Доналд Тръмп пак се хвали, че е съзрял идването на Ал Каида и тероризма

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

По подобие с предизборната си реторика президентът Доналд Тръмп отново се представя като някакъв Пол Ривиър* на ерата на тероризма и че той е човекът, предупредил страната, че Осама бин Ладен идва. Неговото предвиждане е по-незначително, отколкото твърди той.

В поста на Тръмп в „Туитър“ от понеделник се съдържа известна истина: „Аз го посочих в в моя книга точно ПРЕДИ атаката срещу Световния търговски център“. Но книгата, в която Бин Ладен се споменава мимоходом, не прави нищо повече от това да посочи лидера на Ал Кайда като една от заплахите за американската сигурност. Книгата на Тръмп „Америка, която заслужаваме“ излиза повече от година и половина преди смъртоносната атака на Ал Кайда на 11 септември 2001 г., а не „точно преди“ нея.

Причината Тръмп да се върне към темата е постоянната критика от бившия адмирал Уилям Макрейвън, който окачествява хулите на Тръмп срещу медиите като „най-голямата заплаха за демокрацията“ в своя живот. В качеството си на командир на Командването за специални операции при Пентагона през 2011 г. адмиралът е ръководел операцията по ликвидирането на Бин Ладен в Пакистан.

В интервю за „Фокс нюз“, излъчено през уикенда, Тръмп обвини Макрейвън, че е „привърженик на Хилари Клинтън и привърженик на Обама“. Макрейвън каза, че не е подкрепял никого на изборите през 2016 г. и заяви пред Си Ен Ен, че е привърженик на президентите Джордж У. Буш и Барак Обама, докато е служил по тяхно време. „Възхищавам се на всички президенти, независимо от политическата им партия, които отстояват достойнството на поста си и които използват поста за обединяване на нацията в тежки времена“, натърти той.

Текстът на Тръмп в „Туитър“ гласи: „Разбира се ние щяхме да хванем Осама бин Ладен много преди да го направим. Аз го посочих в моя книга точно ПРЕДИ атаката срещу Световния търговски център. Президентът Клинтън пропусна неговия изстрел. Платихме на Пакистан милиарди долари и те не ни казаха, че той живее там. Глупаци!“.

ФАКТИ:

Няма нищо оригинално или проницателно при споменаването на Осама бин Ладен в книгата на Тръмп от 2000 г. Като част от критиките му към хаотичния според него подход на Бил Клинтън към сигурността на САЩ той твърди: „Един ден ни бе казано, че една сенчеста фигура без постоянен адрес на име Осама бин Ладен е обществен враг номер едно и че изтребители на САЩ са изравнили със земята негов лагер в Афганистан. Той избягал под някаква скала и после се въртяха малко новини относно новия враг и новата криза“.

В книгата си Тръмп не призовава за по-нататъшни действия на САЩ срещу Бин Ладен или Ал Кайда след разпоредените от Клинтън нападения през 1998 г. в Афганистан и Судан, предшествани от бомбените атентати на Ал Кайда срещу американските посолства в Кения и Танзания. Нападенията на САЩ са целели да разрушат мрежата на Бин Ладен и да унищожат част от инфраструктурата на Ал Кайда, включително фабрика в Судан за производство на компоненти на нервнопаралитичен газ. Ударите „не са уцелили“ в смисъл, че Бин Ладен не е бил убит и Ал Кайда е била в състояние да дръпне спусъка на 11 септември три години по-късно.

По време на предизборната си кампания Тръмп се хвалеше още по-настойчиво със своята прозорливост. В пасажите от книгата му, посветени на тероризма, правилно предрича, че САЩ са изложени на риск от терористично нападение, пред което бомбеният атентат срещу Световния търговски център от 1993 г. ще бледнее. Това е било широко разпространено опасение по онова време и Тръмп твърди, че „никой разумен анализатор не изключва тази възможност“. Но той не свързва изрично тази заплаха с Ал Кайда и смята, че може да бъде извършена атака с миниатюрно оръжие за масово унищожение като атомна бомба в куфар или антракс.

БТА

* Пол Ривиър (1734-1818) – патриот от Американската революция, известен с това, че през април 1775 г. препускал цяла нощ на кон, за да предупреди колониалната милиция за наближаването на британските войски преди битките при Лексингтън и Конкорд; подвигът му е възпят в поема от Хенри Лонгфелоу – бел. прев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.