Може ли хомосексуален десен политик да замени „Мути“ Меркел?

Ангела Меркел и Йенс Шпан. Снимка: от тв екрана

Германия превърна канцлера Ангела Меркел, получила прозвището „Мути“ (от немски „мама“), в най-влиятелната жена в света, когато я избра за лидер. Готова ли е сега да избере хомосексуален с десни убеждения за неин приемник? Йенс Шпан скоро ще разбере.

В своя опит да стане лидер на управляващата партия Християндемократическия съюз здравният министър е изправен пред битка да убеди партийните членове, че неговите често пъти резки политически възгледи са в хармония с бъдещето на Германия.

Но като отявлен хомосексуален той е изправен и пред допълнително предизвикателство, което не стои пред неговите съперници Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц. Политически коментатори изтъкват, че в Германия, където само преди година бяха легализирани еднополовите бракове, има тлееща хомофобия.

„Не смятам, че неговата консервативна партия е готова да издигне открит гей за канцлер или председател на партията“, каза пред „Томсън Ройтерс“ Хелмут Мецнер, представител на управителния съвет на Ел Ес Фау Де, най-голямата федерална организация на ЛГБТ (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните) в Германия.

Трийсет и осемгодишният Шпан заяви намерението си да се кандидатира за лидер на ХДС след като Меркел обяви, че през декември ще се оттегли от председателското място в партията и няма да се кандидатира за преизбиране като канцлер на изборите през 2021 г.

Преди вътрешнопартийните избори в ХДС, които ще се състоят на 7 декември, той се представя като човек с ценности, скептичен към градските либерали и глобалния елит. Но личният му живот го прави по-скоро аутсайдер за мнозина от традиционните избиратели, които се опитва да привлече.

През декември Шпан 2017 г. сключи брак с дългогодишния си партньор, няколко месеца след като еднополовите бракове бяха легализирани от германския парламент. Признанието на Шпан, че е хомосексуален, кара някои от дългогодишните членове на партията да се чувстват неудобно. Но според по-млади членове сексуалната му ориентация не е проблем и те го ценят заради изповядваните от него консервативни ценности и за това, че се е изправил срещу Меркел. Говорител на здравното министерство заяви, че Шпан не е на разположение за коментар.

Въпреки растящото безпокойство от възхода на крайната десница в германската политика, страната е до голяма степен толерантна към хомосексуалните и транссексуалните. Берлин беше известен като средище на нощния живот на ЛГБТ много преди обединението на Германия през 1990 г.

Според проучване от 2013 г. на американския изследователски център „Пю“ 87 процента от запитаните в Германия смятат, че хомосексуалността трябва да бъде приета от обществото. Изтъкнати представители на ЛГБТ+ има и в германската политика. Бившият банкер от „Голдман Сакс“ и председател на парламентарната група на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел живее с друга жена и двете имат две деца.

Остава въпросът обаче дали сексуалната ориентация на Шпан – и самите му политически възгледи – няма да навредят на шансовете му да стане лидер на ХДС. Въпреки либералните нагласи към хомосексуалността Германия е на 12-о място в годишната класация за защитата на ЛГБТ+, изготвяна от неправителствената организация ИЛГА – Европа, и е след по-малки страни като Малта и Португалия и други големи сили като Великобритания и Франция.

„Няколко души от ХДС ми казаха в прав текст, че ако Шпан стане лидер на партията, те ще я напуснат, било то защото той е реакционер или защото смятат, че християнска партия не може да има за лидер хомосексуален“, каза германският политически коментатор Алан Позенер.

Подкрепата на Шпан за политически мерки в сферата на вътрешните работи като например да бъде наложен таван на броя на кандидатите за убежище, също ще играе роля в предстоящите вътрешнопартийни избори, заявиха коментатори. „Често казва, че образец за него е Себастиан Курц“, посочи Позенер. Курц е австрийският канцлер, който управлява в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Изборът на канцлер с открито хомосексуална ориентация ще изпрати послание за толерантност, заяви пред „Томсън Ройтерс“ Торстен Бенер, директор на берлинския Институт за глобална публична политика. „Шпан не е борец за права на хомосексуалните, но избирането му за партиен лидер, и може би за канцлер, ще изпрати послание: същото, което изпрати избирането на жена за канцлер“, заяви Бенер.

Много хора в ХДС оспориха мнението, че сексуалната ориентация на Шпан ще бъде проблем. „Вече не“, каза Александър Фогт, ръководител на ЛГБТ+ групата в партията.

Според публикувано неотдавна проучване по поръчка на германския вестник „Билд“ подкрепата за Мерц е 38 процента, за Крамп-Каренбауер – 27 процента, а за Шпан – 13 процента.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.