Риенето в защита на Слави Трифонов само го закопава повече и обслужва гробокопачите на българската журналистика

Иво Инджев

Мога да се съглася с реакцията на сценариста от “Шоуто на Бойко”, пардон – от “Шоуто на Слави” – срещу злорадството на конкретни журналисти във връзка с очевидния провал на работодателя му в ролята на интервюиращ и политически коментатор.

Подчертавам, съгласен съм със сценариста в частта, в която казва истината, че работодателят му не може да замени журналистите в нишата на техния не по-малък провал на същото поприще, а още по-малко да компенсира пропуснатите възможности през годините Борисов да бъде питан като трябва и колкото трябва от същите тези журналисти, споменати в текста, защитаващ стопанина на шоуто.

Грозно е, разбира се, да навират в очите на карикатуриста Комарницки, че са му дали трибуна да “реве” срещу Борисов. Както не е вярно, че Полина Паунова е едва ли не същата като Валерия Велева, за да бъде споменавана заедно с Мадам В сред онези, които са си мълчали. Защото точно Полина Паунова е сред изключенията в това отношение. За разликата от Мадам с нейните баници и прочее подмазвания лично на Борисов и на кого ли още не.

Защитната пледоария на сценариста звучи като обобщение в това насипно състояние. Но ще си позволя да обясня защо в списъка с илюстрациите отсъстваха някои имена. Например като това на Иван Бакалов, който през годините е защитавал сърцато Слави Трифонов в своя сайт e-vestnik като самонаправил се шоумен, заслужаващ (неговото, на Иван Бакалов) уважение. Този път обаче и колегата Бакалов не се сдържа и направи “на салата” Трифонов. Сценаристът “пропуска” да го включи в списъка с негативните примери. Защо?

Може би това е форма на благодарност за дългогодишната подкрепа на Иван за Слави и в този смисъл е не по-малко укоримо да бъде “награждаван” по такъв начин, отколкото да навират в очите на Комарницки, че Трифонов е благоволил да му даде микрофона в тежък за карикатуриста момент. Натякването за сторена добрина е проява на дребнодушие, която може да предизвика само презрение. “Пропускът” да бъде изразена благодарност за дългогодишната подкрепа- също.

Истината е, че има имена в българската журналистика, срещу които сценаристът не може да си позволи да хвърля своите камъни без те да рикошират като лъжа върху самия него. Защото не всички са си мълчали по времето, когато Слави и Бойко си бяха на “ти” и дори парадираха със своята близост (докато криеха близостта си с президента Първанов, вероятно по настояване на хитреца от Сирищник). Някои, като вече споменатият Иван Бакалов, дори написаха остро критични книга за безобразията на Борисов. Тях има предвид Борисов, когато се жалва, че “някои” си пишат книгите на негов гръб. Не ми е известно сценаристът или който и да било от обкръжението на звездата Трифонов да е поемал подобни рискове.

Пишещият тези редове, колкото и да е неудобно да напомням сам, посвети на “генерала” книгата “Премиер на РъБъ”. За тази и други подобни дързости, “генералът” ме удостои със званието “идиот”, повторено по мой адрес в ефира на Нова телевизия от него трижди. Явно и като “идиот” ще да съм му бил все пак важен, след като се опита да ме подкупва с ексклузивна, изпреварваща спрямо всички останали медии информация за закриването на АЕЦ “Белене” през 2012 г.

Ясно е, че идиот, като авторът на този текст, е “пропуснат” от сценариста в пледоарията, претендираща да вади кинжала от гърба на началника му не точно заради незначителността и маловажността на моята персона. И то при положение, че не спестих острия си коментар за коментаторския провал на Слави Трифонов.

Ще приема този пропуск за комплимент.

Вече написах и ще повторя: да, този провал можеше да се очаква. Трифонов се надценява от години като познавач и интерпретатор на политиката. И сега сценаристът го доказва с факта, че се опитва да го замести, когато изпадне в затрудно положение на погрешно избрания хлъзгав терен. Точно както Слави Трифонов правеше, когато идваше в моето предаване “В десетката” с тогавашния си гуру Росен Петров. Получава се като във вица за Вуте, който се заканвал сексуално на Пена, а когато тя му се присмяла, че не е достатъчно мъж, за да я изнасили, Вуте обещал “човек да наеме” за целта.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.