по пет години. Така през 2026 г. общите приходи от туризма трябва да възлязат на 16 милиарда евро, което ще представлява 6,9 на сто от БВП на Румъния.

Румъния се радва на голям брой туристи. Сибиу – градът-културна столица на Европа за 2007 г., който се намира в централната част на страната – беше посетен от 600 хиляди туристи, които оставиха в него двеста милиона евро. Същевременно Националното сдружение на туристическите агенции в страната съобщи, че през тази година 25 на сто повече румънци са почивали в чужбина в сравнение с миналата.

Според данни на Сдружението на европейските автомобилни производители, през 2007 г. румънците са си купили 230 000 нови автомобила, което е с над 22 на сто повече спрямо миналата година.

2007 г. ще се запомни и като особено успешна за киноиндустрията на Румъния. Румънският филм „Четири месеца, три седмици и два дни“ на режисьора Кристиан Мунджиу спечели наградата за най-добър европейски филм за 2007 г., еквивалент на награда „Оскар“, но връчвана от Европейската филмова академия. Румънският филм спечели в конкуренцията на 42 продукции, като преди това получи и „Златна палма“ на 60-ия юбилеен кинофестивал в Кан през май тази година.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.