Шевната машина на Хитлер

Румен Белчев

Класикът Мирон Иванов в един странен исторически период, през който алкохол в магазините се продаваше едва след 11 сутринта, изригна: „Всички злини на човечеството са причинени от трезвениците. Да не говорим, че Хитлер е бил и вегетарианец!”. Косвено потвърждение за странната хранителна и друга ориентация на фюрера намираме в „ТЕЛЕГРАФ” десетилетия по-късно – „ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОКАЗВАТ ШЕВНАТА МАШИНА НА ХИТЛЕР”!

Сериозно – в музея на старата столица била изложена шевна машина с инициалите на фюрера! Не става ясно какво е кроил, прекроявал и шил – може би картата на Европа?
Но да оставим историците да разследват тази загадка на вековете и се върнем към въпиющата почти предизборна ситуация у нас – покрай протестите на хората изведнъж у политиците се събудиха стари страсти и мераци.

„БСП ИСКА ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ С 30 000 ПОДПИСА” – съобщава „ДУМА”. Странно, че подписите са толкова малко – според статистиката милион и нещо пенсионери трябва да преживяват с по-малко от 300 лева на месец, още по-странно е, че лидерката не мърда от старите си изчисления – през 2015-а година в интервю за „ТРУД” заявява, че повишаването на пенсиите щяло да струва 800 милиона лева, три години по-късно – милионите са си същите. Направете си труда да направите нови, другарко – за три години ако не друго, поне инфлацията изяде прилична част от онези осемстотин!

На удара – с десен прав! В „24 ЧАСА” четем за почти предизборната програма на десните – „СДС: ДЕСЕН СЪЮЗ ДА УДВОИ ЗАПЛАТИТЕ”. Как – не е много ясно, но със сигурност щели да се удвоят. Чакаме оферта от центристите, та да се ориентираме политически.

Макар че според „24 ЧАСА” няма и нужда – политиците да си се оправят с обещанията към тристалевовите избиратели, ние, работещите, би трябвало да си хвърляме шапките – „НА 3 ДНИ ПО 1 БЪЛГАРИН НОВ МИЛИОНЕР С ПАРИ В БАНКА”. Сериозно, точно така си пише, и то на първа страница! Както е тръгнало, скоро лотарията ще фалира! И като забогатеем и ние по реда си – колцина останахме да не сме милионери, как да се радваме на живота?

„ТЕЛЕГРАФ” ни дава рецептата: „ХОЛАНДЕЦ ИСКА СЪДЪТ ДА ГО ПОДМЛАДИ С 20 ГОДИНИ”. Седемдесетгодишен обитател на страната на лалетата поискал от съда да му смени рождената дата и да я промени с двайсет години в полза на подмладяването му. Защото „се чувствал дискриминиран заради възрастта си” и искал да има повече шансове за интересни контакти. Интересно е също, че поел ангажимент „ако рождената му дата бъде променена, да се откаже от пенсията си”.

Пенсионер-палавник, но полезен за холандския осигурителен институт! Не като нашите!
Палавници у нас, макар и в предпенсионна възраст – колкото щеш, само че си падат малко фетишисти – налитат на полицейски униформи. Преди две седмици някакъв ухапа полицай, който се опитвал да го измъкне от меле с етнически състав, който не бива да се споменава, а преди седмица – „РЕЦИДИВИСТ ХАПЕ ПОЛИЦАЙ ПО РАМОТО” според „24 ЧАСА”. Не знаехме, че родната полиция не само ни пази, ами е и вкусна! Странно е защо полицаят не е отвърнал подобаващо на кулинарната агресия, но може би – защото е положил клетва да опазва гражданския мир и спокойствие.

Това, с клетвите, се превърна в мода – полагат ги Конституционни съдии, президенти, депутати, министри, войници, полицаи и всякакви други държавни служители – но вече модата се разпростря – „НАЗНАЧАВАТ КАМЕРИЕРКИ С КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ” – твърди „ТЕЛЕГРАФ”. Клетвата за вярност, разбира се, е не към някой друг, а „към работодателя”.

Можем да предположим как звучи – „Заклевам се в името на хотела да спазвам правилата и разпоредбите на собственика си и във всичките си действия да се ръководя от интересите на собственика си. Заклех се!”.
Нищо общо с депутатската клетва и камериерство, разбира се, не сме такива хора!

Който е чел „Параграф 22”, ще се сети за подобната идиотия, а който не е – да вземе да го прочете, със сигурност ще му е полезно.

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.