Джордж Фрийдман: Фактът, че целият свят говори за това, е най-доброто доказателство, че руснаците не контролират Тръмп

Джордж Фрийдман. Снимка: от тв екрана

Основателят на компанията за геополитически прогнози и анализи „Геополитикал фючърс“ и на агенция „Стратфор“ Джордж Фрийдман е в Букурещ, където ще се срещне със студенти, магистри,докторанти и преподаватели в Националното училище по политически и административни науки в рамките на лекция на тема „Бъдещето на трансатлантическите отношения. Значение за Източна Европа“. Преди това събитие Джордж Фрийдман се съгласи да отговори на четири въпроса на информационния сайт „Зиаре“.

– Някои казват, че третата световна война вече е започнала, но не с танкове и самолети, а икономически и информационно. Така ли е?

– Смятам, че войната е сфера на смъртта и унищожението. Икономиката е сфера на конкуренцията и на търговията. Информацията е сферата на лъжите и объркването. Те са различни и всяка от тях е много стара. Пропагандата е съществувала винаги.

Фактът, че сега разпространението й става повече чрез Интернет,вместо от уста на уста, не е голяма разлика. Както и използването на икономически инструменти, за да бъдат убедени други държави да променят поведението си. Тоест това не е война. Студената война бе пълна с пропаганда и икономическа конкуренция. Не беше истинска война.

– Отношенията между Доналд Тръмп и Владимир Путин представляват мистерия в съвременната история. Доналд Тръмп пионка ли е на Русия или напротив – дава реален отпор на Владимир Путин?

– Ако беше пионка на Русия, щеше да бъде най-големият провал на руските тайни служби в една дълга поредица от неуспехи. Представете си, че контролирате президента на Съединените щати. Това би било най-голямата тайна, която човек може да си представи, защото ценността й би се изчерпала, ако бъде разкрит. Фактът, че целият свят говори за това, е най-доброто доказателство, че руснаците не го контролират. И не бъркайте Русия и Путин. Ако Путин бъде блъснат от автомобил, Русия би продължила политиката си. Една сила в упадък, като Русия, трябва да претендира, че е по-силна, отколкото е в действителност, така че ще се ангажира с всякакъв вид действия, които я правят да изглежда важна. Но до момента единственото, което руснаците постигнаха, бе да предизвикат тотална антируска враждебност от страна на цялата Демократическа партия в САЩ. А резултатът от това бе по-строги санкции, наложени от Конгреса. Така че, ако Путин го контролираше, би трябвало да се справя по-добре. Но, разбира се, не го контролира.

– Франция и Германия говорят за обща европейска армия. Това ще доведе ли до изваждане на Америка от европейското тактическо поле? Путин направи изключително доброжелателни изявления по отношение на тази възможност.

– Питам се кой би командвал тази армия. Една армия не може да бъде ръководена от комитет, някой трябва да я командва и също така е важно да има какво да командва. Германия почти нямаармия, а французите са слаби. И ако има съгласие по отношение на едно командване, колко ще харчат за въоръжение? Досега не съмвидял нещо повече от дискусии и много страни отхвърлиха идеята.

Колкото до САЩ, смятам, че ние ще сме очаровани, ако европейците поемат отговорност за собствената си отбрана. Аз смятам, че подобно нещо е възможно и за съжаление не съм изненадан, че руснаците са доволни – една европейска армия би имала хаотично ръководство и ограничена сила.

– Кои според вас са външните заплахи за Румъния? Прекалено зависими ли сме от ЕС и НАТО?

– От военна гледна точка Европейският съюз е нерелевантен и честно казано – така е и НАТО. Няма нито сила, нито воля да защитава Румъния. От моя гледна точка руснаците, които представляваха реална заплаха, са в упадък. Но Близкият изток, Балканите и Турция не са толкова далече. Това са непредвидими заплахи, а отбраната трябва да се готви за неочаквани събития. Така че триъгълникът Румъния-Полша-САЩ остава от фундаментална необходимост за отбраната на Румъния.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.